Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
13 Αυγούστου 2022

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ»: Στον «αέρα» εργαζόμενοι και ηλικιωμένοι

Από το 2012 το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», οι υπηρεσίες φροντίδας για τους 80.000 ανήμπορους ηλικιωμένους που προσφέρει, καθώς και οι 4.000 εργαζόμενοι μένουν στον «αέρα», αφού σταματάει η χρηματοδότησή του μέσω του ΕΣΠΑ ή συρρικνώνεται στο ελάχιστο.

Το πρόγραμμα «βοήθεια στο σπίτι» είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο επιβίωσης για χιλιάδες ανθρώπους σε όλη την Ελλάδα. Τα ζητήματα της χρηματοδότησης είναι ζητήματα που θα έπρεπε εκ κατασκευής να λαμβάνονται υπόψη. Όμως δεν έχει γίνει τίποτα για την οικονομική βιωσιμότητα των συγκεκριμένων προγραμμάτων και γι’ αυτό βρίσκονται σε μια μόνιμη οικονομική κρίση. Θα χρειαστεί να αλλάξουν μυαλά και οι εργαζόμενοι, και οι χρήστες, αλλά κυρίως τα πολιτικά κόμματα.

Σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση, το πρόγραμμα αφορά στην παροχή υπηρεσιών φροντίδας κατ’ οίκον σε ηλικιωμένους και σε ΑμΕΑ με σκοπό «τη διευκόλυνση στην ένταξη/επανένταξη στην αγορά εργασίας και στη διατήρηση της εργασίας σε συγγενικά τους άτομα, τα οποία είναι άνεργα ή εργαζόμενα επαπειλούμενα με ανεργία (σ.σ. όπως συμβασιούχοι) τα οποία ωφελούνται από ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης». Οι άνεργοι συγγενείς των ατόμων που συμμετέχουν στο «Βοήθεια στο Σπίτι» θα αναλάβουν τη φροντίδα τους.

Η υπουργός Εργασίας κατά τη συνάντησή της με τους δημάρχους Αττικής την περασμένη Δευτέρα αναφέρθηκε στο θέμα: Οι εργαζόμενοι του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» θα απολυθούν και πρότεινε συγγενείς ηλικιωμένων, ΑμΕΑ και αναπήρων, που έτσι κι αλλιώς τους φροντίζουν, να συγκροτήσουν μια κοινωνική επιχείρηση. Θα δουλεύουν με δελτίο παροχής υπηρεσιών και θα ψάχνουν να βρουν τρόπους να είναι βιώσιμη. Δηλαδή, ανειδίκευτο προσωπικό για τη φροντίδα ατόμων που χρειάζονται επιστημονική φροντίδα, αλλά και παραπέρα εμπορευματοποίηση, αφού για να είναι «βιώσιμες» θα πρέπει με κάθε μέσο να βρουν χρηματοδότηση.
Σταθερή δουλειά και δωρεάν καθολικές υπηρεσίες

Σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ «καλεί τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα, να παλέψουν για ενιαίο, αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν Σύστημα Υγείας – Πρόνοιας με αναβαθμισμένες υπηρεσίες σε όλες τις βαθμίδες.

Απαιτεί την άμεση μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη δικαιώματα και οι υπηρεσίες που προσφέρονται να είναι δημόσιες και δωρεάν.

Tεράστιες είναι και οι ευθύνες των δημάρχων που στηρίχτηκαν από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΝ, που έχουν την πλειοψηφία στα όργανα της Τοπικής Διοίκησης – την ΚΕΔΚΕ – που όχι μόνο ανέλαβαν ένα πρόγραμμα πέρα από τις αρμοδιότητες που έπρεπε να έχει η Τοπική Διοίκηση, αλλά και το συντήρησαν, περιορισμένα, με ελάχιστους πόρους, που και αυτοί δόθηκαν με καθυστέρηση.

Το ΠΑΜΕ υποστηρίζει μια κοινωνική πολιτική με υπηρεσίες κοινωνικής και ιατρικής φροντίδας στο σπίτι, που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες όλων των ηλικιωμένων, των αναπήρων, των χρονίως πασχόντων, με ευθύνη του κράτους.

Οι υπηρεσίες αυτές:

Να είναι πλήρως στελεχωμένες από ειδικευμένους στις αντίστοιχες ειδικότητες επιστήμονες, νοσηλευτικό, βοηθητικό και διοικητικό προσωπικό, που να έχει αποκλειστική εργασία την κάλυψη αυτών των αναγκών, με ενιαία, μόνιμη, σταθερή σχέση εργασίας και αξιοπρεπή μισθό.

Να έχουν επαρκή και πλήρη κρατική χρηματοδότηση.

Να είναι ενταγμένες, μαζί με το προσωπικό τους, στο αρμόδιο υπουργείο και όχι στους ΟΤΑ.

Στο πλαίσιο αυτό το ΠΑΜΕ στηρίζει την απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων στις 31 Μάρτη – 1 Απρίλη».

ΠΗΓΗ : Ριζοσπάστης 25 Μαρτίου 2011.

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *