Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
8 Δεκεμβρίου 2022

Για παράταση 6 μηνών δεσμεύτηκε ο υπουργός για το “Βοήθεια στο σπίτι”

Ερώτηση προς τους υπουργούς Εργασίας, Εσωτερικών και Υγείας, σχετικά με το ζήτημα του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» κατέθεσαν έξι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ. Όπως αναφέρουν οι, Βασίλης Οικονόμου, Δημήτρης Αναγνωστάκης, Γιώργος Κυρίτσης, Γιάννης Πανούσης, Νίκη Φούντα και Γρηγόρης Ψαριανός, «παρά τις ρητές διαβεβαιώσεις κανείς ωφελούμενος δεν θα στερηθεί την βοήθεια και ότι κανείς εργαζόμενος στο πρόγραμμα δεν θα χάσει την δουλειά του, δυστυχώς η πραγματικότητα επιβεβαιώνει τις επιφυλάξεις και τις ανησυχίες μας. Όπως μαθαίνουμε οι αιτήσεις που έχουν εγκριθεί είναι ελάχιστες σε σχέση με τους συμπολίτες μας που εξυπηρετούνται από την αναγκαία αυτή δομή. Κατά τη γνώμη μας τα κριτήρια σύμφωνα με τα οποία κάποιος θα δικαιούται την «Κατ’ οίκον Φροντίδα» πρέπει να διευρυνθούν προκειμένου να καλύψουν το μέγιστο δυνατό αριθμό των συμπολιτών μας που το έχουν ανάγκη.»

Επισημαίνουν, επίσης, ότι «αντικειμενικό πρόβλημα στην λειτουργία του νέου προγράμματος αποτελεί το γεγονός ότι οι Δήμοι δεν έχουν φροντίσει ως όφειλαν να μεριμνήσουν ώστε να συσταθούν οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις που θα απορροφούσαν και τους εργαζόμενους στο «Βοήθεια στο Σπίτι» εντός του 2012 και κατά συνέπεια δεν επαρκούν οι υφιστάμενοι πάροχοι των συγκεκριμένων υπηρεσιών προκειμένου να ανταποκριθούν στις ανάγκες του Προγράμματος, ιδίως εάν αποδεχτείτε την πρότασή μας για διεύρυνση των κριτηρίων.

Εκ των πραγμάτων λοιπόν και λόγω κυρίως της αμέλειας της πλειοψηφίας των Δήμων πιστεύουμε ότι η λειτουργία του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» πρέπει στην παρούσα φάση να παραταθεί για το σύνολο των δικαιούχων με ρητή όμως δέσμευση και της ΚΕΔΕ ότι δεν θα αιτηθεί εκ νέου παράταση εάν δεν μεριμνήσουν οι Δήμοι ώστε να συσταθούν οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Εταιρίες . Τέλος πιστεύουμε ότι τα εμπλεκόμενα Υπουργεία σε συνδυασμό με τους Δήμους πρέπει από κοινού να αναζητήσουν επιπρόσθετους πόρους από την Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να αναπτυχθούν περαιτέρω οι δράσεις που προβλέπονται στο Πρόγραμμα Κατ’ Οίκον Φροντίδας, να καλυφθεί η χρηματοδότηση για όλους όσους το χρειάζονται.»

Επίσης, ο Βουλευτής, Βασίλης Κεγκέρογλου, που μίλησε εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, αναφέρθηκε στη σημασία του προγράμματος αλλά και στην ανάγκη διεύρυνσης του προκειμένου να καλύψει τις αυξημένες κοινωνικές ανάγκες, ιδιαίτερα των ασθενέστερων που βιώνουν πολύ δυσκολότερα την οικονομική κρίση που περνά η χώρα.

Συγκεκριμένα πρότεινε:

1)Τη παράταση του προγράμματος με τη σημερινή του μορφή μέχρι τέλους του 2013.
2)Την ανακατανομή των πόρων του ΕΣΠΑ στην κατεύθυνση που ήδη έχει εκφράσει τη βούληση της η Κυβέρνηση, για να συγχρηματοδοτηθεί το πρόγραμμα από πόρους του ΕΚΤ τα επόμενα χρόνια.
3)Ως συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα ΕΚΤ-ΑΚΑΓΕ-Υπουργείο Εσωτερικών θα έχει τη δυνατότητα ανανέωσης των συμβάσεων.

Ο Υπουργός στην απάντηση του δεσμεύτηκε για παράταση του προγράμματος τουλάχιστον 6 μηνών, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες που προτάθηκαν για συνέχιση του προγράμματος τα επόμενα χρόνια και σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν να συζητηθεί το θεσμικό πλαίσιο μέσω της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας.

aftodioikisi.gr, cretalive.gr

ΠΗΓΗ

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Γιάννης Μαλακάσης στον Prisma 95,1: “Ο Σπύρου στηρίζει Βερύκιο γιατί δεν του ζητάει τίποτε. Εγώ είχα διαφοροποηθεί στο χωροταξικό που αδικούσε την Λευκάδα”

Ο περιφερειακός Σύμβουλος Γιάννης Μαλακάσης μίλησε στον Prisma 95,1 για την απόφαση του να μην στηρίξει την

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *