Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
13 Οκτωβρίου 2024

Νέος φόρος για τα σκουπίδια από το 2014. Αυξάνει το κόστος διαχείρισης από τους δήμους και, φυσικά, τα δημοτικά τέλη

Νέο ειδικό τέλος ταφής για τα μη επεξεργασμένα απόβλητα που οδηγούνται σε χώρους υγειονομικής ταφής πρόκειται να ισχύσει από τις αρχές του 2014, αυξάνοντας κατά πολύ το κόστος της διαχείρισης των απορριμμάτων που καλούνται να καταβάλλουν οι δήμοι και, κατ΄ επέκταση, οι δημότες τους μέσα από τα δημοτικά τέλη. Σύμφωνα με την πρόεδρο του Δ.Σ. του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) Κ. Λαζαρίδου, από το 2014 το τέλος θα προστίθεται στο ποσό που καταβάλλεται ήδη σε κάθε περιοχή για τη λειτουργία των ΧΥΤΑ, και θα είναι 35 ευρώ τον τόνο. Θα αυξάνεται μάλιστα κατά 5 ευρώ κάθε χρόνο μέχρι να φτάσει τα 60 ευρώ τον τόνο.

Αυτό σημαίνει ότι για τη Θεσσαλονίκη, για παράδειγμα, που “πληρώνει” σήμερα 22 ευρώ για κάθε τόνο σκουπιδιών που καταλήγει στον ΧΥΤΑ, το ποσό αυτό θα φτάσει τα 57 ευρώ για το 2014, τα 62 ευρώ για το 2015 κ.ο.κ. Αντίστοιχα για την Αθήνα, που “πληρώνει” σήμερα 45 ευρώ για κάθε τόνο, το ποσό θα φτάσει τα 80 ευρώ για το 2014, τα 85 για το 2015 κ.ο.κ.

Η κ. Λαζαρίδου, μιλώντας σε ημερίδα της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας για την ανακύκλωση συσκευασιών, σχολίασε ότι τα ποσά που θα εισπράττονται από το παραπάνω τέλος θα καταλήγουν στο “πράσινο ταμείο” για περιβαλλοντικά έργα.

Ευρωπαϊκό λάθος χαρακτήρισε το ειδικό τέλος ταφής ο ομότιμος καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής Θ. Λέκκας, ο οποίος, κατά την ομιλία του στην ημερίδα, επισήμανε ότι η ανακύκλωση μπορεί να ενθαρρυνθεί με διάφορους τρόπους, εκτίμησε ότι δεν θα πρέπει οι πολίτες να τιμωρούνται για τα απορρίμματα που καταλήγουν στους ΧΥΤΑ ενώ σχολίασε και ότι τα χρήματα που θα συγκεντρώνονται είναι αμφίβολο ποιον σκοπό θα εξυπηρετούν.

Στο ίδιο πνεύμα, και ο αντιδήμαρχος Θέρμης, Σωκράτης Φάμελλος, υπογράμμισε την ανάγκη τα ποσά που θα προκύψουν από το ειδικό τέλος ταφής να καταλήγουν στους ΟΤΑ και όχι στο “πράσινο ταμείο” καθώς, όπως είπε, “τέτοια κονδύλια ήδη χρησιμοποιούνται για να καλύψουν “τρύπες” και άλλου είδους ελλείμματα”.

Σε ό,τι αφορά την ανακύκλωση, η κ. Λαζαρίδου επισήμανε ότι ο σχετικός στόχος προβλέπει την ανάκτηση του 60% του συνόλου των αποβλήτων στην Ελλάδα και την ανακύκλωση απορριμμάτων σε ποσοστό από 55 έως 80%. Από την πλευρά του ο κ.
Λέκκας ανέφερε ότι από τους μπλε κάδους συλλέγεται το 60% των υλικών συσκευασίας που διακινούνται με τα αντίστοιχα προϊόντα στην Ελλάδα ενώ το υπόλοιπο ποσοστό (40%) καταλήγει στους κάδους των απορριμμάτων. Προκειμένου δε να αυξηθεί το ποσοστό συλλογής υλικών συσκευασίας πρότεινε να δημιουργηθεί ένα διαφορετικό σύστημα κέντρων διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών, β’ τύπου, όπως το χαρακτήρισε, ώστε να συγκεντρώνονται περισσότερες συσκευασίες από τα σκουπίδια, αφού πρώτα απομακρύνονται από αυτά, τα οργανικά απόβλητα.

Σχετικά με τα αποτελέσματα της διαδικασίας ανακύκλωσης, ο Ι. Ραζής από την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης γνωστοποίησε ότι το 2012 ανακυκλώθηκαν 240.000 τόνοι υλικών, ενώ η Εταιρεία μέχρι στιγμής καλύπτει το 82% του ελληνικού πληθυσμού και 240 από τους 325 ΟΤΑ της χώρας, με 28 Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών. Ωστόσο, λόγω κρίσης, τα έσοδα της εταιρείας μειώθηκαν κατά 34% από το 2008 μέχρι το 2012 καθώς μειώθηκε η κατανάλωση ενώ αυξήθηκαν και τα περιστατικά κλοπών ανακυκλώσιμων υλικών από τους μπλε κάδους.

Ειδικά για την Κεντρική Μακεδονία, σημείωσε ότι η ανάκτηση υλικών βρίσκεται σε μεγαλύτερα ποσοστά από το σύνολο της χώρας, ενώ το υπόλειμμα που καταλήγει στους ΧΥΤΑ είναι μικρότερο από ό,τι σε άλλες περιοχές.
ΠΗΓΗ : News Room «Κέρδος» με πληροφόρηση από το ΑΠΕ – ΑΜΠ

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights