Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
22 Ιανουαρίου 2021

Πως θα φορολογηθούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες

Τα κλειδιά του Ε3 για επαγγελµατίες

Οδηγός της Εφορίας για τη συµπλήρωση του ειδικού εντύπου της φορολογικής δήλωσης

Ο δηγίες για τη συµπλήρωση των φορολογικών εντύπων από τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελµατίες παρέχει µε εγκύκλιό του το υπουργείο Οικονοµικών. Στην εγκύκλιο του υφυπουργού Οικονοµικών Δηµήτρη Κουσελά αναφέρονται όλα όσα πρέπει ναγνωρίζουν οι ελεύθεροι επαγγελµατίες για τον αυτοέλεγχο, καθώς επίσης το πώς θα συµπληρώσουν το έντυπο Ε3 µικρές επιχειρήσεις αµιγώς παροχής υπηρεσιών, εκµεταλλευτές ταξί, επιχειρήσεις εκµετάλλευσης λεωφορείων ΚΤΕΛ, φορτηγών Δ.Χ., ενοικιαζόµενων δωµατίων, κάµπινγκ, λιανοπωλητές σε λαϊκές αγορές κ.λπ. Σηµειωτέον ότι οι επιτηδευµατίες υποβάλλουν τις φορολογικές δηλώσεις τους υποχρεωτικά ηλεκτρονικά από τις 18 Απριλίου, ενώ οι οµόρρυθµες και οι ετερόρρυθµες εταιρείες από τις 11 Απριλίου.

Στην εγκύκλιο επισηµαίνεται:

n Λογιστικό σύστηµα: όσες επιχειρήσεις εντάσσονται από το 2010 στο λογιστικό σύστηµα (έσοδα – έξοδα) συµπληρώνουν µόνο τα δεδοµένα των βιβλίων και στοιχείων στον πίνακα Ι του Ε3.

n άυτοέλεγχος: από φέτος ο αυτοέλεγχος γίνεται ακριβότερος και όσοι τον επιλέξουν, ανεξαρτήτως ακαθάριστων εσόδων, πρέπει να υποβάλουν τη δήλωσή τους µέσω λογιστή. Τα ακαθάριστα έσοδα πολλαπλασιάζονται µε τον Μοναδικό Συντελεστή Καθαρού Κέρδους για τον προσδιορισµό των καθαρών κερδών αυτοελέγχου. Τα κέρδη αυτά συγκρίνονται µε τα λογιστικά καθαρά κέρδη και επιλέγονται τα µεγαλύτερα για τον υπολογισµό του φόρου.

n άρχιτέκτονες, µηχανικοί, γεωλόγοι µελετητές: το εισόδηµά τους προσδιορίζεται πλέον λογιστικά. Αρα, οι προβλεπόµενοι φορολογικοί συντελεστές ανά κατηγορίαισχύουν µόνο σεπερίπτωση εξωλογιστικού προσδιορισµού. Απαλείφθηκαν λοιπόν οι κωδικοί 324 («διαφορά δαπανών µηχανικών –αρχιτεκτόνων»), ενώ παρέµεινε ο κωδικός 342 «είδος µελέτης», γιαπληροφοριακούς λόγους.

n οικοδοµικές επιχειρήσεις: διατηρείται ο εξωλογιστικός προσδιορισµός των εισοδηµάτων για οικοδοµικές επιχειρήσεις.

n ΚΤΕΛ, φορτηγά ∆.Χ., επιχειρήσεις κάµπινγκ: από 1/1/2010 ισχύει λογιστικός υπολογισµός εισοδηµάτων για επιχειρήσεις εκµετάλλευσης επιβατικών λεωφορείων (ΚΤΕΛ), φορτηγών και κάµπινγκ. Τα λογιστικά κέρδη δηλώνονται στους πίνακες Στ’ και Ζ’ του εντύπου Ε3 για όσους τηρούν βιβλία Β’ κατηγορίας. n Εκµεταλλευτές ταξί: από 1/7/2010 εντάσσονται και αυτοί στο λογιστικό σύστηµα. Για το πρώτο εξάµηνο φορολογούνται µε τα τεκµαρτά εισοδή µατα προσαυξηµένα κατά 50%, ανάλογα µε τους µήνες εκµετάλλευσης του ταξί στο εν λόγω διάστηµα. Προβλέπεται µείωση στην προσαύξηση αναλόγως της έδρας τους (10% για όσους έχουν έδρα σε πόλεις κάτω των 50.000 κατοίκων και 30% αν πρόκειται για πόλεις κάτω των 200.000 κατοίκων). Το άθροισµα λογιστικού και τεκµαρτού εισοδήµατος αναγράφεται στον κωδικό 401 του πίνακα 4Γ’ του εντύπου Ε1. Ανάλογα εφαρµόζεται το λογιστικό σύστηµα και για επιχειρήσεις εκµετάλλευσης ενοικιαζόµενων δωµατίων και διαµερισµάτων (µέχρι 7 δωµάτια).

Για τις επιχειρήσεις αµιγώς παροχής υπηρεσιών, πώλησης εµπορευµάτων ή παραγωγής προϊόντων, τα ακαθάριστα έσοδα που δηλώνουν πρέπει να είναι τουλάχιστον ίσαή µεγαλύτερα απότο γινόµενο του αθροίσµατος εξόδων και δαπανών (συµπεριλαµβάνονται αποσβέσεις)

µε συντελεστή αναγωγής αυτού στα ακαθάριστα έσοδα.

 ΠΗΓΗ:ΤΑ ΝΕΑ.gr

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αν και υφίσταται η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων, η κυβέρνηση προχωρά σε διαγωνισμό για την πρόσληψη συμβουλευτικής εταιρείας που θα αναλάβει τις παραχωρήσεις

Ερώτηση κατέθεσαν βουλευτές  του ΣΥΡΙΖΑ Κατ΄αρχάς πρέπει να διευκρινιστεί ότι σύμφωνα με τον Ν.4001/2011, έχει συσταθεί η ΕΔΕΥ Α.Ε. (Ελληνική […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *