Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
19 Απριλίου 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ Λευκάδας για το κλείσιμο του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων

Η απόφαση του Υπουργού Παιδείας που, με το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ», κλείνει ή συγχωνεύει πολλά ΤΕΙ της χώρας, μεταξύ των οποίων και  το ΤΕΙ Ιονίων, είναι αποτέλεσμα των μνημονιακών δεσμεύσεων της τρικομματικής κυβέρνησης Σαμαρά και των δύο προηγούμενων Παπανδρέου, Παπαδήμου.

Η μνημονιακή καταστροφή της χώρας πιάνει κάθε τομέα της οικονομικής και κοινωνικής ζωής.  Η Παιδεία αντιμετωπίζεται ως «κόστος» που πρέπει να εκλείψει.

Ευθύνη έχουν και οι βουλευτές του δικομματισμού στη  Λευκάδα που ψήφισαν τα μνημόνια.

Έχει συνολικά ευθύνη το δικομματικό πελατειακό σύστημα, που εγκατάστησε το ΤΕΙ, χωρίς να του εξασφαλίσει προσωπικό και την απαραίτητη κτιριακή και υλικοτεχνική υποδομή.

Χιλιάδες σπουδαστές από όλα τα Ιόνια θα μετακινηθούν βίαια και άμεσα τους επόμενους μήνες. Χιλιάδες οικογένειες, που μέσα στις συνθήκες της μνημονιακής λαίλαπας με δυσκολία μπορούσαν να ανταποκριθούν στα έξοδα διαβίωσης και σπουδών των παιδιών τους, καλούνται να υποβληθούν σε νέα αυξημένα έξοδα μετακινήσεων, αλλαγής της ζωής τους κ.λ.π.

Οι σπουδαστές από τα Ιόνια και τη Λευκάδα θα πρέπει να φύγουν από τα σπίτια τους, μετακινούμενοι σε άλλες πόλεις, αν έχουν την οικονομική δυνατότητα, για να συνεχίσουν τις σπουδές τους. Κάποιοι από αυτούς υποχρεώνονται να αλλάξουν ακόμη και γνωστικό αντικείμενο!

Η υποκρισία του «ορθολογισμού» του σχεδίου ΑΘΗΝΑ έγκειται στο γεγονός ότι η μεταφορά του τμήματος που κλείνει στη Λευκάδα γίνεται στην Άρτα.

Εκεί το μεταφέρει, ως εκπαιδευτικό και οικονομικό λάφυρο στην εκλογική του πελατεία,  ο εκλεγμένος βουλευτής της ΝΔ και συγχρόνως μέλος του ΔΕΠ του ΤΕΙ στη Λευκάδα,.

Τεράστιες είναι οι ευθύνες της Διοικούσας Επιτροπής του, η οποία έσπευσε να παραιτηθεί πριν την πάψουν.

Αν είχε την ευαισθησία θα το είχε κάμει από πριν, γιατί δεν εξασφάλισε, ούτε αγωνίστηκε για την δημιουργία της απαραίτητης υποδομής όλα τα χρόνια λειτουργίας.

Είχε έδρα την Αθήνα και επιδιδόταν μόνο σε ένα παιχνίδι δημοσίων σχέσεων και προβολής στα ΜΜΕ.

Το μόνο έργο της, ένα τοιχίο περίφραξης την τελευταία στιγμή στο οικόπεδο και στο κτίριο του Κέντρου Νεότητας που απαίτησε και της παραχώρησε ο Δήμος.

Δεν κατόρθωσε ούτε τη μελέτη διαμόρφωσης του κτιρίου να ολοκληρώσει.

Ο Δήμος Λευκάδας, η Νομαρχία όσο υπήρχε και η Περιφέρεια δεν φρόντισαν για τη δημιουργία διδακτηρίου το προηγούμενο διάστημα, ενώ υπήρχε ο κατάλληλος χώρος δέκα στρεμμάτων.

Το ΤΕΙ στεγαζόταν με ενοίκιο στο κτίριο του ΚΤΕΛ, τα εργαστήρια λειτουργούσαν σε όροφο δημοτικού σχολείου και η σίτιση γινόταν δίπλα στο Νεκροταφείο στο κάμπο με ποδαρόδρομο των σπουδαστών. Αυτές ήταν οι συνθήκες που εξασφάλισαν.

Δεν δημιουργήθηκε φοιτητική εστία για τη διαμονή και τη σίτιση των σπουδαστών.

Το προσωπικό του στη Λευκάδα ήταν δύο μέλη ΔΕΠ και η έλλειψη συμπληρωνόταν κάθε φορά μέσα από έκτακτο προσωπικό, που διατηρούσε το πελατειακό σύστημα.

Αυτό το γεγονός, των παραλήψεων χρόνων, ανάγεται σε κύριο επιχείρημα κατάργησης από αυτούς, που το έφτιαξαν με τέτοιες συνθήκες.

Οι σπασμωδικές αντιδράσεις των παραγόντων της Περιφέρειας και των Δήμων, για ένα τέλος που γνώριζαν πως έρχεται, δεν έχουν παρά διαδικαστικό χαρακτήρα.

Η ουσία αντικαθίσταται από τις επαναλαμβανόμενες, συνήθεις ενέργειες για συναντήσεις με τον υπουργό κ.λ.π., για να τους εξηγήσει δηλαδή γιατί το κλείνει.

Η αλήθεια είναι μία: Οι μνημονιακές δεσμεύσεις της χώρας και η ακολουθουμένη καταστροφική πολιτική και στο χώρο της Παιδείας που πρέπει να ανατραπεί.

Αν θέλουν να είναι ειλικρινείς και αποτελεσματικοί, ας καταγγείλουν μαζί με το κλείσιμο του ΤΕΙ το μνημόνιο και την κυβέρνηση που το επιβάλλει, ας ζητήσουν την κατάργησή του και την αλλαγή πολιτικής για τη χώρα.

Απαιτείται κινητοποίηση του λαού των Ιονίων και της Λευκάδας μέσα από όλους τους μαζικούς του φορείς.

Μόνο έτσι μπορεί ίσως να ανατραπεί η ειλημμένη απόφαση κατάργησης.

Ας ζητήσουν άλλη πολιτική και αύξηση των δαπανών για τη Παιδεία.

Η μόνη λύση είναι η ανατροπή της κυβέρνησης και της μνημονιακής της πολιτικής.

Λευκάδα 7/2/2013

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Παραιτήθηκε και η Δάφνη

Με μια λιτή ανακοίνωση-αποδοχή  που αναρτήθηκε στη Διαύγεια γνωστοποιήθηκε η λύση της συνεργασίας με το γραφείο δημάρχου Λευκάδας: “ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ Την […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights