Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
21 Απριλίου 2024

Μεγανήσι. Ο πρωτομάστορας Μπάρμπα Μπάμπης Φασόλιας

Στις 17-18 Ιουνίου 2007 είχε γίνει στο Κέντρο Τύπου της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας – Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης στην Αθήνα το 2ο Διεθνές Συνέδριο “Άτομα με αναπηρία και ΜΜΕ”. Το Συνέδριο εντασσόταν σε ένα ευρύτερο και συγκροτημένο πλαίσιο δράσεων που είχαν οργανωθεί με πρωτοβουλία του τότε Υπουργού Επικρατείας και Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Θεόδωρου Ρουσόπουλου. Η πρώτη ημέρα του συνεδρίου και η θεματική «Το δημοσιογραφικό «ΔΕΟΝ» για την υπέρβαση των στερεοτύπων» φιλοξένησε τις εισηγήσεις-τοποθετήσεις προσκεκλημένων δημοσιογράφων, των Gareth David της εφημερίδας Dailly Telegraph, Τάσος Παπαδόπουλος, Πάσχος Μανδραβέλης, Νικόλας Βουλέλης  και του Γιάννη Πολίτη, ο οποίος ήταν τότε Γενικός Διευθυντής του Ρ/Σ «Αθήνα 9,84».

Η βασική φιγούρα στην τοποθέτηση του δημοσιογράφου κ. Γιάννη Πολίτη ήταν ένας Μεγανησιώτης πρωτομάστορας, ο Μπάρμπα Μπάμπης ο Φασόλιας. Διαβάστε το σχετικό απόσπασμα.

 «Στο Μεγανήσι της Λευκάδας, σε αυτό το ερημικό νησί τότε, είχαμε έναν πρωτομάστορα τον Μπάρμπα Μπάμπη τον Φασόλια ο οποίος έφτιαξε όλα τα σπίτια, τα γεφύρια και τους δρόμους του χωριού.  Το ένα χέρι του δεν υπήρχε και στο άλλο χέρι είχε μόνο δυο δάχτυλα. Με αυτό τον τρόπο μπορούσε να ανέβαινε με τεράστια άνεση στις σκαλωσιές, χωρίς αρχιτέκτονα και μηχανικό σχεδίαζε τα σπίτια και εκτελούσε ο ίδιος την εφαρμογή.

Ήταν ένα πρόσωπο που το θαύμαζαν οι πάντες και παράλληλα ήταν και ο σοφός γέρων του χωριού, έλυνε και τις οικογενειακές διαφορές όλων, που στις μικρές κοινωνίες είναι τεράστιες. Μεγαλώνοντας όταν διάβασα τον Πρωτομάστορα Νικήτα του Φακίνου*, κατάλαβα ότι ο δικός μας πρωτομάστορας Νικήτας στη Λευκάδα ήταν ο Μπάρμπα Μπάμπης.

Υπάρχουν πρόσωπα στη διαδρομή της ιστορίας με τεράστιες αναπηρίες που έχουν γράψει μια μεγάλη ιστορία και έχουν αποκτήσει το θαυμασμό και την αγάπη όλων. Και αυτό το έχουν κατακτήσει οι ίδιοι και σε εκείνη τη μικρή, την απομονωμένη κοινωνία που δεν υπήρχε φως, νερό, τηλέφωνο, πόσο μάλλον ραδιόφωνο και τηλεόραση, φαίνομαι μικρός αλλά έχω μεγαλώσει σε πολύ δύσκολες συνθήκες σε ένα τέτοιο περιβάλλον, δεν υπήρχε καμία προκατάληψη γι’ αυτό τον άνθρωπο, υπήρχε μόνο θαυμασμός, γιατί ήταν ο ίδιος σπουδαίος.»

ΠΗΓΗ : Δεύτερο Διεθνές Συνέδριο “Άτομα με αναπηρία και ΜΜΕ”, Αθήνα 18-19 Ιουνίου 2007

*Το όνειρο του πρωτομάστορα Νικήτα ήταν εμπνευσμένο από το «Γιοφύρι της Άρτας»  και την ιστορία του πρωτομάστορα που προσπαθεί επί δέκα χρόνια να γεφυρώσει τη μεγαλύτερη χαράδρα των Βαλκανίων.

( Το άρθρο μας το έστειλε  ο Απ. Γατής)

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights