Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
25 Ιουνίου 2022

Ψήφισμα Δημοτικού Συμβουλίου Μεγανησίου

Την Παρασκευή 10/12/10 συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο, και αφού συζήτησε  και έκλεισε μεταξύ άλλων κυρίως διαδικαστικά ζητήματα, αποφάσισε την χωροθέτηση θέσεων πλανώδιου και υπαίθριου εμπορίου (ο νόμος ορίζει  ότι η απόφαση παίρνεται μέχρι 31 Δεκεμβρη) και συζήτησε και εξέδωσε ψήφισμα σχετικά με την  έκδοση της κοινής υπουργικής απόφασης που καθορίζει νέα ζώνη 300μ.  Ειδικότερα:

ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΜΕΓΑΝΗΣΙΟΥ

Στην αρ.13/10-12-10 συνεδρίασή του, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μεγανησίου, ύστερα από την έκδοση της αρ. 168040 ΚΥΑ (ΦΕΚ. 1528/7-9-10) σχετικά με τον καθορισμό κριτηρίων με τα οποία διαβαθμίζεται η αγροτική γη σε ποιότητες και κατατάσσεται σε κατηγορίες παραγωγικότητας, αφού συζήτησε και είδε τις επιπτώσεις που φέρουν οι συγκεκριμένες διατάξεις στο Νησί μας, κατέληξε στο παρακάτω ψήφισμα:

  • Είναι ανεδαφικές και οδηγούν ιδιαίτερα τα μικρά νησιά σε οικονομικό μαρασμό, σε κοινωνική αποσύνθεση και εγκατάλειψη, αφού η τουριστική δραστηριότητα είναι ο βασικός άξονας οικονομικής ανάπτυξης.
  • Δεν έχουν επιστημονική τεκμηρίωση αφού στη ζώνη NATURA 2000 εκτός των γεωργικών δίνεται η δυνατότητα και άλλων δραστηριοτήτων. Η εφαπτόμενη ζώνη όπως ορίζεται με τις νέες διατάξεις, ενώ θα μπορούσε να είναι μια περιβαλλοντικά μεταβατική ζώνη, απαγορεύει την οποιαδήποτε άλλη δράση.
  • Η ρύθμιση είναι οριζόντια και μεμονωμένη και δεν λαμβάνει υπόψη της το συνολικό σχεδιασμό ανάπτυξης μιας μεμονωμένης γεωγραφικής ενότητας, όπως είναι ένα νησί, και την υπάρχουσα κατάσταση. Η νέα ζώνη των 300m που θεσμοθετείται, μαζί με τη ζώνη NATURA, καλύπτουν το μεγαλύτερο ποσοστό ενός μικρού νησιού, όπως το Μεγανήσι και δεν αφήνουν περιθώριο χρήσεων γης για άλλες δράσεις.
  • Το Μεγανήσι βρίσκεται σε διαδικασία ΣΧΟΟΑΠ την οποία ουσιαστικά ακυρώνουν οι παραπάνω διατάξεις, αφού υποχρεωτικά επιβάλλουν να προσαρμοστούμε σε αυτές. Μας οδηγούν έτσι σε ένα μοντέλο ιδιαίτερα αυστηρής περιβαλλοντικής προστασίας, όταν το ήδη θεσμοθετημένο μοντέλο σε ολόκληρη την Π.Ι.Ν είναι της αειφόρου ανάπτυξης, με βάση το οποίο έχει σχεδιαστεί το ΕΣΠΑ.

Καταθέτουμε την απόλυτη αντίθεσή  μας αλλά και την πρόθεσή μας να ανατρέψουμε τις παραπάνω ρυθμίσεις. Καλούμε την κυβέρνηση για την άμεση απόσυρση της συγκεκριμένης ΚΥΑ, τουλάχιστον στο μέρος που αφορά τα μικρά νησιά.

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *