Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
13 Αυγούστου 2022

Ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Λευκάδας-Βόνιτσας για το κλείσιμο του ΤΕΙ

Μέσα στα πλαίσια της μεγαλύτερης προσαρμογής της Ανώτατης Εκπαίδευσης στις ανάγκες της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, το υπουργείο Παιδείας της συγκυβέρνησης, εξήγγειλε  το σχέδιο “Αθηνά”.

Στόχος είναι να περάσουν πιο εύκολα τα ευέλικτα προγράμματα σπουδών, να πεταχτεί εκτός πτυχίου η όποια επαγγελματική ειδίκευση, την οποία θα αγοράζουν στη συνέχεια οι σπουδαστές, με πιστοποιητικά, που θα πληρώνουν στα ίδια τα Τμήματα.

Αυτό που προστάζει η ΕΕ είναι επιστημονικά αντικείμενα “κομμένα και ραμμένα” στις στοχεύσεις των επιχειρηματικών ομίλων και για αποφοίτους που θα είναι φτηνοί εργαζόμενοι.

Μέσα στα ΤΕΙ που κλείνουν και μεταφέρονται αλλού είναι και το ΤΕΙ  της Λευκάδας. Ένα ΤΕΙ που δεν στεγάζεται μόνιμα και πάει μια δω και μια εκεί, αλλού οι αίθουσες διδασκαλίας αλλού τα εργαστήρια αλλού η Διοίκηση. Ένα ΤΕΙ χωρίς μόνιμο διδακτικό προσωπικό και χωρίς φοιτητική εστία.

Την εποχή της διεκδίκησης θέσαμε το θέμα των προϋποθέσεων που απαιτούνταν για ένα ανώτατο ίδρυμα στην Λευκάδα, και δεν είναι σωστό να σπέρνουμε σε κάθε πόλη από ένα  ανώτατο ίδρυμα. Πολλοί κυνικά ομολογούσαν ότι κάθε φοιτητής είναι ένα πεντοχίλιαρο την ημέρα (δεν είχαμε μπει ακόμα στην ευρωζώνη των «δυνατών οικονομιών» ) και μαζί με τους πολιτευτές έτρεχαν να φέρουν μια ώρα αρχύτερα το ΤΕΙ.

Για μας δεν είναι πελάτες οι φοιτητές και σπουδαστές και δεν συναινούσαμε σε έναν κερδοσκοπικό στόχο που ντύνονταν με φανφάρες του τύπου «η Λευκάδα των γραμμάτων και των τεχνών να μην έχει ένα ανώτατο ίδρυμα» και άλλα τέτοια φαιδρά,  την ώρα που ο «Νόμος Αρσένη» αποδεκάτιζε τον μαθητόκοσμο τόσο στα Γυμνάσια μα πιο πολύ στο Λύκεια της Λευκάδας.

Δεν συναινούμε και σήμερα, που οι λαϊκές οικογένειες καλούνται να πληρώσουν και πάλι τους σχεδιασμούς για το “Πανεπιστήμιο ΑΕ”.

Καλούμε όλους να δώσουν την  μάχη για να μην πεταχτεί κανείς σπουδαστής εκτός σπουδών, να τελειώσουν όλοι απρόσκοπτα τις σπουδές τους. Να παλέψουν για να μην απολυθεί κανείς εργαζόμενος και δάσκαλος, για να ανοίξει ο δρόμος προκειμένου να ικανοποιηθούν όλες οι λαϊκές ανάγκες της δωρεάν φοίτησης και της ακαδημαϊκής λειτουργίας.

Θέλουμε  ΤΕΙ  με τις παραπάνω προϋποθέσεις που θα παρέχει γνώσεις και μόρφωση, ώστε οι απόφοιτοι του να απασχολούνται στο αντικείμενό τους και όχι να είναι άνεργοι, ή φθηνό εργατικό δυναμικό.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *