Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
24 Σεπτεμβρίου 2021

Μεγάλη ανταπόκριση στην ανταλλαγή σπόρων

 

Στις 12 Μαρτίου, έγινε μια πρώτη προσπάθεια στην Άρτα, ανταλλαγής ντόπιων σπόρων. Η ανταπόκριση του κόσμου αποτέλεσε ευχάριστη έκπληξη για τους διοργανωτές, αφού σε περίπου 200 άτομα προσφέρθηκαν σπόροι διαφόρων ειδών. Ο κόσμος που παρακολούθησε την εκδήλωση ήταν πολύ περισσότερος, αλλά δυστυχώς οι σπόροι δεν έφτασαν για όλους όσους παραβρέθηκαν.

Ο κόσμος κατέφθασε από τις γύρω περιοχές, αλλά και από πιο μακρινές, όπως τα Ιωάννινα και το Αγρίνιο. Όλοι ενδιαφέρθηκαν να μάθουν για αυτή την ενέργεια και η έκπληξή τους στο άκουσμα πως οι σπόροι είναι δωρεάν, ήταν εμφανής. Η προσφορά φρέσκου χυμού από ντόπια πορτοκάλια της περιοχής ήταν μια ακόμη ευχάριστη έκπληξη και μια έξυπνη ιδέα εκ μέρους των διοργανωτών για να περάσουν ένα μήνυμα: η χώρα μας προσφέρει μια πλούσια ποικιλία προϊόντων κι έτσι είναι καλύτερα να προτιμούμε αυτά αντί τα εισαγόμενα.

Έπειτα από το μοίρασμα των σπόρων, οι επίσημοι καλεσμένοι των “Ενεργών Πολιτών Περιοχής Αμβρακικού” μίλησαν για τους ντόπιους σπόρους και έδωσαν συμβουλές γύρω από το θέμα. Αρχικά, το λόγο πήρε ο κύριος Γιώργος Κηπουρός από τις Σέρρες, μέλος της εναλλακτικής κοινότητας “Πελίτι”. Ο κ. Κηπουρός, είναι από τους πρώτους Έλληνες καλλιεργητές που εφαρμόζει την φυσική γεωργία εδώ και 50 χρόνια. Οι συμβουλές του, αναμφισβήτητα πολύτιμες, κέντρισαν το ενδιαφέρον του κόσμου. “Ο τρόπος που κατάφερα να καλλιεργώ τόσα χρόνια χωρίς κοπριά, χωρίς λιπάσματα, χωρίς φυτοφάρμακα, χωρίς ραντίσματα και χωρίς βιολογικά φάρμακα, ήταν η επιμονή, το ενδιαφέρον, η αγάπη και η εμπιστοσύνη που έδειξα στη φύση. Κι αυτή με εμπιστεύτηκε και μου παραχωρεί τις γνώσεις.”, είπε, μοιράζοντας τις εμπειρίες του.

Στη συνεχεία, η κυρία Χαρά Σαΐτη, επίσης μέλος του “Πελίτι”, έδωσε έμφαση στη μεγάλη ανάγκη που υπάρχει σχετικά με τη διατήρηση των ντόπιων ποικιλιών, ειδικά στις μέρες μας, σε μια οριακά δύσκολη εποχή. “Φαίνεται πως η δική μας γενιά θα είναι αυτή που θα εγκλιματίσει ώστε να χαθούν χιλιάδες ντόπιες ποικιλίες”, τόνισε, συμπληρώνοντας, ότι διατηρώντας τους ντόπιους σπόρους, θα καταφέρουμε να έχουμε την ελευθερία της αυτάρκειάς μας στη τροφή.

Τέλος, ο κύριος Παύλος Χαραλάμπους, πρόεδρος των “Ενεργών Πολιτών Περιοχής Αμβρακικού”, ενημέρωσε τον κόσμο για τα μεταλλαγμένα προϊόντα, τα προβλήματα που δημιουργούν στο περιβάλλον και τον άνθρωπο αλλά και λύσεις, που θα μπορούσαν να βοηθήσουν. Μια από αυτές, η δική μας αφύπνιση επί του θέματος, απαιτώντας από την κυβέρνηση να είναι υποχρεωτική η σήμανση σε όλα τα προϊόντα που αγοράζουμε, ώστε να είναι συνειδητή η επιλογή του καταναλωτή αν θα αγοράσει κάποιο μεταλλαγμένο προϊόν.

Ένα από τα θετικότερα αποτελέσματα αυτής της προσπάθεια ήταν το μεγάλο ενδιαφέρον του κόσμου για τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να προμηθεύεται ντόπιους σπόρους στο μέλλον. Ο σύλλογος των “Ενεργών Πολιτών Περιοχής Αμβρακικού” με τη σειρά του, σκοπεύει να έρθει σε επαφή με το Τμήμα Φυτικής Παραγωγής του Τ.Ε.Ι Άρτας, ώστε να δημιουργηθεί μια τράπεζα ντόπιων σπόρων στην περιοχή. Επόμενο ραντεβού, η 11η Πανελλαδική Γιορτή Ανταλλαγής Σπόρων, στις 30 Απριλίου από το “Πελίτι”, στο Μεσοχώρι Δράμας

To ρεπορτάζ   έκανε η  Μυρσήνη  Τσίγκου

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *