Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
29 Μαρτίου 2024

Λούλα: Πορτογαλία, μην μπαίνεις στο ΔΝΤ

 

Του ΜΩΥΣΗ ΛΙΤΣΗ

Την καυτή ανάσα του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης νιώθει πλέον η Πορτογαλία, μετά τη νέα χθεσινή υποβάθμιση της χρηματοπιστωτικής της αξιοπιστίας από τη Standard & Poor’s.

Ο οίκος υποβάθμισε την Πορτογαλία μία βαθμίδα πάνω από την κατηγορία «junk (σκουπίδια)» στο ΒΒΒ-/Α-3 από ΒΒΒ/Α-2, προσθέτοντας ότι οι προοπτικές της χώρας είναι «αρνητικές». Είναι η δεύτερη υποβάθμιση από τον ίδιο οίκο μέσα σε μία εβδομάδα.

Η Standard & Poor’s, η οποία είχε υποβαθμίσει την Πορτογαλία δύο βαθμίδες, παραμονή της συνόδου κορυφής της Ε.Ε. την προηγούμενη εβδομάδα, αναφέρει στη νέα αξιολόγησή της ότι «με δεδομένο την εξασθενημένη δυνατότητα πρόσβασης της Πορτογαλίας στην κεφαλαιαγορά και την πιθανή ανάγκη της για σημαντικές ανάγκες χρηματοδότησης, τα αμέσως επόμενα χρόνια, πιστεύουμε ότι η Πορτογαλία θα προσφύγει κατά πάσα πιθανότητα στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης και αργότερα στον νέο μηχανισμό (2013)».

Πριν από τα κακά μαντάτα της Standard & Poor’s, η ίδια η τράπεζα της Πορτογαλίας είχε σπεύσει να δώσει στη δημοσιότητα έκθεση με την οποία προβλέπει αρνητική ανάπτυξη για φέτος 1,4% αντί 1,3% προηγούμενης πρόβλεψης. Η πορτογαλική ύφεση έχει εκτινάξει την ανεργία στο 11,2%.

Την ίδια στιγμή που οίκοι αλλά και οι πολιτικές της Ε.Ε. σπρώχνουν την Πορτογαλία στον μηχανισμό, ο τέως πρόεδρος της Βραζιλίας Ινάσιο Λούλα προειδοποιεί: Μην πάτε στο ΔΝΤ. Επισκεπτόμενος την Πορτογαλία μαζί με τη νεοεκλεγμένη πρόεδρο της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ, τόνισε: «Το ΔΝΤ δεν θα λύσει το πρόβλημα της Πορτογαλίας, όπως δεν έλυσε το πρόβλημα της Βραζιλίας. Οπου το ΔΝΤ προσπάθησε να αναλάβει τα χρέη των χωρών, προκάλεσε περισσότερα προβλήματα από ό,τι λύσεις».

Η Βραζιλία έχει άλλωστε πικρή πείρα από το ΔΝΤ και τους μηχανισμούς στήριξής του, παίρνοντας δάνειο 41,5 δισ. δολαρίων το 1998. Σήμερα χαίρει υψηλών ρυθμών ανάπτυξης και θεωρείται ανερχόμενη οικονομική υπερδύναμη, ακολουθώντας μια τελείως διαφορετική πολιτική από αυτήν της συναίνεσης της Ουάσιγκτον, που είχε επιβάλει το ΔΝΤ.

Η Ρούσεφ, μιλώντας μάλιστα στο πορτογαλικό πρακτορείο ειδήσεων Lusa, δήλωσε ότι η χώρα της θα μπορούσε να βοηθήσει την Πορτογαλία, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει προβεί σε σημαντικές επενδύσεις στη Βραζιλία.

ΠΗΓΗ : enet.gr

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights