Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
13 Ιουλίου 2024

Ενημέρωση από το Σύλλογο Εργαζομένων ΟΤΑ προς τους συναδέλφους-μέλη σε Λευκάδα και Μεγανήσι

Την Τετάρτη 17 Απριλίου, πραγματοποιήθηκε από την Ομοσπονδία μας στην Αθήνα ημερίδα, με θέμα το νέο πειθαρχικό δίκαιο και την αξιολόγηση των Οργανικών Μονάδων και του Ανθρωπίνου Δυναμικού στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, την οποία και παρακολούθησε ο Πρόεδρος του Σωματείου μας, κ. Δερλερές Κωνσταντίνος.

 Ομιλητές στην ημερίδα αυτή ήταν ο κ. Αντώνης Μακρυδημήτρης, Καθηγητής Διοικητικής Επιστήμης στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο κ. Χρυσόγονος Κώστας, Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο κ. Παπακωνσταντίνου Απόστολος, Διδάκτωρ Συνταγματικού Δικαίου –  Δικηγόρος και η κα. Τσίπρα Μαρία – Μαγδαληνή,  Δικηγόρος – Εργατολόγος, Νομική Σύμβουλος της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

Ο κ. Μακρυδημήτρης μίλησε για αοριστία και ασάφεια των πειθαρχικών  παραπτωμάτων, όπως αυτά ορίζονται στο α. 106 του Ν. 4057/2012 και τόνισε ότι με το νέο καθεστώς, ο υπάλληλος τίθεται σε αυτοδίκαιη αργία με απλή παραπομπή στο πρωτοβάθμιο πειθαρχικό όργανο για τα παραπτώματα του παραπάνω άρθρου.

Ο κ. Χρυσόγονος υπογράμμισε ότι, η αυτοδίκαιη αργία με απλή παραπομπή στο πρωτοβάθμιο πειθαρχικό όργανο για κάποια παραπτώματα, θίγει το τεκμήριο της αθωότητας και τόνισε ότι, ο υπάλληλος που τελεί σε καθεστώς αυτοδίκαιης αργίας λαμβάνει το 30% των αποδοχών του, ενώ δεν υπάρχει νομική πρόνοια για επιστροφή του υπολοίπου 70% σε περίπτωση που αυτός αθωωθεί.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου εξέφρασε την άποψη ότι, η αξιολόγηση των οργανικών μονάδων των Ο.Τ.Α. είναι καταρχήν λογικό μέτρο, προσέθεσε όμως ότι, δεν μπορούν να καταργηθούν υπηρεσιακές μονάδες που είναι απαραίτητες για την λειτουργία των Δήμων, καθώς κάτι τέτοιο θα προσέκρουε στο α.25 π.1 του Συντάγματος, καθώς επίσης ότι δεν μπορεί η κεντρική Διοίκηση να επιβάλει στους Ο.Τ.Α. περικοπή Διευθύνσεων ή Τμημάτων, δεδομένης της Συνταγματικά κατοχυρωμένης αρχής Διοικητικής Αυτοτέλειας των Ο.Τ.Α. (α. 102 του Συντάγματος).

Η κα Τσίπρα αμφισβήτησε ανοιχτά την νομιμότητα των πράξεων νομοθετικού περιεχομένου που εκδίδονται σωρηδόν το τελευταίο διάστημα και πρόσθεσε ότι η ΑΔΕΔΥ έχει προσφύγει στο ΣτΕ για τον λόγο αυτό. Σημείωσε επίσης ότι, ακόμη δεν έχουν οριστεί τα κριτήρια, βάση των οποίων θα γίνει η αξιολόγηση του ανθρωπίνου δυναμικού και μίλησε για περίοδο Συνταγματικής Εκτροπής, την οποία διανύει η χώρα μας.

Δυστυχώς, είναι σχεδόν αδύνατο να συμπεριλάβουμε το σύνολο των ομιλιών της ημερίδας σε μία ανακοίνωση. Για τον λόγο αυτό, καλούμε τους Συναδέλφους που επιθυμούν να έχουν εκτενέστερη ενημέρωση για τα πεπραγμένα στην ημερίδα να απευθυνθούν στα μέλη του Δ.Σ. του Σωματείου μας.

Πάγια θέση μας παραμένει η διατήρηση του συνόλου των θέσεων εργασίας στους Δήμους Λευκάδας και Μεγανησίου. Καλούμε όποιον πιστεύει ότι μας περισσεύει προσωπικό να έρθει, έστω και για μέρα, να ζήσει την καθημερινότητα του Δημοτικού Υπαλλήλου από κοντά, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια.

Τα μέλη του Δ.Σ. του Σωματείου μας δηλώνουν πρόθυμα να τον ξεναγήσουν.

 Το Δ.Σ.

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights