Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
21 Απριλίου 2024

Η ΕΛΜΕ Λευκάδας για τον διορισμό συμβασιούχων εκπαιδευτικών από την ΠΙΝ σε Γυμνάσια & Λύκεια μέσω ΜΚΟ

Ε.Λ.Μ.Ε. ΛΕΥΚΑΔΑΣ

ΕΔΡΑ:1ο ΛΥΚΕΙΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

Τηλ.-FAX: 26450-24715

Email : elme.lefkadas@gmail.com

Λευκάδα 21-01-2013

ΘΕΜΑ: ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΕΝΤΑΜΗΝΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΜΕΣΩ ΜΚΟ

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ ΛΕΥΚΑΔΑΣ εκφράζει τη βαθιά του ανησυχία για το γεγονός ότι η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων μέσω ΜΚΟ διόρισε για μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας σε Γυμνάσια και Λύκεια προσωπικό πεντάμηνης σύμβασης (με μισθό πείνας), την ίδια ώρα που υπάρχουν χιλιάδες εκπαιδευτικοί στους πίνακες αναπληρωτών και ωρομισθίων, με εμπειρία που απέκτησαν στις περισσότερες περιπτώσεις μακριά από το σπίτι τους, διανύοντας καθημερινά δεκάδες χιλιόμετρα ή ακόμη συντηρώντας δύο σπίτια.

Πρόκειται για μια ενέργεια πρωτοφανής για το εκπαιδευτικό σύστημα καθώς για πρώτη φορά το Υπουργείο Παιδείας αποποιείται των ευθυνών του για το ποιος θα δουλεύει στα Δημόσια Σχολεία. Ασφαλώς και η δημιουργία θέσεων απασχόλησης πρέπει να είναι πρωταρχικό μέλημα της πολιτείας αλλά και απαίτηση της κοινωνίας, όμως οι θέσεις αυτές σε κάθε περίπτωση πρέπει να δημιουργούνται από τους αρμόδιους φορείς και τα αρμόδια όργανα που είναι υπεύθυνα για τη λειτουργία, τη θέσπιση όρων και κανόνων, σε κάθε χώρο εργασίας.

Το Υπουργείο Παιδείας είναι ο μόνος φορέας που πρέπει να είναι υπεύθυνος για το διορισμό Εκπαιδευτικών (μόνιμοι, αναπληρωτές, ωρομίσθιοι), αλλά και την εποπτεία των προγραμμάτων που υλοποιούνται στα σχολεία. Οποιοσδήποτε άλλος τρόπος από οποιοδήποτε άλλο φορέα διορισμού καθηγητών πολύ φοβούμαστε ότι ανοίγει την πόρτα για την εισβολή του ιδιωτικού τομέα στα σχολεία με την εργασιακή αποκοπή των εκπαιδευτικών από το Υπουργείο σε πρώτη φάση και σε επόμενη γιατί όχι και της παιδαγωγικής διαδικασίας. Έτσι το νέο σχολείο οικοδομείται με εξαθλιωμένους εκπαιδευτικούς, και με υπονομευμένη κάθε έννοια σταθερής μόνιμης εργασίας.

Επιπλέον – στο όνομα της επίλυσης του προβλήματος της ανεργία, δεν μπορεί η επίσημη Πολιτεία να δημιουργεί πάμφθηνους εκπαιδευτικούς δια της τεθλασμένης οδού (παρακάμπτοντας τους πίνακες αναπληρωτών – ωρομισθίων), δίνοντας ψεύτικες ελπίδες στους νέους μας, και δείχνοντάς τους με εντελώς ψευδή και αήθη τρόπο πως αυτό είναι το μοναδικό μέλλον που τους επιφυλάσσεται, σε αντίθεση μ΄ εκείνο, το οποίο οραματίστηκαν οι γονείς τους, όταν με τον καθημερινό τους μόχθο τους σπούδαζαν.

Αξίζει να επισημάνουμε ότι σε παρόμοιο πλαίσιο τις προηγούμενες μέρες, προτάθηκε στους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων των τεσσάρων Δημοτικών Σχολείων της Λευκάδας η εφαρμογή ειδικού προγράμματος του Ε.Σ.Π.Α (την υλοποίηση του οποίου απέρριψε η Ένωση Γονέων Δήμου Λευκάδας) για την κοινωφελή εργασία μέσω «εθελοντών» δασκάλων και ψυχολόγων, σαν μία προσπάθεια να υπάρξει πρόσθετη διδακτική στήριξη σε αδύναμους και με μαθησιακές δυσκολίες μαθητές. Το πρόγραμμα έχει συνυπογράψει η περιφέρεια Ιονίων Νήσων με την (Μ.Κ.Ο) ΙΜΕ – Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε. Με αποδοχές για τους εργαζόμενους το μέγιστο 625 ευρώ το μήνα (25 ευρώ ημερησίως), το επιδοτούμενο αυτό πρόγραμμα αποτελεί χρηματοδότηση της ΕΕ με μοναδικό στόχο την καταπολέμηση της ανεργίας, χωρίς συγκεκριμένο αναλυτικό πρόγραμμα, χωρίς επιστημονικούς συμβούλους, χωρίς στόχους υλοποίησης και πρόγραμμα δουλειάς.

Είναι υποχρέωση της Πολιτείας να διασφαλίσει το δημόσιο χαρακτήρα της εκπαίδευσης σε όλα τα επίπεδα, είναι υποχρέωση όλων μας να αντισταθούμε στις πιθανές προσπάθειες για την δημιουργία κερκόπορτας στα σχολεία μας, φορέων άσχετων με αυτό το δημόσιο χαρακτήρα.

Το Δ.Σ.

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Aνακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Λευκάδας για τους λαθρομετανάστες και την συμμετοχή στην δίωρη στάση εργασίας των εκπαιδευτικών

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ – ΒΟΝΙΤΣΑΣ ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ Αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου επισκέφτηκε σήμερα στο Κέντρο Νεότητας, τους 80 αλλοδαπούς που […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights