Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
12 Αυγούστου 2022

Το αρχαιότερο δέντρο ελιάς και οι αρχαιότερες επιτραπέζιες ελιές στον κόσμο!

Το αρχαιότερο δένδρο ελιάς στον κόσμο είναι το Μνημειακό δένδρο της Ελιάς των Βουβών. Είναι  κηρυγμένο με την 603/17-2-1997 απόφαση του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Κρήτης «σαν διατηρητέο μνημείο της φύσης, λόγω του ιδιαίτερου αισθητικού, οικολογικού και ιστορικού ενδιαφέροντός του».

Η Αρχαία Ελιά Βουβών, φωτογραφημένη από τον Μιχάλη Πολυχρονάκη

Εδώ μπορείτε να κάνετε μια εικονική περιήγηση μέσα στο εσωτερικό της ελιάς των Βουβών (Μουσείο Ελιάς Βουβών).

Οι αρχαιότερες επιτραπέζιες ελιές στον κόσμο

Είναι σαφές ότι η συστηματική καλλιέργεια της ελιάς συνέβαλε σημαντικά στην αλματώδη ανάπτυξη του Μινωικού πολιτισμού, στα λείψανα του οποίου – τα οποία έρχονται στο φως με τις ανασκαφές – ανευρίσκονται εντυπωσιακές λεπτομέρειες για αυτήν. Μάλιστα μέσα σε ένα πηγάδι στη Ζάκρο της Κρήτης, βρέθηκαν οι αρχαιότερες επιτραπέζιες ελιές του κόσμου ηλικίας 3.500 ετών και πρόκειται μάλλον για αντικείμενο αφιέρωσης κάποιου Μινωϊτη ιερέα προς τις χθόνιες θεότητες, οι οποίες σύμφωνα με τις λατρευτικές πρακτικές της εποχής..’’ προτιμούν πάντα τρύπες μέσα στη γη και σε κοιλώματα της γης τις τελετουργίες’’ (Φιλόστρατος “Τα εις Τυανέα Απολλώνιο” 6.11). Στην περίπτωση μάλιστα της Ζάκρου οι ελιές, που βρέθηκαν σε δεξαμενή νερού, διέσωζαν ακόμη τη σάρκα τους, χάρη στις ευνοϊκές συνθήκες διατήρησης.

ΠΗΓΕΣ : homouniversalisgr.blogspot.gr, terracreta.gr

163 Shares

Σχετικά άρθρα

Μία από τις μεγαλύτερες ναυτικές τραγωδίες, σαν σήμερα πριν από 46 χρόνια: Το ναυάγιο του “Ηράκλειον”

Μία από τις μεγαλύτερες ναυτικές τραγωδίες στις ελληνικές θάλασσες. Συνέβη τις πρώτες πρωινές ώρες της 8ης Δεκεμβρίου 1966, κοντά στην βραχονησίδα Φαλκονέρα […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *