Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
15 Αυγούστου 2022

Ποιος είναι ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ο νέος Γενικός Γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ

Η οικογένειά του ήταν αγωνιστές της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, με εκτελεσμένους από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής και από τα έκτακτα στρατοδικεία της περιόδου του εμφυλίου, με φυλακισμένους και εξορισμένους. Ο πατέρας του Αποστόλης Κουτσούμπας μέλος του ΚΚΕ πιάστηκε το 1945 στη Λάρισα, δικάστηκε, φυλακίστηκε και εξορίστηκε για 8 χρόνια.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας τέλειωσε το εξατάξιο γυμνάσιο τον Ιούνη του 1973, έδωσε εξετάσεις και πέτυχε στο Νομικό τμήμα του Πανεπιστήμιου της Αθήνας. Σπούδαζε δουλεύοντας παράλληλα σε διάφορες δουλειές, για να καλύψει τα έξοδα των σπουδών. Με τον ερχομό του στην Αθήνα, πιάνει επαφή με την παράνομη οργάνωση της ΚΝΕ, συμμετέχει στα γεγονότα του Πολυτεχνείου το Νοέμβρη του 1973 και οργανώνεται στην αντι-ΕΦΕΕ και την ΚΝΕ τον Δεκέμβρη του 1973, δουλεύοντας στην παρανομία μέχρι την μεταπολίτευση, το καλοκαίρι του 1974. Γίνεται μέλος του ΚΚΕ το Δεκέμβρη του 1974. Με απόφαση του ΚΣ της ΚΝΕ το καλοκαίρι του 1975 στέλνεται για κομματική δουλειά στην Οργάνωση της Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας ως μέλος του Γραφείου Περιοχής της ΚΝΕ. Ήταν αντιπρόσωπος στο 1ο Συνέδριο της ΚΝΕ.

Περνάει αποκλειστικά στην κομματική δουλειά το Φθινόπωρο του 1977, ως γραμματέας αχτίδας και στη συνέχεια γραμματέας της Νομαρχιακής Οργάνωσης Βοιωτίας. Από το 1979 είναι μέλος του Γραφείου Περιοχής Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας, με διάφορες χρεώσεις, όπως υπεύθυνος της εργατικής συνδικαλιστικής δουλειάς, καθοδηγητής Νομαρχιακών Οργανώσεων Βοιωτίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Ευρυτανίας. Στην πορεία αναλαμβάνει Γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας, εκτός από διάστημα 21 μηνών που υπηρετεί τη στρατιωτική θητεία του σε Μεσολόγγι, Κομοτηνή και Λήμνο.

Στο 12ο Συνέδριο του ΚΚΕ τον Μάη του 1987 εκλέγεται μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ. Στη διάσπαση του 1991, ως Γραμματέας της ΚΟ Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας και μέλος της ΚΕ, δίνει τη μάχη μαζί με άλλους συντρόφους για την υπεράσπιση του Κόμματος, των αρχών του, της κοσμοθεωρίας του, ενάντια στην διασπαστική, οπορτουνιστική ομάδα που πήγε στο ΣΥΝ.

Στο 13ο Συνέδριο εκλέγεται ξανά στην ΚΕ και στη Γραμματεία της με ευθύνη την καθοδήγηση ΚΟ, ενώ από τον Αύγουστο του 1991, αμέσως μετά την διάσπαση αναλαμβάνει υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου της ΚΕ.

Τον Δεκέμβρη του 1991 στο 14ο Συνέδριο εκλέγεται μέλος του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ, με ευθύνη το Γραφείο Τύπου, τον πολιτισμό, στη συνέχεια τον 902, μέχρι τις πλημμύρες του 1994, οπότε και αναλαμβάνει υπεύθυνος από το ΠΓ για τις Οργανώσεις Θεσσαλονίκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης.

Στο 15ο Συνέδριο (Μάη του 1996) εκλέγεται μέλος του ΠΓ και αναλαμβάνει Διευθυντής του Ριζοσπάστη, χρέωση την οποία είχε για μια δεκαετία.

Στο 16ο Συνέδριο (Φλεβάρης 2000) και στο 17ο Συνέδριο (Φλεβάρης 2005) επανεκλέγεται στο ΠΓ και αναλαμβάνει υπεύθυνος των Διεθνών Σχέσεων του Κόμματος.

Στο 18ο Συνέδριο (Φλεβάρης 2009) αναλαμβάνει από το ΠΓ επικεφαλής της Γραμματείας της ΚΕ.

ΠΗΓΗ: newsbomb.gr

0 Shares

Σχετικά άρθρα

2 Σχόλια

 1. Τι έχεις Γάννη ;Τι είχα πάντα;
  Ολα τριγύρω αλλάζουνε και όλα τα ίδια μένουν..
  Εμπρός σύντροφε Δημήτρη με πάθος… ενάντια στην διασπαστική, οπορτουνιστική ομάδα που πήγε στο ΣΥΝ.(κάνω copy Paste)
  Ετσι και αλλιώς το μνημόνιο είναι καπιταλιστικό κατασκεύασμα και θα φύγει, απο μόνο του, οταν ρίξουμε τον Καπιταλισμό.
  Ο κύριος αντίπολος φίλε ….Χρουτσόφ του Περισσού είναι όπως λέει και η συντρόφρισσα και φίλη σου Αλέκα ο …ΣΥΡΙΖΑ.
  Τον Χρουτσόφ του Περισσού τον είδαμε …τον Γκορμπατσόφ ποτε θα τον δούμε;
  Ε.. τι Ζιζάνιο θα ήμουν αν δεν έχυνα λίγο ..βιτριόλι;

 2. Αισθάνομαι την ανάγκη να συνεχίσω με μερικά ιστορικα στοιχεία:
  Αλ.Παπαρήγα, η μακροβιότερη αρχηγός πολιτικού κόμματος

  Ενώ τελείωσαν οι εργασίες του 19ου Συνεδρίου του ΚΚΕ, η Αλέκα Παπαρήγα ξεπέρασε τα 22 χρόνια συνεχούς θητείας στην ηγεσία του παλαιότερου νεοελληνικού πολιτικού κόμματος. (Φεβρουάριος 1991- Απρίλιος 2013). Ακόμη και με την μη επανεκλογής της αποτελεί μοναδικό φαινόμενο στην πολιτική ιστορία. Η πορεία και η θέση της, φυσικά, θα κριθεί από την ιστορία και τα κομματικά χρονικά του μέλλοντος. Αυτό που ενδιαφέρει εδώ είναι ότι έχει καταρρίψει σχεδόν όλα τα ρεκόρ στην ιστορία του ελληνικού κομμουνιστικού και αριστερού κινήματος. Συγχρόνως και των ελληνικών πολιτικών κομμάτων από την εδραίωση του ελληνικού κοινοβουλευτισμού.
  Στη μεταπολεμική ιστορία της χώρας έχει ξεπεράσει σε συνεχή θητεία όλους τους αρχηγούς όλων των πολιτικών κομμάτων. Με τη συμπλήρωση της τελευταίας θητείας της (2009-2013) άφησε πίσω της μερικούς μήνες και τον Ανδρέα Παπανδρέου, αν εξαιρέσουμε την περίοδο του αντιδικτατορικού Πανελλήνιου Απελευθερωτικού Κινήματος (ίδρυση το 1968). Ο τελευταίος ήταν αρχηγός του ΠΑΣΟΚ επί 22 χρόνια (1974-1996), ενώ ο αμέσως επόμενος, σε μακρότερη αρχηγία, Κωνσταντίνος Καραμανλής, 15 χρόνια (οχτώ ως ηγέτης της ΕΡΕ από το 1956 μέχρι το 1963 και εφτά ως επικεφαλής της ΝΔ από το 1974 μέχρι το 1980).

  Αφησε πίσω και τον Ελ. Βενιζέλο

  Έτσι, στην ελληνική πολιτική ιστορία από τις αρχές του 20ού αιώνα, σε χρόνια συνεχούς παραμονής στην ηγεσία του οποιουδήποτε κομματικού φορέα, η Αλέκα Παπαρήγα βρίσκεται ήδη στην πρώτη θέση.

  Αξιοσημείωτο είναι ότι έχει ξεπεράσει από την ίδια οπτική και τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Ο τελευταίος βρισκόταν συνεχώς στην ηγεσία του Κόμματος των Φιλελευθέρων από το 1910 μέχρι το 1920 (αποχώρησε τότε από την πολιτική) και επανήλθε αργότερα με μεγαλύτερο διάστημα συνεχούς παραμονής την οκταετία μετά το 1927.

  Πάντως στην ηγεσία του κόμματος υπήρξαν δύο τάσεις.Η μία , η οποία υπήρξε και άρχουσα ,εκφραζόνταν απο “στεγνά” επαγγελματικά κομματικά στελέχοι (βλέπε Ζαχαριάδη,Φλωράκη,Παπαρήγα,Κουτσούμπα) και η άλλη που “δεν είδε θεού πρόσωπο” και που εκφραζόνταν απο αγνους διανοούμενους με πλούσιο θεωρητικό και συγγραφικό εργο οπως π.χ Γιάννης Κορδάτος,Παντελής Πουλιόπουλος.Γρηγόρης Φαράκος, τους οποίους εκτιμώ και θαυμάζω απεριόριστα. Κοινός παρονομαστής αυτών των τριών διανοούμενων γραμματέων ήταν η αποχώρηση, είτε η διαγραφή τους.Ενδιαφέρον θα είχε να μαθαίναμε για τον τελευταίο ,τουλάχιστον που είναι πιο κοντά μας χρονολογικά, τα αίτια αποχώρησης η της διαγραφής(;) του.
  Αυτά τα ολίγα και θα παρακαλούσα αν κάποιος απαντήσει,(σ’αυτά μου τα σχόλια και σε αυτό το χώρο)να είναι μεσα στα όρια της ευπρέπειας, χωρίς υστερικές κραυγές και βρισιές .αλλά με ιστορική αλήθεια και επιχειρήματα .Ευχαριστώ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *