Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
13 Αυγούστου 2022

Η Κίνηση Ενεργών Πολιτών Μεγανησίου (ΚΕΠΜ) σχολιάζει την επικαιρότητα

Τα μέλη της ΚΕΠΜ  αισθάνονται  την ανάγκη να επικοινωνήσουν με τους συμπατριώτες  Μεγανησιώτες μετά την πρόσκαιρη απουσία τους  από τα δρώμενα στο νησί.

Δυστυχώς η πρωτοφανής κρίση που ταλανίζει την πατρίδα μας εξελίχθηκε σε “Eλληνικό δράμα” με πρωταγωνίστρια την κοινωνία των Ελλήνων. Ο καθένας μας έχει να αντιπαλέψει με τα ατομικά του προβλήματα επιβίωσης μέσα σ’ ένα εφιαλτικό περιβάλλον με κύριο χαρακτηριστικό την εκτόξευση της ανεργίας ειδικά στους νέους.

Είναι φυσικό λοιπόν ότι τo ενδιαφέρον των πολιτών για πολλά κοινωνικά θέματα μειώθηκε μπροστά στην λαίλαπα που ξεθεμελιώνει δικαιώματα που κατακτήθηκαν με κόπο αλλά και αποκαλύπτει νοσηρές καταστάσεις κατασπατάλησης και καταλήστευσης του Δημόσιου και της περιουσίας του.

Στην δίνη αυτή μπλέξαμε και εμείς, τα μέλη της ΚΕΠΜ, με αποτέλεσμα τα ανακλαστικά μας για τα δρώμενα στο νησί να αμβλυνθούν.

Επειδή το ενδιαφέρον μας για το Μεγανήσι παραμένει αδιάλειπτο  η παρουσία μας και οι παρεμβάσεις μας θα συνεχισθούν και θα ενταθούν.

Οι παρεμβάσεις μας φαίνεται ότι ενοχλούν ορισμένους ανώνυμους φίλους που μας λοιδορούν και αμφισβητούν τις προθέσεις μας, καθώς  και το  δικαίωμα μας να παρεμβαίνουμε, επικαλούμενοι τον λόγο, ότι δεν είμαστε μόνιμοι κάτοικοι του νησιού και συνεπώς δεν πρέπει να αρθρώνουμε λόγο, ίσως, βλαπτικό για τα συμφέροντά τους. Αγαπητοί φίλοι είναι φανερό ότι δεν έχουμε και δεν κινούμαστε από ατομικό συμφέρον, δεν έχουμε δεσμεύσεις και δεν ταυτιζόμαστε με οποιοδήποτε σχηματισμό πολιτικό ή μη. Απλά νοιαζόμαστε για τον τόπο μας, με τον οποίο είμαστε στενά δεμένοι και προσπαθούμε να εισφέρουμε και όχι να εισπράξουμε.

Συμπληρώνουμε την παρέμβασή μας αυτή με σχολιασμό της επικαιρότητας.

Παρατηρούμε μία κινητικότητα γύρω από  τα αυτοδιοικητικά του νησιού μας.

Πρωταγωνιστής, μετά μία περίοδο απραξίας, ο κ. Δήμαρχος ο οποίος εξαπέλυσε μία κατά την άποψή μας επικοινωνιακή καταιγίδα προεκλογικής μορφής. Σε ρόλο κομπάρσου η Αντιπολίτευση, λάμπει με την απουσία της,  ίσως  δεν έχει συνέλθει ακόμα από την λιποταξία της επικεφαλής του συνδυασμού.

Παρατηρούμε επίσης, προσπάθειες συγκρότησης νέων δημοτικών σχηματισμών, διαβουλεύσεις και ζυμώσεις, να συμπληρώνουν το πολιτικό σκηνικό στο νησί μας.

Επειδή  μέχρι τις Δημοτικές εκλογές έχουμε πολύ δρόμο και μέχρι τότε η σημερινή Δημοτική αρχή θα κρατάει το τιμόνι του Δήμου κι’ επειδή η εποχή είναι κρίσιμη και τα προβλήματα οξύνονται και πληθαίνουν είμαστε υποχρεωμένοι να κρίνουμε τις πράξεις της και να επισημάνουμε ότι οι ευθύνες της τρέχουν.

Η επικοινωνιακή επίθεση, που εξαπέλυσε ο κ. Δήμαρχος με αποκορύφωμα την αβανταδόρικη πρόσκλησή και συμμετοχή του σε τηλεοπτικό πρόγραμμα, έχει στόχο την προβολή του και την συνεχή παρουσία του στο προσκήνιο. Αντί να ανακοινώνει αποτελέσματα συγκεκριμένων δράσεων προσπαθεί με στοχευμένες  προσκλήσεις να προβάλλει γενικόλογα σχέδια  δράσεων που έχουν προεκλογικό χαρακτήρα.

Ελπίζουμε η τηλεοπτική του παρουσία να αποτέλεσε γι’ αυτόν μάθημα που τον ανακάλεσε στη σημερινή πραγματικότητα όπου μετράει η ουσία και το αποτέλεσμα κι’ όχι η ανέξοδη ρητορεία και η επαιτεία πόρων. Έχασε μία ευκαιρία και μαζί του έχασε το Μεγανήσι την προβολή που δικαιούται και έχει τόσο ανάγκη.

Θυμίζουμε για μια ακόμα φορά τα αναπτυξιακά έργα και τις παρεμβάσεις που έχει ανάγκη το νησί για τα οποία υπάρχει ανάγκη  προώθησης και ολοκλήρωσης της κατασκευής τους.

  – η  εκπόνηση του ΣΧΟΑΠ και της πολεοδόμησης των οικισμών.

– η διαχείριση των αποβλήτων στερεών και υγρών.

– η ύδρευση του νησιού- εναλλακτικές πηγές.

– οι περιφερειακοί δρόμοι των οικισμών.

– το κουφάρι του κτιρίου του Δημαρχείου.

– η ανάπλαση των οικισμών.

Αλλά και τα μεγάλα ανοιχτά προβλήματα και εκκρεμότητες όπως

– οι υπηρεσίες υγείας και παιδείας.

– η κοινωνική πρόνοια.

– το τουριστικό καταφύγιο στο Βαθύ.

– οι αυθαίρετες κατασκευές.

– ο δρόμος για το Κεφάλι .

– οι ιχθυοκαλλιέργειες.

Κύριε Δήμαρχε, κυβερνάτε τον Δήμο εδώ και πολλά χρόνια στην διάρκεια των οποίων τα αναπτυξιακά έργα  δεν ολοκληρώθηκαν (ούτε ένα), αντίθετα αποτελματώθηκαν, παρ’ όλα τα χρήματα που ξοδεύτηκαν για μελέτες, πολλές από τις οποίες πετάχτηκαν στα  αζήτητα. Όπως τα παραλάβατε έτσι μάλλον θα τα παραδώσετε. Χάθηκαν πολλές ευκαιρίες να ενταχθούν τα έργα σε χρηματοδοτήσεις τύπου ΕΣΠΑ και να έχουν σήμερα ολοκληρωθεί. Και αυτό συνέβη γιατί, με ευθύνη σας όλα αυτά τα χρόνια, τα έργα δεν κατέστησαν ώριμα.

Αλλά και τα προβλήματα και οι εκκρεμότητες επί των ημερών σας αυγάτισαν γιατί με την πολιτική σας αφ΄ ενός δεν επιλύσατε όσα κληρονομήσατε και αφ΄ ετέρου προσθέσατε και άλλα.

Κύριε Δήμαρχε, η τακτική σας να παραπέμπετε στις καλένδες κάθε ζήτημα που, έχει πολιτικό κόστος, προκαλεί την αντίδραση μικρών και μεγάλων συμφερόντων, έβλαψε το  Μεγανήσι και αναπτυξιακά και περιβαλλοντικά.

Δεν συγκρουστήκατε, δεν σπάσατε αυγά, εκεί που έπρεπε, ανεχθήκατε καταστάσεις και γεγονότα αντίθετα με τους κανόνες της χρηστής διοίκησης, περιορισθήκατε απλά σε αψιμαχίες και σκιαμαχίες με τους αντιπάλους σας πραγματικούς η φανταστικούς.

Και δύο σημαντικές ειδήσεις της τελευταίας ώρας που θα για μας θα έχουν συνέχεια.

Ο κ. Δήμαρχος ανακοίνωσε ότι, ο Ρότσιλδ προχώρησε στην απομάκρυνση του  Μουργκογιάννη και της παρέας του και διέψευσε τα παραμύθια που αυτός μας πουλούσε. Ετσι το Μεγανήσι έχασε την ευκαιρία να ανταγωνισθεί την Μύκονο και το Μόντε Κάρλο (!) και εμείς την παρέα του Αμπράμοβιτς (!). Για ανάμνηση μας έμεινε το πληγωμένο, από τις μπουλντόζες των αδίστακτων αυτών κερδοσκόπων, Κεφάλι. Ιδού λοιπόν κ. Δήμαρχε πεδίο δράσης λαμπρό και ανέξοδο, ξεκινήστε την διαδικασία ακύρωσης της παράνομης απόφασης χαρακτηρισμού του μονοπατιού προς το Κεφάλι απόφαση που εξέδωσε ερήμην σας, κατά τα λεγόμενα σας, ο Δήμαρχος Λευκάδας (!) Αραβανής ο οποίος δεν νομίζουμε ότι αμάρτησε για το καλό του νησιού μας.

Η δεύτερη είδηση έχει να κάνει με την εισήγηση της χωροθέτησης  του βιολογικού που συζητήθηκε μαζί με δεκάδες άλλα θέματα  στο τελευταίο Δημ. Συμβούλιο και πάρθηκε μια απόφαση από τις αποκαλούμενες “αρπαχτές”. Oι δεσμεύσεις και οι υποσχέσεις ότι το καίριο αυτό θέμα θα συζητηθεί σε ειδική ανοιχτή συνεδρία του Δ.Σ. μετά από εισήγηση του μελετητή (κι’ όχι μόνο αξιολόγηση) ξεχάστηκαν.

Κατέφυγαν στην γνωστή τακτική τους και πέταξαν την μπάλα στην κερκίδα γιατί γνωρίζουν πολύ καλά  ότι, αφ’ ενός η χρηματοδότηση του έργου για τα επόμενα χρόνια είναι αδύνατη και αφ’ ετέρου νομίζουν ότι η εκπόνηση κι’ άλλων μελετών και η έγκρισής  τους θα τους απαλλάξει από τις ευθύνες τους. Πολύ γρήγορα όμως θα κληθούν να απολογηθούν, όπου δεί, για τα χρήματα που σπαταλήθηκαν (αλήθεια πόσα είναι;) για μελέτες που αναιτιολόγητα πετάχτηκαν στα σκουπίδια ενώ κάλλιστα θα μπορούσαν να υλοποιηθούν και σήμερα το νησί να έχει λύσει το πρόβλημα των αποβλήτων.

Σας καλούμε λοιπόν, κ. Δήμαρχε, μέχρι να ολοκληρωθεί η θητεία σας, να προσπαθήσετε να συμβάλλετε ουσιαστικά στην επίλυση των προβλημάτων που ταλανίζουν το νησί  και να προωθήσετε τα αναπτυξιακά έργα που έχει ανάγκη.

Η ΚΕΠΜ  θα επανέλθει, για όλα τα παραπάνω θέματα, σύντομα.

 

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΚΕΠΜ

0 Shares

Σχετικά άρθρα

1 Σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *