Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
12 Αυγούστου 2022

Το επόμενο κραχ είναι τόσο κοντά…

Όταν ακούει κανείς τους Γερμανούς να μιλάνε για την πειθαρχία των λαών έναντι του χρέους, υποθέτει ότι έχει να κάνει με κάποιους καλούς χριστιανούς που προσπαθούν να επαναφέρουν τους αμαρτωλούς στον δρόμο του Κυρίου. Αν όμως έκανε τον κόπο να δει πίσω από το παγκάρι, θα έβλεπε ένα τραπεζικό σύστημα έτοιμο να καταπιεί ολόκληρο το χριστεπώνυμο πλήρωμα της Εκκλησίας.

Το μυστικό όλης της ιστορίας κρύβεται πίσω από οκτώ γράμματα που συνθέτουν έναν κώδικα χάους: π – α – ρ –α – γ – ω –γ – α. Σωστά διαβάσατε, ο λόγος για τα γνωστά – άγνωστα παράγωγα.

Μπορεί όλοι οι πολίτες της ευρωζώνης να εφαρμόζουν καθημερινά τις σοφές οδηγίες της Αγγελικής των Βησιγότθων, αλλά αυτό δεν είναι βέβαιο ότι θα τους οδηγήσει στην βασιλεία των ουρανών. Το αντίθετο! Είναι πιθανόν να βρεθούν ξαφνικά στην Κόλαση και να χάσουν όλα και κυρίως την αίσθηση της Δικαιοσύνης. Μετά από αυτό οι άνθρωποι δεν θα βρίσκουν λόγους για να ακολουθούν κανόνες ηθικής ή να πιστεύουν σε οράματα και κοινωνικά συμβόλαια.

Η πιθανότητα αυτή είναι κάτι περισσότερο από μία πιθανότητα. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα προαναγγελθέν έγκλημα. Αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι το πότε θα συμβεί.

Η Ιταλία έμαθε τι ακριβώς σημαίνουν δομημένα ομόλογα από το σκάνδαλο της Monte dei Paschi di Siena, της τρίτης σε μέγεθος και αρχαιότερης τράπεζας της Ιταλίας. Οι Ιταλοί φορολογούμενοι χρειάστηκε, πάντως, να δώσουν ήδη 3,9 δισεκατομμύρια ευρώ για την διάσωση της τράπεζας. Κι αυτό είναι ένα και μόνο κρούσμα. Ένα και μόνο «ατύχημα». Μέχρι κάποιο άλλο να κλονίσει την Πίστη των καταθετών και να ζήσουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις.

Κι αυτό είναι απόλυτα λογικό να συμβεί, όταν οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι πολλές περισσότερες φορές εκτεθειμένες στα παράγωγα απ’ ό,τι οι καταθέσεις τους. Επίσης, καταλαβαίνει κανείς ότι είναι αδύνατον να καλύψουν τα ατυχήματά τους από τα κεφάλαια τους! Με άλλα λόγια, τα κέρδη είναι δικά τους και οι ζημιές δικές μας, μέσω των πακέτων σωτηρίας.

Το αξιοπερίεργο είναι ότι οι φανατικοί με την καθαριότητα Προτεστάντες του Βορρά, αρνούνται να πλύνουν τα δικά τους άπλυτα. Ή αλλιώς, μιλάνε διαρκώς για την ανάγκη ελέγχου του συστήματος, αλλά στην πρώτη ευκαιρία καταφεύγουν σε πρακτικές μόχλευσης για οτιδήποτε.

Η ανθρωπότητα δεν πρόκειται να χαθεί. Όπως συνέβη και στο παρελθόν οι κανόνες θα γραφτούν από την αρχή και θα τους ορίσει αυτός που έχει την ισχύ και την δύναμη στα χέρια του. Στο μεταξύ, είναι βέβαιο ότι θα βιώσουμε καταστάσεις που δεν τις είχαμε φανταστεί ούτε καν στους χειρότερους εφιάλτες μας. Όχι κατ΄ ανάγκη σε δύο

ή πέντε χρόνια. Και σίγουρα όχι με έναν γραμμικό τρόπο. Θα έχει προηγηθεί η ανάκαμψη και ο εφησυχασμός.

Θανάσης Μαυρίδης

ΠΗΓΗ: capital.gr

0 Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *