Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
14 Δεκεμβρίου 2024

Δήλωση-πρόταση του Ξενοφώντα Βεργίνη για την άρση του αδιεξόδου με το ΤΕΙ Λευκάδας

 
Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΤΕΙ ΛΕΥΚΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ.
  Σεβόμενος τους Λευκαδίτες και το σύνολο των αναγνωστών των ΜΜΕ ,δεν θα ασχοληθώ άλλο με τα
προσωπικά αδιέξοδα του κ. Σολδάτου.
Οφείλω όμως να τους δώσω μια συνοπτική πληροφόρηση για το ΤΕΙ Λευκάδας, προς χάριν της αλήθειας και λόγω των γεγονότων που σήμερα βρίσκονται σε εξέλιξη.
Πληροφορώ λοιπόν ότι: το Β Τμήμα ΤΕΙ ιδρύθηκε το 2006 και όχι το 2009. 
      Η ολομέλεια του  Συμβουλίου  Ανώτατης  Τεχνολογικής  Εκπαίδευσης (ΣΑΤΕ), που  συνήλθε στο Υπουργείο Παιδείας  στις   20-6-2006,  αποφάσισε  ομοφώνως  την  ίδρυση  του νέου Τμήματος   ΤΕΙ Λευκάδας με τίτλο :
΄΄ Τεχνολογία Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών΄΄.
Στη συνεδρίαση εκείνη του Ανωτάτου Συμβουλίου παραβρέθηκαν και στήριξαν με σοβαρά τεχνοοικονομικά, πολιτιστικά, κοινωνικά και πολιτικά επιχειρήματα, ο τότε Βουλευτής Ξενοφών Βεργίνης και ο τότε Νομάρχης
κ. Χρήστος Λάζαρης.
Παρών ήταν και ο τότε Σύμβουλος-Μέλος της Διοικούσας Επιτροπής κ. Θεοδόσης Στραγαλινός.
   Μέχρι τις εκλογές του Οκτωβρίου του 2007 (που είχα και την ευθύνη του βουλευτή), είχαν προχωρήσει οι διαδικασίες ανέγερσης των εγκαταστάσεων του ΤΕΙ στο οικόπεδο των 10 στρεμμάτων δεξιά του Νεκροταφείου στο δρόμο της Απόλπαινας .
   Η Διοικούσα Επιτροπή ανέθεσε τις μελέτες του νέου κτηρίου στον Οργανισμό Σχολικών Κτηρίων (ΟΣΚ). Σύμφωνα με το νόμο, ο ΟΣΚ πραγματοποίησε τις γεωτεχνικές μελέτες, γεωτρήσεις ,κ.λ.π  και  συνέταξε προμελέτη.  Σχετικές τεχνικές διορθώσεις έγιναν από τον ΣΧΟΠ – Πολεοδομία Λευκάδας και ο φάκελος από τον ΟΣΚ  διαβιβάστηκε για  έγκριση στο ΥΠΕΧΩΔΕ και στη συνέχεια για δημοπράτηση.
Σημειωτέον ότι η Διοικούσα Επιτροπή την ανέγερση του νέου κτιρίου είχε εντάξει στα προγράμματα ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα).
  Τι έγινε όμως μετά;;
1).     Το Β τμήμα, δεν λειτούργησε, όπως είχε προγραμματιστεί , για το 2008. Γιατί οι αρμόδιοι πολιτικοί και τοπικοί παράγοντες δεν φρόντισαν μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου του 2007 να μπει στο Μηχανογραφικό με συνέπεια να χαθεί ένας χρόνος λειτουργίας.
Αυτό είχε ως συνέπεια το Β τμήμα να λειτουργήσει και  ΟΧΙ ΝΑ ΙΔΡΥΘΕI , όπως  κάποιος υποστηρίζει από σύγχιση,  το 2009.
2).     Μετά το 2007, οι διαδικασίες δημοπράτησης του έργου δεν ολοκληρώθηκαν, με αποτέλεσμα το ΤΕΙ να συνεχίσει να λειτουργεί στο κτήριο του 4ου Δημοτικού Σχολείου χωρίς επιβάρυνση του Δημοσίου.
Λίγο αργότερα, το 2009 και όλως παραδόξως, το ΤΕΙ ξεσπιτώθηκε και η Διοικούσα Επιτροπή αναγκάστηκε να προβεί σε δημόσιο διαγωνισμό για την ανεύρεση κτηρίου στέγασης. Ο πρώτος διαγωνισμός απέβη άγονος και στο δεύτερο διαγωνισμό εμφανίστηκε μόνο η Διοίκηση του ΚΤΕΛ Λευκάδας.
Η Διοικούσα Επιτροπή υπέγραψε σύμβαση με καταβολή ενοικίου 8.000 ευρώ το μήνα σε  επιβάρυνση του Δημοσίου. Στο δημοτικό σχολείο παρέμειναν τα εργαστήρια του ΤΕΙ.
Σε ερώτηση δε του αρμόδιου Υφυπουργού Παιδείας κ. Σπ. Ταλιαδούρου προς τους πολιτικούς και τοπικούς παράγοντες  (βουλευτής, νομάρχης, δήμαρχος) ,αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις ομαλής λειτουργίας του νέου τμήματος, αυτοί απάντησαν εγγράφως καταφατικά.
    Από τα παραπάνω προκύπτει ποιός ψεύδεται και ποιός λέει την αλήθεια και  ποιός φταίει που δεν προχώρησε  η δημοπράτηση των έργων του ΤΕΙ και η εγκατάστασή του στο οικόπεδο των 10 στρεμμάτων.
Η νέα Διοικούσα Επιτροπή ζήτησε από τον Δήμο την παραχώρηση του Κέντρου Νεότητας για μεταστέγαση του ΤΕΙ.   Το Δημοτικό Συμβούλιο έδωσε την έγκριση του.
Υποθέτω ότι αν το έργο θα είχε προχωρήσει, ούτε το Β τμήμα θα είχε σταματήσει να παίρνει φοιτητές, ούτε και λογικά στο σημερινό αδιέξοδο θα είχαμε φθάσει. Όμως, μέχρι τελευταία, οι αρμόδιοι φορείς μας πληροφορούσαν ότι όλα έβαιναν καλώς.
   Τότε πως ξαφνικά πήγαν όλα άσχημα;  Εδώ  που καταλήξαμε, τυχαία δεν φθάσαμε, αφού στην διαδρομή πρόσωπα και γεγονότα, λάθη και παραλείψεις, φρέναραν την ανάπτυξη του ΤΕΙ Λευκάδας.
Αυτά για την ιστορία.
    Σήμερα που το Υπουργείο Παιδείας με το σχέδιο ”ΑΘΗΝΑ” επιχειρεί την χωροταξική αναδιάρθρωση των Ανωτάτων  Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων , πρέπει όλοι να επιστρατεύσουμε τους εαυτούς μας και συντονισμένα να πείσουμε τους αρμοδίους με σοβαρά επιχειρήματα, ότι πρέπει το ΤΕΙ να συνεχίσει να λειτουργεί στη Λευκάδα. Τώρα δεν είναι ώρα για αναζήτηση ευθυνών. Σημασία έχει από εδώ και πέρα τι πρέπει να κάνουμε.
Προσωπικά, ήδη έχω ξεκινήσει σοβαρές συναντήσεις με τους αρμοδίους.
   Τις προσπάθειες αυτές πρέπει να συνεχίσουμε όλοι ατομικά, συλλογικά και ως κοινωνία, στη διάρκεια της διαβούλευσης των 45 ημερών, προκειμένου να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση και να μην σταματήσει η λειτουργία του ΤΕΙ που συμβάλλει πολλαπλώς στη ζωντάνια, το κύρος και στην ανάπτυξη του τόπου μας.
ΑΛΛΟΣ  ΔΡΟΜΟΣ  ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ.

ΞΕΝΟΦΩΝ ΒΕΡΓΙΝΗΣ

“);

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights