Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
26 Μαΐου 2020

Τι μας λένε, όπως μας τα λένε

Γιατί ακόμα και σε αναπαραγωγή περιεχομένων χρησιμοποιείται μια «ευγενική», «ανώδυνη» (;) χρήση της γλώσσας, δε μπορώ να καταλάβω. Μερικά παραδείγματα, κάτι σαν «Γλώσσα και ιδεολογία».

1. «Αναδιάρθωση» = στην ουσία αυτό που απευχόμαστε όλοι (;).

2. «Εξορθολογισμός» = συνώνυμο όχι μόνο της αναδιάρθρωσης της παραγωγής, αλλά και της παραγωγικής βάσης, βλ. και μετατάξεις ή και απολύσεις. Για …παλιότερους στο χώρο, κάποια μικρά πολιτικά βιβλιαράκια…, παραπέμπει στη δημιουργία ενός «εφεδρικού παραγωγικού στρατού». «Εξοικονόμηση», όχι, βέβαια, το πρόγραμμα του ΥΠΕΚΑ.

3. «Διεύρυνση» = δεν αφορά μόνο στη φορολογική βάση, αλλά είναι και συνώνυμο των όποιων επώδυνων μέτρων. Μόνο που η διεύρυνση «γέρνει» πάντα και διαχρονικά.

4. «Λογοδοσία» = είναι η μεταφορά εξουσιών και αρμοδιοτήτων, η «τζίφρα» επί το λαϊκότερον, και η τεκμηρίωση ενεργειών, αποτελεσμάτων και της αξιολόγησής τους. Μην περιμένει κανείς την έννοια της απολογίας ή τον όποιο άρχοντα να απολογείται γιατί το ένα, γιατί το άλλο.

5. «Σχέδιο» = συνώνυμο του business plan. Απαραίτητο στοιχείο που παραπέμπει στον προϋπολογισμό, είτε πρόκειται για μια μικρή επιχείρηση είτε για το κράτος, στη λογική των αριθμών με περιορισμό του κόστους.

6. «Προσπάθεια»= λιτότητα (μάλλον διαρκείας).

7. «Πειθώ» (για τις αγορές)= απλά θα λέγαμε «δεν αποφασίζει ούτε ο τσομπάνης, ούτε, φυσικά, τα πρόβατα, αλλά η αγέλη των λύκων».

8. «Έξοδος της χώρας για δανεισμό»= κοινώς στο «ξέφωτο». Μόνο που λείπει ο λαγός και παραμονεύει η αλεπού.

9. «Αυτοκάθαρση»= «Πάμε γι’ άλλα τώρα» ήτοι «παραγραφή».

10. «Αξιοπιστία»= είμαστε «μπεσαλήδες» και σας πληρώνουμε, άμα λάχει, και το ρίσκο της επένδυσης.

11. «Δραχμή»= «Δαμόκλειος σπάθη» ή «στειλιάρι» ή «καμουτσίκι».

12. «Συμπόρευση», «κοινή προσπάθεια»= θα υπάρχουν και εξαιρέσεις για το ποιοι και για πόσο θα τραβούν το κάρο. Κάτι σαν τη «συμμετοχή», τη «συμμετοχικότητα», τη «συνυπευθυνότητα», κοινώς μπριαμ. Μόνο που αυτό το «συν-» γίνεται «+» και η πλάτη δε βαστάει άλλο.

13. «Διαφάνεια»= όπως στο διαδίκτυο. Η εικόνα είναι πιο σημαντική από την ουσία και οι ημέτεροι θα γράφονται, όπως πάντα, με «η». Το «υ» καταργείται δια παντός.

14. «Ανάπτυξη»= δώσε τώρα που τρέχει μη τυχόν και πέσουν οι τιμές!

15. «Δρόμος» («έχουμε ακόμα δρόμο να καλύψουμε» και τα συναφή)= σαν καψόνι πεζικάριου με πλήρη εξάρτηση, αλλά ως φαίνεται εις την νιοστή.

16 …

17…

18 …

Συμπληρώστε μόνοι σας!

Απόστολος Γατής

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *