Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
20 Μαΐου 2022

16 χρόνια χωρίς τον Μαρίνο μας

Σαν σήμερα πριν από 16 χρόνια (27/4/1997) ανοιχτά του κόλπου της Παναγιάς στην Θεσπρωτία σκοτώθηκε από πυρά Αλβανών εμπόρων ναρκωτικών ο ηρωικός Λιμενοφύλακας από το Μεγανήσι Λευκάδας Μαρίνος Ζαμπάτης, ο οποίος υπηρετούσε στο Κλιμάκιο Ειδικών Αποστολών της Λιμενικής Αρχής Κέρκυρας.

Ο άτυχος Λιμενοφύλακας μαζί με τους συναδέλφους του περιπολούσε ανοιχτά της Κέρκυρας. Πριν από μερικές μέρες είχαν καταδιώξει ένα ακόμα αλβανικό ταχύπλοο και σύμφωνα με το σήμα της Ιντερπόλ μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών θα πέρναγε αυτές τις μέρες από την Αλβανία στις Ελληνικές ακτές.

Με βάση αυτή την πληροφορία οι άνδρες του Λ.Σ. περιπολούσαν στη θαλάσσια περιοχή με ένα φουσκωτό και με το πλωτό «Νο. 118». Ξημερώματα Μεγάλου Σαββάτου 1997 το αλβανικό σκάφος με τους 5 εμπόρους ναρκωτικών κάνει την εμφάνιση του πλησιάζοντας τα σκάφη του ΛΣ. Οι άνδρες του Λ.Σ. ζητούν από τους Αλβανούς να σταματήσουν το σκάφος τους και στρέφουν τον προβολέα προς το μέρος τού αλβανικού σκάφους. Ξαφνικά οι Αλβανοί έμποροι ναρκωτικών ανοίγουν πυρ κατά των σκαφών του Λ.Σ. Οι Λιμενικοί ανταποδίδουν με τα όπλα τους τραυματίζοντας έναν από τους λαθρέμπορους και ξεκινούν η καταδίωξη του αλβανικού σκάφους που τελικά λήγει χωρίς τη σύλληψη των Αλβανών κακοποιών. Από τη σύντομη αλλά βιαία συμπλοκή ο 25χρονος Μαρίνος Ζαμπάτης κείτεται νεκρός, χτυπημένος θανάσιμα από τα πυρά των Αλβανών κακοποιών.

Ο ήρωας Μαρίνος Ζαμπάτης είχε γεννηθεί στην Πρέβεζα στις 28 Μαρτίου 1972 και κατατάχθηκε στο Λιμενικό Σώμα στις 4 Σεπτεμβρίου 1995 ως δόκιμος λιμενοφύλακας. Ήταν παιδί βιοπαλαιστών, από το Μεγανήσι Λευκάδας. Ο πατέρας του ήταν ναυτικός και η μητέρα του αγωνιζόταν στο σπίτι για την ανατροφή του γιου της. Μεγάλωσε σε ένα περιβάλλον που τον έκανε να εκτιμά τον κόπο των άλλων και έμαθε να προσφέρει και να συμπαρίσταται σε όποιον το είχε ανάγκη. Από μικρός δούλευε, ενώ παράλληλα πήγαινε και σχολείο. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τον σκεπάζει.

ΑΘΑΝΑΤΟΣ!

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *