Με σημαντικές αλλαγές-βελτιώσεις σε 6-7 σημεία του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης και Μεταφορών για τα υδατοδρόμια, αναμένεται να κατατεθεί τις επόμενες μέρες στη Βουλή το σχέδιο που θα ανοίγει το δρόμο στα υδροπλάνα να επιστρέψουν και πάλι στην Ελλάδα.
Το βασικό αίτημα κυρίως της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το οποίο τελικά έγινε αποδεκτό, ήταν η απάλειψη από το νομοσχέδιο της διάταξης που δεν επέτρεπε τη λειτουργία υδατοδρομίου σε θαλάσσια περιοχή ενταγμένη το δίκτυο Natura 2000.
Ο συγκεκριμένος όρος απαλείφτηκε ύστερα από προτάσεις εμπλεκόμενων φορέων καθώς απέκλειε σχετικές επενδύσεις κυρίως στα νησιά του Ιονίου, αφού δεν θα μπορούσαν να οροθετηθούν υδατοδρόμια (imerisia.gr).
Τροποποιήσεις έγιναν και σε σχέση με τα υδάτινα πεδία που θα εξυπηρετούν κυρίως τις έκτακτες πτήσεις εκτός υδατοδρομίων. Το νομοσχέδιο προέβλεπε αρχικά ότι τα υδάτινα πεδία θα έπρεπε να βρίσκονται σε απόσταση μεγαλύτερη των300 μέτρωναπό την ακτογραμμή.
Επίσης, τροποποιήθηκε η διάταξη που προέβλεπε ότι η λειτουργία ενός υδατοδρομίου θα ίσχυε για δέκα χρόνια. Τελικά η άδεια θα είναι αόριστης διάρκειας, ώστε ο ιδιοκτήτης ενός υδατοδρομίου να μην υποχρεούται να υποβάλλει από την αρχή όλα τα σχετικά δικαιολογητικά αδειοδότησης.
Αλλαγές έγιναν και σε σχέση με τον αριθμό των μελών της Επιτροπής Υδατοδρομίων, η οποία θα ελέγχει τα υδατοδρόμια. Επίσης, μειώνονται οι πολύπλοκες και δαπανηρές απαιτήσεις πυρόσβεσης για μόνιμο υδροδοτικό πυροσβεστικό δίκτυο και πυροσβεστικές φωλιές.
Ακόμα, για λόγους συγκράτησης των πάγιων εξόδων των υδατοδρομίων και ειδικά αυτών που θα λειτουργούν στα μικρά νησιά, με μικρή επιβατική κίνηση, οι έλεγχοι ασφαλείας θα μπορούν να διενεργούνται και από το προσωπικό του υδατοδρομίου, το οποίο θα ολοκληρώσει σχετική εκπαίδευση στην ΥΠΑ.
ΣΤΟ ΙΟΝΙΟ. Επικεφαλής στο σημείο εκκίνησης για τις νέες αδειοδοτήσεις υδατοδρομίων βρίσκονται τα νησιά του Ιονίου, ενώ ενδιαφέρον για την επιστροφή των υδροπλάνων στην Ελλάδα υπάρχει από καναδούς και έλληνες επενδυτές, καθώς και από αντίστοιχες εταιρείες από το Ντουμπάι και τις Μαλδίβες.
Ηδη, η διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Κέρκυρας (ΟΛΚΕ) ανέθεσε στην εταιρεία Ελληνικά Υδατοδρόμια το έργο της αδειοδότησης νέων υδατοδρομίων στην Κέρκυρα, στους Οθωνούς, στην Ερεικούσσα και στους Παξούς, τα οποία θα ανήκουν στην ιδιοκτησία του ΟΛΚΕ ΑΕ.
Η αναμενόμενη ψήφιση του νομοσχεδίου παρέχει τη δυνατότητα και στις τοπικές Αρχές των νησιών να ξεκινήσουν άμεσα τη διαδικασία απόκτησης άδειας υδατοδρομίου. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΛΚΕ Σωτήρη Βλάχο, αυτό θα αποτελέσει έμπρακτη απόδειξη και προς τους επενδυτές των υδροπλάνων ότι οι τοπικοί φορείς των νησιών αναλαμβάνουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην υλοποίηση του εν λόγω εγχειρήματος.
«Στο Business Plan που έχει εκπονηθεί για τον ΟΛΚΕ προβλέπεται η σύνδεση της Κέρκυρας αρχικά με τους Παξούς, την Ερεικούσσα και τους Οθωνούς και στη συνέχεια με την Ιθάκη και τα άλλα νησιά του Ιονίου που θα αποκτούν υδατοδρόμιο, ενώ παράλληλα θα πραγματοποιούνται και περιηγητικές πτήσεις – shiteseeing, charter, νοσοκομειακές κ.λπ.», λέει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ελληνικά Υδατοδρόμια, Τάσος Γκόβας.
Σε αντίστοιχη διαδικασία για τη δημιουργία υδατοδρομίου βρίσκεται και ο Δήμος Ιθάκης. Η Ιθάκη θα ακολουθήσει την Κέρκυρα στην αδειοδότηση του υδατοδρομίου της, ενώ θα προηγηθεί από τα εναπομείναντα νησιά του Ιονίου. Ο δήμαρχος του νησιού Γιάννης Κασσιάνος έχει αναλάβει αντίστοιχη πρωτοβουλία με αυτή του ΟΛΚΕ και ήδη έχει ξεκινήσει η εκπόνηση του τεχνικού φακέλου για το υδατοδρόμιο της Ιθάκης.
ΠΗΓΗ : Τα Νέα via enikos.gr, imerisia.gr, ithakanews.gr
Σχετικά
Υλοποίηση Δικτύου Υδροπλάνων στη λεκάνη Αδριατικής από το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Ιονίων Νήσων
Ειδική Μόν. Επιτρ. Περιφερειών. Εισήγηση Σπ. Σπύρου
O Ηλίας Μπεριάτος για τις συγκοινωνίες στην Π.Ι.Ν.
Π.Ι.Ν.για την ακτοπλοΐα: Πληρώνουμε τα ακριβότερα εισητήρια
Επιχειρησιακό Σχέδιο για την Ολοκληρωμένη Ανάπτυξη των Μικρών Νησιών της ΠΙΝ