Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
8 Μάι 2021

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΟΝΙΤΣΑΣ-ΛΕΥΚΑΔΑΣ: “Όχι στην κατάργηση της αργίας της Κυριακής”

 

Εργαζόμενες εργαζόμενοι, εμποροϋπάλληλοι

Η συγκυβέρνηση έχει συμφωνήσει  με την τρόικα για την κατάργηση της αργίας της Κυριακής και σε επέκταση του χρόνου των εκπτώσεων προχωρά, αδιαφορώντας τόσο για την ακόμα μεγαλύτερη χειροτέρευση των εργασιακών σχέσεων στον κλάδο του εμπορίου όσο και για τα πρόσθετα προβλήματα επιβίωσης που θα προκαλέσει μια τέτοια ρύθμιση για τους εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες και μικρούς ΕΒΕ.

Είναι σχεδιασμός που θα πλήξει τους εργαζόμενους σε όλους τους κλάδους. Θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη ανεργία, ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων στο εμπόριο και τη χρεοκοπία χιλιάδων μικρομάγαζων που δε μπορούν να αντέξουν να δουλεύουν 7 ημέρες τη βδομάδα – 12 ώρες την ημέρα.

Το κύριο επιχείρημα, λοιπόν, που προβάλλει για την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, είναι, η τόνωση της αγοραστικής κίνησης και η στήριξη του εισοδήματος που έχουν τα μικρά καταστήματα.

Είναι πρόκληση και κοροϊδία το επιχείρημα της τόνωσης της αγοράς σε μια περίοδο που έχουν τσακιστεί μισθοί και συντάξεις, που εκατομμύρια άνθρωποι δε μπορούν να καλύψουν ούτε τις στοιχειώδεις ανάγκες επιβίωσης

Εκεί φτάσαμε. Να θεωρούμε ότι το πρόβλημα που υπάρχει στην αγορά είναι η έλλειψη χρόνου εκ μέρους των καταναλωτών, οι οποίοι δεν μπορούν να βρουν κάποια στιγμή μέσα στη βδομάδα για να κάνουν τα ψώνια τους και η μόνη λύση που τους απομένει είναι η Κυριακή.

Με δυο λόγια η κυβέρνηση, προκειμένου να ικανοποιήσει ένα πάγιο αίτημα του μεγάλου κεφαλαίου, υποστηρίζει  ότι ο κόσμος θέλει να ψωνίσει, θέλει να κάνει αγορές, θέλει να καλύψει τις υπαρκτές του ανάγκες, αλλά δεν μπορεί να ικανοποιήσει αυτό το δικαίωμα, επειδή τα καταστήματα είναι κλειστά τις Κυριακές!!!!

Αλλά και από τη σκοπιά των μικροκαταστηματαρχών, το μόνο που δε ζητάνε οι επαγγελματίες του χώρου, είναι η αύξηση των ωρών λειτουργίας των μαγαζιών τους. Σε πρόσφατη έρευνα το 90% των εμπόρων δήλωσε κατά της κατάργησης της κυριακάτικης αργίας. Άλλωστε, το πραγματικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αυτοαπασχολούμενοι είναι αυτό του ανταγωνισμού με τα μεγαθήρια που τους ξεκληρίζει, ιδιαίτερα μαζικά σε συνθήκες κρίσης.

Το σωματείο των ιδιωτικών υπαλλήλων μαζί με το Εργατικό Κέντρο θα αγωνιστούν με όλες τους τις δυνάμεις, για να μην περάσουν τα σχέδια για την κατάργηση της Κυριακής αργίας.

Καλούμε τους συναδέλφους να δώσουν την μάχη συλλογικά μέσα από  το ταξικό τους σωματείο, δυναμώνοντας το.

Καλούμε όλους τους μικροκαταστηματάρχες σε κοινό αγώνα ενάντια στα μονοπωλιακά μεγαθήρια που τους ξεκληρίζουν.

 Καλούμε τον ΕΜΠΟΡΙΚΟ  ΣΥΛΛΟΓΟ  και  την ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ  ΕΒΕ , την 1η ΜΑΗ  που οι εργαζόμενοι  θα απεργήσουν, κόντρα στην μεθόδευση της συγκυβέρνησης να την μεταφέρει σαν αργία, να εκδηλώσουν την συμπαράσταση τους με τρόπο που αυτοί θα επιλέξουν.

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Η ΕΛΜΕ Λευκάδας για τον διορισμό συμβασιούχων εκπαιδευτικών από την ΠΙΝ σε Γυμνάσια & Λύκεια μέσω ΜΚΟ

Ε.Λ.Μ.Ε. ΛΕΥΚΑΔΑΣ ΕΔΡΑ:1ο ΛΥΚΕΙΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ Τηλ.-FAX: 26450-24715 Email : elme.lefkadas@gmail.com Λευκάδα 21-01-2013 ΘΕΜΑ: ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΕΝΤΑΜΗΝΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΜΕΣΩ […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *