Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
22 Οκτωβρίου 2021

«Η ύφεση θα σας φέρει στα πρόθυρα εμφυλίου»

ΧΑΝΣ ΒΕΡΝΕΡ ΣΙΝ (Γερμανός οικονομολόγος)

Στον ΠΑΝΤΕΛΗ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟ

Διευθυντής του γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (IFO) του Μονάχου, το οποίο παίζει συμβουλευτικό ρόλο στη γερμανική κυβέρνηση, ανήκει στη συντηρητική τάση των γερμανών οικονομολόγων και προτείνει ριζικές λύσεις για την αντιμετώπιση της ελληνικής οικονομικής κρίσης, όπως η εξέταση ακόμη και της αποχώρησης της χώρας μας από την ευρωζώνη.

Οπως εξηγεί ο ίδιος, «Η Ελλάδα έχει ένα βασικό πρόβλημα: μεγάλη έλλειψη ανταγωνιστικότητας. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού, υπάρχουν δύο λύσεις: Τα σκληρά οικονομικά μέτρα, παράλληλα με μείωση των μισθών και των τιμών, τα οποία ωστόσο οδηγούν στην ύφεση. Κάτι τέτοιο θα έφερνε τη χώρα στα πρόθυρα ενός εμφύλιου πολέμου. Ο δεύτερος δρόμος είναι η έξοδος της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ, η υποτίμηση του νομίσματός της, ώστε να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητά της. Βέβαια, τα χρέη για τους Ελληνες δεν θα σβήνονταν. Τα χρέη έχουν συμφωνηθεί και είναι σε ευρώ. Η έξοδος από την ευρωζώνη είναι ένα από τα σενάρια, δεν είναι μονόδρομος. Υπάρχουν και άλλες εναλλακτικές. Αυτό που για εμένα είναι το πιο σημαντικό είναι η χώρα να βελτιώσει συνολικά την ανταγωνιστικότητά της».

Ε Η ελληνική έξοδος από την ευρωζώνη δεν θα οδηγούσε στην αποσταθεροποίηση του ευρώ;

Α Δεν είμαι σίγουρος γι’ αυτό. Θα το αποσταθεροποίησαν τα μεγάλα χρέη. Για την Ελλάδα, ίσως θα ήταν πιο εύκολο να αυξήσει την ανταγωνιστικότητά της εκτός του ευρώ, αντί εντός του και με οικονομικά μέτρα που φέρνουν ύφεση. Η μείωση των μισθών και των τιμών, ως συνέπεια της υποτίμησης, θα επέτρεπε στους Ελληνες να ενδυναμώσουν τον τομέα του τουρισμού και θα ενίσχυε την αγορά ακινήτων στην Ελλάδα, καθώς αυτά θα γίνονταν πιο ελκυστικά για αλλοδαπούς επενδυτές. Και ίσως το ευρώ δίχως την Ελλάδα να ισχυροποιούνταν περισσότερο από ό,τι με τη συμμετοχή της. Δεν θα ήθελα να πω ότι όλα αυτά είναι ένας εύκολος δρόμος. Πρέπει να επιλέξουμε μεταξύ δύο διαφορετικών εξίσου δύσκολων λύσεων. Ολα αυτά εγώ θα τα χαρακτήριζα μια γνήσια ελληνική τραγωδία.

Ε Οι συνέπειες όλων αυτών για τη Γερμανία;

Α Η Γερμανία έτσι και αλλιώς βρίσκεται υπό πίεση. Και η βασική αιτία δεν είναι μόνον η κρίση στην Ελλάδα, αλλά το ότι υπάρχουν και άλλες χώρες με ανάλογα δημοσιονομικά προβλήματα. Στη Γερμανία έχουμε ήδη ένα ποσοστό χρέους που φθάνει το 73%. Είμαστε στο λάθος δρόμο. Για καλή μας τύχη, υπάρχουν οι δεσμεύσεις του γερμανικού Συντάγματος που προβλέπουν ότι από τα επόμενα χρόνια θα απαγορευθεί η αύξηση των δημοσιονομικών μας χρεών.

Ε Πώς βλέπετε το μέλλον της Ελλάδας;

Α Η σημερινή λύση που ακολουθείται, φαίνεται να έχει αποτέλεσμα μέχρι το 2013. Είναι πολύ πιθανόν μετά την ημερομηνία αυτή, η Ελλάδα να χρειασθεί πρόσθετη οικονομική βοήθεια. Επιμένω όμως πως η χώρα χρειάζεται ανάπτυξη για να αντιμετωπίσει την κρίση. Χωρίς ανάπτυξη δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στις δυσκολίες με τις δικές της δυνάμεις, εκτός και αν συμβεί κάποιο θαύμα.

ΠΗΓΗ : enet.gr

Τα αναγραφόμενα από τους αναγνώστες δεν εκφράζουν τις απόψεις των διαχειριστών του Meganisi News και φέρουν οι ίδιοι την ευθύνη των όσων γράφουν. Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται. Σε περίπτωση που μας διαφύγει κάποιο από τα μηνύματα αυτά παρακαλούμε τον ή τους θιγόμενους να μας ενημερώσουν για να διαγραφούν. Η ανάρτηση θεμάτων από άλλους ιστότοπους, ιστοσελίδες  δεν σημαίνει αυτόματα και την αποδοχή τους!

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *