Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
9 Ιουνίου 2023

Ανοίγει ξανά το ασφαλιστικό, σύμφωνα με δημοσίευμα της “Ημερησίας”

Πρόταση για ένα ενιαίο Ταμείο και έξτρα «καλύψεις»

Του Γιώργου Γάτου

Τη λειτουργία ενός μόνο Ταμείου που θα καταβάλει την ενιαία βασική – εθνική σύνταξη των 360 ευρώ και την ανταποδοτική (με βάση τις εισφορές των ασφαλισμένων και των εργοδοτών, για τους μισθωτούς) και την εξασφάλιση «έξτρα» παροχών μέσα από τη λειτουργία επαγγελματικών ταμείων (ανά κλάδο) ή και την ιδιωτική ασφάλιση, θέτει σε δημόσιο διάλογο ο διοικητής του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ Ρ. Σπυρόπουλος.

Την πρόταση διατύπωσε χθες ο διοικητής του ΙΚΑ με αφορμή την υποβολή, από αυτό τον μήνα, σε μηνιαία βάση (και όχι ανά τρίμηνο) των Ανακεφαλαιωτικών Περιοδικών Δηλώσεων για την απασχόληση και την ασφάλιση των εργαζομένων. Μέτρο που τίθεται σε ισχύ για τον έλεγχο των επιχειρήσεων και τη διασφάλιση των εσόδων του Ταμείου από εισφορές, καθώς είχε διαπιστωθεί ότι άλλα δήλωναν και άλλα πλήρωναν, ενώ είχαν εντοπιστεί και δεκάδες περιπτώσεις εικονικών ασφαλίσεων και καταβολής παροχών (συντάξεων κ.ά.) χωρίς την καταβολή εισφορών.

Ανατροπή
«Η οικονομική και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας συναρτάται απόλυτα με την ανατροπή των εκτεταμένων φαινομένων εισφοροδιαφυγής – εισφοροαποφυγής – φοροδιαφυγής – φοροαποφυγής και φαινομένων υπέρμετρης παραβατικότητας που εντοπίζονται και στον χώρο της κοινωνικής ασφάλισης», υπογράμμισε ο Ρ. Σπυρόπουλος τονίζοντας ότι:

Στο ΙΚΑ θα αυξηθούν τα έσοδα, καθώς θα υπάρχει πλέον «άμεσος και κεντρικός έλεγχος των επιχειρήσεων σε σχέση με διαφορές είτε στην καταβολή των μηνιαίων εισφορών τους είτε στην τήρηση των ρυθμίσεων και του διακανονισμού των οφειλών τους». Και πώς «θα μειωθεί η απώλεια εσόδων που συντηρούσαν οι δικές μας ελεγκτικές ανεπάρκειες με την απουσία μηχανισμών αποτελεσματικής διεκδίκησης των καθυστερούμενων ή των λιμναζουσών οφειλών».

Στο σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης, ωστόσο, θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν τα προβλήματα που, όπως σημειώνει, «τροφοδοτούν η ανυπαρξία ενιαίας πολιτικής με τον κλαδικό κατακερματισμό, την έλλειψη αποτελεσματικών μηχανισμών ελέγχου και είσπραξης των εισφορών και των οφειλών».

Πλήρης ενοποίηση

Για τον λόγο αυτό και με αφορμή τις επικείμενες ενοποιήσεις Ταμείων, εισφορών και παροχών που προανήγγειλε μέσω της «Ημερησίας» για το 2014 ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γ. Βρούτσης, ο διοικητής του ΙΚΑ τάσσεται υπέρ της δημιουργίας ενός και μόνο Εθνικού Φορέα Συντάξεων για την παροχή της Ενιαίας Εθνικής Σύνταξης σε όλους τους πολίτες και την επιπρόσθετη ανταποδοτική σύνταξη με βάση τις εισφορές (όπως προβλέπει και ο νόμος Λοβέρδου – Κουτρουμάνη από την 1/1/2015).

Και προτείνει τη δημιουργία εναλλακτικών (προσωπικών) επιλογών θεμελίωσης επιπρόσθετων ασφαλιστικών δικαιωμάτων, «μέσω επαγγελματικών ταμείων και ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών για παροχή πρόσθετων τμημάτων σύνταξης, πρόσθετων υπηρεσιών υγείας και άλλων παροχών». «Είναι πραγματικά απορίας άξιον γιατί είμαστε σχεδόν η μόνη χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης που όχι μόνο δεν προχωρεί στη δημιουργία επαγγελματικών ταμείων, και το πιο σημαντικό, δεν τολμά να βάλει την έννοια των επαγγελματικών ταμείων στον δημόσιο διάλογο», καταλήγει.

ΠΗΓΗ : imerisia.gr

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights