Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
15 Απριλίου 2024

Με αφανισμό απειλούνται 15.000 ψαράδες ιδιοκτήτες παράκτιων αλιευτικών σκαφών

Με αφανισμό απειλείται η παράκτια αλιεία της χώρας, καθώς τα περισσότερα από τα 15.000 αλιευτικά σκάφη που αριθμεί κινδυνεύουν να βρεθούν εκτός δραστηριότητας, εξαιτίας όμως των ψευδών στοιχείων που δήλωσαν στο παρελθόν και εξακολουθούν να δηλώνουν για την ιπποδύναμη των κινητήρων τους.

Σκάφη10 μέτρωνέχουν δηλωμένη ιπποδύναμη 10 ή 15 ίππων. Αν αυτή ήταν πραγματική, θα βούλιαζαν με πάνω από 2 μποφόρ

Το υπουργείο Ναυτιλίας ανακοίνωσε στους πλοιοκτήτες ότι ξεκινά τη διενέργεια ελέγχων για την πραγματική ιπποδύναμη των σκαφών, κάτι που έχει αναστατώσει τον κλάδο, ο οποίος μιλά για «επιδρομή» πολεμικού χαρακτήρα που θα οδηγήσει σε ολοκληρωτική καταστροφή την παράκτια αλλά και τη μέση αλιεία της χώρας.

Το πρόβλημα έχει τις ρίζες του στον εκσυγχρονισμό του ελληνικού αλιευτικού στόλου, που ξεκίνησε το 1981 με την είσοδο της χώρας στην τότε ΕΟΚ και ολοκληρώθηκε με την απογραφή του, το 1994, στα πλαίσια των ευρωπαϊκών μας υποχρεώσεων. Η απογραφή, που αφορούσε την ιπποδύναμη και τη χωρητικότητα των σκαφών, έγινε από μη εξειδικευμένους φορείς, με τρόπο πρόχειρο και… αδιαφανή.

Η συντριπτική πλειονότητα των ιδιοκτητών δήλωσε πολύ μικρότερο αριθμό ίππων. «Τους έλεγαν ”μη δηλώσεις παραπάνω γιατί θα χρειαστείς άδεια ταχύπλοου, γιατί θα υποχρεωθείς να περάσεις από εκπαίδευση, ή ότι θα φορολογηθείς παραπάνω”», υποστήριξε στο «Εθνος» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Πλοιοκτητών Παράκτιων σκαφών, Δ. Κοτσόριος.

Λίγα χρόνια μετά, η ΕΕ, στο πλαίσιο της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής, απαγόρευσε την αύξηση της ιπποδύναμης που έχει δηλωθεί, με αποτέλεσμα να έχει παγιωθεί και να παραμένει μέχρι σήμερα ένα παράνομο, αλλά και παράλογο καθεστώς, με την ανοχή και της πολιτείας αλλά και την ευθύνη των ίδιων των ιδιοκτητών των σκαφών.

«Σκάφη10 μέτρωνέχουν δηλωμένη ιπποδύναμη 10 ή 15 ίππων. Αν αυτή ήταν πραγματική, δεν θα μπορούσε να βγει στη θάλασσα με πάνω από 2 μποφόρ. Θα βούλιαζε», τόνισε ο γραμματέας της Ομοσπονδίας, Π. Παγώνης.

Σε πρόσφατη συνάντηση εκπροσώπων τους με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας, οι παράκτιοι αλιείς άκουσαν υπηρεσιακούς παράγοντες να τους ανακοινώνουν πως έχουν ήδη συσταθεί τα συνεργεία που θα ξεκινήσουν δειγματοληπτικούς ελέγχους στους κινητήρες των αλιευτικών σκαφών.

«Αν ελέγξουν 100 σκάφη, θα βρουν τα 98 παράνομα και θα κινηθεί άμεσα η διαδικασία ανάκλησης των αδειών τους. Οι 98 θα διαμαρτυρηθούν για άνιση μεταχείριση και θα καταδώσουν άλλους 1.000 κι αυτοί με τη σειρά τους άλλους 10.000. Θα ανακληθούν στο σύνολό τους οι άδειες των 15.000 σκαφών και θα αφανιστεί η παράκτια αλιεία», είπε ο κ. Κοτσόριος.

Αλιείς
Ξεκινούν κύκλο ενημέρωσης

Η Ομοσπονδία ξεκινά κύκλο ενημέρωσης των μελών της σε όλα τα αλιευτικά λιμάνια της χώρας, αρχής γενομένης στις 26 του μηνός από το Μεσολόγγι και καλεί τον υπουργό Ναυτιλίας να ασκήσει παρέμβαση στο Συμβούλιο υπουργών της ΕΕ για να δοθεί λύση.

«Πρέπει να πάει και να πει ο αλιευτικός μου στόλος είναι παράνομος, όπως είναι και της Ισπανίας και άλλων κρατών. Να απαιτήσει να αλλάξει αυτό το βλακώδες κομμάτι της αλιευτικής πολιτικής, ώστε να σταματήσει η ομηρεία του κλάδου», ανέφερε.

Οι παράκτιοι καλούν σε συστράτευση και κοινό αγώνα τους πλοιοκτήτες της μέσης αλιείας (μηχανότρατες και γρι-γρι), καθώς το πρόβλημα αφορά και τους ίδιους.

«Είναι μια παλιά και πονεμένη ιστορία αδιαφορίας της δημόσιας διοίκησης, που την κουβαλάμε μέχρι σήμερα. Παγιώθηκε μια κατάσταση πλασματικής ιπποδύναμης. Το πρόβλημα ανακινείται σήμερα χωρίς λόγο και χωρίς ουσία, αφού η παραπάνω ιπποδύναμη δεν σημαίνει και παραπάνω αλιεύματα», τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Πλοιοκτητών Μέσης Αλιείας Δ. Ταουλτζής.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ

ΠΗΓΗ :  ethnos.gr

 

0 Shares

Σχετικά άρθρα

5 Σχόλια

 1. ΟΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΘΡΕΦΟΥΝ ΤΑ ΖΩΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΞΟΔΕΥΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΖΩΟΤΡΟΦΕΣ ΚΑΙ ΜΟΧΘΟΥΝ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ… ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΠΟΥΛΗΣΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΕΜΠΟΡΟΥΣ 3 ΚΑΙ 4 ΕΥΡΩ… ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΠΑΕΙ Ο ΨΑΡΟΚΑΜΑΚΑΣ ΕΝΑ ΒΡΑΔΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΜΕΡΑ ΤΟ ΠΟΥΛΑΕΙ ΤΗΝ ΣΟΔΕΙΑ 25-50 ΕΥΡΩ!
  ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ.

  ΓΙΑ ΜΗΧΑΝΕΣ ΘΑ ΜΙΛΑΜΕ?????

 2. ”Να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα λοιπόν!” ΟΧΙ.

  ”Η συντριπτική πλειονότητα των ιδιοκτητών δήλωσε πολύ μικρότερο αριθμό ίππων. «Τους έλεγαν »μη δηλώσεις παραπάνω γιατί θα χρειαστείς άδεια ταχύπλοου, γιατί θα υποχρεωθείς να περάσεις από εκπαίδευση, ή ότι θα φορολογηθείς παραπάνω»», υποστήριξε στο «Εθνος» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Πλοιοκτητών Παράκτιων σκαφών, Δ. Κοτσόριος.”

  O Γείτονας ο νόμιμος σε όλα,
  θα έχει την κατσίκα την ΜΑΛΤΕΖΙΚΗ,
  και όχι άλλος την ΜΑΛΤΕΖΙΚΗ και άλλος την ΕΛΒΕΤΙΚΗ.

  Εις βάρος του γείτονα.

 3. και εγω που μνα χαμενος και σκαζιομνα να φτιαξω ενα καικι και τνε πουλησα τη βαρκα στο πασοκατζη πυρ παρα και εβαλε απανου 280 να στεναχωριθω εχεστικα ….κολεϊδες

 4. Η Ευρωπαϊκή ένωση με την βοήθεια της κυβέρνησης και τον κοινωνικό κανιβαλισμό που επιδεικνύει αξιοθαύμαστα η κοινωνία, “καθαρίζει” την μία μετά την άλλη παραγωγική τάξη του τόπου με μοναδικό σκοπό τον πλήρη αφανισμό τους, Κι ερωτώ εάν γινόνταν ανομίες , δεν το γνώριζαν οι αρμόδιοι; Και γιατί δεν τους ξηλώνουν να τους στείλουν φυλακή; Και γιατί δεν απαιτούμε η τιμωρία ν΄αρχίσει από αυτούς;

  Η γενική και αβάσιμη ελπίδα για…απονομή δικαιοσύνης προς αυτούς που λυμαίνουν τον πολιτικό και κοινωνικό βίο της χώρας περισσότερο μοιάζει με προσεσυχή θρησκόληπτου. Μα, ο μέσος Έλλην πολίτης πέρα από το “να μπουν οι προδότες φυλακή” δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ μα ΠΟΤΕ ειλικρινά για απονομή δικαιοσύνης. Έχοντας την διχόνοια στο DNA του, ο Έλληνας στρέφεται εναντίον του διπλανού του, του άλλου εργαζόμενου, του μετανάστη.
  Από που θα αντλούσε αξιοπρέπεια; Από την χρόνια οσφυοκαμψία του και την δουλικότητά του, προκειμένου να εξασφαλίσει την πάρτη του και να μπει στο “club των νοικοκυραίων”; Από που θα έβρισκε αποθέματα παιδείας, από την αγάπη για το χρήμα, ή μήπως από τα πισώπλατα μαχαιρώματα που είναι ικανός να κάνει για ν’ ανέβει στην “σκάλα επιτυχίας” που τον εκπαίδευσαν να ακολουθεί; Πως θα ανακάλυπτε την αλληλεγγύη, από τα σάλια που του τρέχουν κάθε φορά που κάποιος δίπλα του παθαίνει κακό; Πως θα μπορούσε να δημιουργηθούν νέα σύμβολα και αισθητική; Με την Πάολα και την ενημέρωση του MEGA; Ή μήπως με το ξύλο στα γήπεδα και τo “Dancing With the Stars”;
  Πέρα από αναλύσεις, η κρίση και η χρεοκοπία δεν αποτέλεσε εφαλτήριο για να γεννηθεί κάτι πραγματικά νέο. Μόνο νέες μορφές καταστολής, νέα σκουπίδια, νέες ιδεοληψίες, νέοι τρόποι εξαπάτησης, νέα άγνοια και νέες προκαταλήψεις. Όλα φτιαγμένα από παλιά υλικά. Όσο η χώρα ξεπουλιέται και οι κάτοικοί της πλησιάζουν στο να γίνουν οι Κινέζοι της Ευρώπης, οι ελίτ που έστησαν την ισοπέδωση της πραγματικής ζωής από τους αριθμούς, τρίβουν τα χέρια τους

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights