Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
6 Μάι 2021

Η ΠΙΝ για τα λιμάνια των Διαποντίων Νήσων

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                        Κέρκυρα 17 Απριλίου 2013

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ                       

Ταχ. Δ/νση: Αλυκές Ποταμού

                   49100, Κέρκυρα                                       

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 Λιμάνια Διαποντίων Νήσων

  Τα προβλήματα των λιμανιών στα Διαπόντια Νησιά παραμένουν δυσεπίλυτα για πολλά χρόνια, γεγονός που τα καθιστά συχνά ανενεργά ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες.

Θέλοντας να βοηθήσω στην καλύτερη ενημέρωση των πολιτών και κατανοώντας την ανησυχία των τοπικών παραγόντων, παραθέτω τα δεδομένα που υπάρχουν για το κάθε νησί και τις ενέργειες που έχουν δρομολογηθεί, εκ μέρους της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.

  Για το λιμάνι της Ερείκουσας

    Με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων, εντάξαμε το λιμάνι και εξασφαλίσαμε την  χρηματοδότηση με ποσό 8.733.000 ευρώ, και με την συμβολή του Αντιδημάρχου, κ.. Σπύρου Αργυρού, αντιμετωπίστηκαν και επιλύθηκαν θέματα που μας επιτρέπουν να προχωρήσουμε στην δημοπράτησή του σε σύντομο διάστημα.

                     Για το νέο λιμάνι των  Οθωνών

    Έγινε η προμήθεια των φωτοσημαντήρων μέσα από σωρεία διαδικασιών και σύντομα θα  ποντιστούν ώστε να οριοθετηθεί ο δίαυλος προσέγγισης, και το λιμάνι στα αυλάκια, να είναι χρηστικό.

Παράλληλα, αρμόδιος υπάλληλος της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων  θα επισκεφτεί τους Οθωνούς για έλεγχο των βυθομετρήσεων.

Ακόμη η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων χρηματοδότησε την προμελέτη για την κατασκευή προστατευτικού μόλου Ανατολικά του Λιμένα, για την αντιμετώπιση των Νότιων και Νοτιανατολικών ανέμων.

Το έργο αυτό, απαιτεί ολοκληρωμένη μελέτη και πολυδάπανη χρηματοδότηση που κατά την εκτίμηση μου, θα εξασφαλιστεί την νέα  χρηματοδοτική περίοδο.

Για την χρησιμοποίηση του παλαιού λιμανιού στον Άμμο, κρίνεται επίσης σκόπιμη η άμεση παρέμβαση αποκατάστασης λειτουργικών βαθών, για να καταστεί δυνατή η προσέγγιση του πλοίου που εκτελεί την δρομολόγηση με την πόλη της Κέρκυρας.

Ο Γενικός Γραμματέας Λιμενικής Πολιτικής με διαβεβαίωσε, παρόντος και του Δημάρχου Κέρκυρας, κ.Γιάννη Τρεπεκλή, με τον οποίο μιλήσαμε και  τηλεφωνικά στις 15/4/2012, ότι θα κάνει σχετικές ενέργειες για  να εκτελέσει το έργο αυτό ο Ο.Λ.Κ.Ε.

Προς την κατεύθυνση αυτή είχα επικοινωνία και με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ο.Λ.Κ.Ε., κ.Σωτήρη Βλάχο.

 

Για το λιμάνι Μαθρακίου

Σε ότι αφορά το λιμάνι του Μαθρακίου το πρόβλημα είναι μεγάλο και η επίλυση του χρειάζεται ολοκληρωμένη μελέτη και σχετική χρηματοδότηση .

Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων είναι θετική για την ένταξη του έργου εφόσον ολοκληρωθεί η σχετική μελέτη και οι αδειοδοτήσεις.

 

Για το λιμάνι του Αγίου Στεφάνου Αυλιωτών

 

Για το θέμα των προσχώσεων του λιμανιού του Αγίου Στεφάνου προκειμένου να γίνει λειτουργικό, τόσο για τον ελλιμενισμό μικρών σκαφών αλλά και την τοπική εκτέλεση δρομολογίων προς τα νησιά, με πολύ μεγάλη προσπάθεια εξασφαλίσαμε την σχετική έγκριση από τον Γενικό Γραμματέα Λιμένων, ώστε σύντομα να μπορέσουμε να παρέμβουμε.

Τις ημέρες αυτές, ψηφίζεται νομοσχέδιο του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας που θα βοηθήσει εκτιμώ, να λυθούν θέματα που έχουν σχέση με την αρμοδιότητα επί των λιμένων αυτών.

Τονίσαμε επίσης, τόσο στο Εθνικό Αναπτυξιακό Συνέδριο στις 4/4/2013, στην συνάντηση των Περιφερειαρχών με τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας στις 5/4/2013, και στο Αναπτυξιακό Συνέδριο της Περιφέρειας μας, στις 12/4/2013, την  απαίτηση μας να υπάρξει χρηματοδοτικό πλαίσιο με σαφή και ξεκάθαρη Νησιωτική Πολιτική για την περιφέρειά μας.

Αυτή θα είναι και η διεκδίκησή μας με την συνάντηση που θα έχουμε, στις 23/4/2013 στις  Βρυξέλλες για το θέμα αυτό.

Θέλω ακόμη να επισημάνω ότι είμαστε σε συνεχή επαφή και συνεργασία με τους κ. Αντιδημάρχους των νησιών και με άλλους τοπικούς παράγοντες, για την επίλυση των αναφερομένων προβλημάτων με τον καλλίτερο και εφικτό τρόπο.

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *