Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
5 Οκτωβρίου 2024

Παρασκήνιο για «μίνι Γιάλτα» από Βερολίνο και Μόσχα

Εγκλωβισμένη ανάμεσα στη Σκύλα και τη Χάρυβδη βρίσκεται η μικρή -αλλά διόλου ασήμαντη, λόγω της θέσης της και, δυετερευόντως, του φυσικού της πλούτου- Κύπρος. Από τη μία, Βερολίνο και ΕΚΤ απειλούν να κόψουν τη χρηματοδότηση των κυπριακών τραπεζών, οδηγώντας τις σε άτακτη χρεοκοπία, μαζί με όλη τη χώρα. Από την άλλη, το Κρεμλίνο και οι Ρώσοι ολιγάρχες δηλώνουν έτοιμοι να αποσύρουν τα κεφάλαιά τους από την Κύπρο -κάτι που επίσης, με μαθηματική ακρίβεια, θα οδηγήσει τις τράπεζες και την πραγματική οικονομία στην κατάρρευση.

Μάλιστα, μέχρι τουλάχιστον τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές, Ευρωπαίοι και Ρώσοι δείχνουν να κινούνται σε σκληρή και αδιάλλακτη γραμμή, με αποτέλεσμα η θηλειά να γίνεται πλέον ασφυκτική στον λαιμό της Λευκωσίας. Δεν είναι λίγοι, μάλιστα, εκείνοι που ισχυρίζονται ότι οι δύο «γίγαντες» έχουν επιλέξει να λύσουν τις διαφορές τους επί κυπριακού εδάφους, αδιαφορώντας για τις συνέπειες που θα υπάρξουν για τον λαό της χώρας. Το σενάριο αυτό ενισχύεται και από το δεδομένο ότι τα οικονομικά μεγέθη που αφορούν την Κύπρο δεν είναι παρά… πενταροδεκάρες για τους Γερμανούς, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τους Ρώσους -έτσι, όπως λένε όσοι υποστηρίζουν τη συγκεκριμένη εκδοχή, ο λόγος που δεν την σώζουν είναι ότι διακυβεύεται κάτι πολύ πιο μεγάλο στη συγκεκριμένη περίπτωση, που έχει να κάνει με το γενικότερο πλέγμα των ευρωρωσικών σχέσεων.

Αυτό, ως ένα βαθμό, είναι γεγονός. Με τη διαφορά ότι οι σχέσεις αυτές είναι τόσο σημαντικές (τα στοιχεία που δημοσιεύονται είναι αποκαλυπτικά), που καθιστούν πρακτικά απαγορευτική μια συνολική ρήξη για τα μάτια της Κύπρου. Γι’ αυτό, όλα δείχνουν ότι τα επιτελεία Ευρωπαίων και Ρώσων επιλέγουν μια πιο ανώδυνη και δοκιμασμένη λύση: Καθώς η Κύπρος έχει πλέον γονατίσει και δεν διαθέτει πρακτικά κανένα διαπραγματευτικό χαρτί, θα της πάρουν ό,τι καλύτερο μπορούν, αφήνοντάς της μόνο τις… παραλίες -όπως κυνικά έχουν δηλώσει τις τελευταίες μέρες αξιωματούχοι και αναλυτές και από τις δύο πλευρές.

 

Το σίγουρο είναι ότι τόσο η Ε.Ε. όσο και η Ρωσία έχουν σοβαρά συμφέροντα στην Κύπρο, τα οποία ουδόλως είναι διατεθειμένες να απεμπολήσουν. Έτσι, τηρουμένων των αναλογιών, με αφορμή την κρίση που έχει ξεσπάσει και τους άστοχους (τουλάχιστον) χειρισμούς της κυβέρνησης Αναστασιάδη, επιχειρούν να στήσουν ατύπως μια «μίνι Γιάλτα», μέσω της οποίας θα κατοχυρώσουν τις διεκδικήσεις τους. Για τους Κύπριους, μια τέτοια εξέλιξη πιθανότατα θα σημαίνει καταστροφή, όμως για τους δύο ισχυρούς θα συνιστά ένα αποδεκτό και αξιοπρεπή συμβιβασμό: Οι μεν Ρώσοι θα αποδεχτούν ότι η Κύπρος ανήκει επισήμως στην Ε.Ε. και τη σφαίρα επιρροής της, οι δε Ευρωπαίοι θα κάνουν τα… στραβά μάτια και θα εκχωρήσουν στη Μόσχα σημαντικά προνόμια στο νησί -το εύρος των οποίων είναι ακόμη αντικείμενο σκληρού παζαριού.

Οφέλη για δύο
Υπό προϋποθέσεις, μάλιστα, η Μέρκελ και ο Πούτιν -οι μεγάλοι πρωταγωνιστές- ελπίζουν ότι θα βγουν αμφότεροι οφελημένοι από την υπόθεση της Κύπρου. Η μεν καγκελάριος της Γερμανίας θα έχει κάνει μια ακόμη επίδειξη δύναμης στους εταίρους της, ξεκαθαρίζοντάς τους ότι εάν η ίδια το θελήσει, μπορεί να βάλει χέρι ακόμη και στις τραπεζικές καταθέσεις των πολιτών τους. Ο δε πρόεδρος της Ρωσίας, φιλοδοξεί αφενός να πατήσει πιο καλά το πόδι του στο «αβύθιστο αεροπλανοφόρο» της ανατολικής Μεσογείου (ειδικά καθώς έρχεται η ανατροπή του Άσαντ στη Συρία) και, αφετέρου, να βάλει χέρι στις μυστικές συναλλαγές των Ρώσων ολιγαρχών που γίνονταν μέσω του «παραδείσου» της Κύπρου (όπως έχει κάνει το Βερολίνο με τους Γερμανούς στο Λίχτενσταϊν και θέλει να κάνει με εκείνους του Παναμά). Βεβαίως, ο τελευταίος λόγος θα ανήκει και πάλι στην Βουλή και τον λαό της Κύπρου. Όμως, εάν όντως δεν αλλάξει κάτι στη στάση Ευρωπαίων και Ρώσων, μόνο ένα καταφύγιο απομένει στη Λευκωσία για να αναζητήσει ουσιαστική και υπολογίσιμη στήριξη: Η Τουρκία! Ευτυχώς ή δυστυχώς, όμως, αυτό σήμερα αποτελεί σενάριο επιστημονικής φαντασίας…

Κρίσιμη γεωστρατηγικά η Κύπρος
Οι ΗΠΑ παρακολουθούν και π ιέζουν…

Τηλεφωνικές επικοινωνίες του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, με τον Β. Σόιμπλε και του υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι με τον Ν. Αναστασιάδη

Μέχρι σήμερα, σε σχέση με την οικονομική κρίση στην Ευρωζώνη, έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε τις ΗΠΑ -από τον Μπαράκ Ομπάμα μέχρι πιο χαμηλόβαθμους αξιωματούχους- να ασκούν έντονη κριτική στο Βερολίνο και την Αγκελα Μέρκελ για τους χειρισμούς τους. Στο θέμα της Κύπρου, όμως, τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα και μάλλον διαφορετικά.

Κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει, αρχικά, το γεγονός ότι η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, στήριξε αναφανδόν την πρόταση Μέρκελ – Σόιμπλε για την επιβολή έκτακτης εισφοράς -δηλαδή «κουρέματος»- στις τραπεζικές καταθέσεις, χωρίς μάλιστα να διαφωνήσει ιδιαιτέρως στην εκδοχή το μέτρο να εφαρμοστεί από το πρώτο κιόλας ευρώ. Όπως είναι δε προφανές, με τη συγκεκριμένη της ιδιότητα, η Λαγκάρντ δεν θα μπορούσε να κάνει οτιδήποτε εάν δεν το ήθελαν οι Αμερικανοί, οι οποίοι είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος του ταμείου.

Ακόμη και μετά το «όχι» της κυπριακής βουλής, Λαγκάρντ και ΗΠΑ δεν μετέβαλαν ουσιαστικά τη στάση τους, ούτε όμως έδειξαν διάθεση να «αδειάσουν» τους Γερμανούς, όπως ενδεχομένως θα είχαν πράξει σε ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν. Είναι βέβαιο, όμως, ότι η Ουάσιγκτον παραμένει σε εγρήγορση και θα παρέβει αποφασιστικά στην περίπτωση που διαφανεί ότι η Μόσχα κερδίζει πολύ περισσότερα, στην Κύπρο και την ανατολική Μεσόγειο, από ό,τι η ίδια θεωρεί αποδεκτό. Προς αυτή την κατεύθυνση είναι βέβαιο ότι έχουν ήδη προειδοποιήσει το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες…

Οικονομικός «Δαυίδ» η Κύπρος

16,5 τρισ. δολάρια (13 τρις. ευρώ) είναι το ΑΕΠ των 27 χωρών-μελών της Ε.Ε.

1,95 τρισ. δολάρια (1,5 τρισ. ευρώ) είναι το ΑΕΠ της Ρωσίας

510 δισ. δολάρια είναι τα συναλλαγ­ματικά αποθέματα της Ρωσίας

22,5 δισ. δολάρια (17,5 δισ. ευρώ) είναι το ΑΕΠ της Κύπρου

2,5 δισ. ευρώ είναι το δάνειο που έχει χορηγήσει η Ρωσία στην Κύπρο

5,8 δισ. ευρώ είναι το ποσό που θα προέκυπτε από το «κούρεμα» των τραπεζικών καταθέσεων

3 δισ. ευρώ εκτιμώνται τα αποθεματικά των κυπριακών ασφαλιστικών ταμείων

Η Ρωσία, η Ευρώπη και η Γερμανία

350 δισ. ευρώ είναι η αξία των συναλλαγών Ρωσίας – Ε.Ε. σε αγαθά και υπηρεσίες

105 δισ. ευρώ είναι η αξία των συναλλαγών της Ρωσίας μόνο με τη Γερμανία

75% των άμεσων ξένων επενδύσεων στη Ρωσία προέρχεται από χώρες της Ε.Ε. (το 25% αφορά την… Κύπρο!)

40% της ζήτησης στην Ε.Ε. σε φυσικό αέριο καλύπτεται από τη Ρωσία

70% των εσόδων της Ρωσίας από τις εξαγωγές προέρχεται από την ενέργεια

7,4 δισ. ευρώ ειναι το ποσο που κοστισε ο αγωγος νοrd stream υπο την καθοδηγηση του Γκ. Σρέντερ

Γιώργος Παυλόπουλος

Πηγη: imerisia.gr

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Δημάρχου…ανδραγάθημα

Του Θανάση  Νικολαΐδη ΑΠ’ τους  υπουργούς και τους βουλευτές στους τ. νομάρχες και σημερινούς περιφερειάρχες, για να σταθούμε στους (καποδιστριακούς)δημάρχους. […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights