Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
19 Αυγούστου 2019

Προβοκάρισαν οι Γερμανοί τη συνάντηση Τσίπρα-Σόιμπλε. Ή μήπως αυτό ευχόταν η Κουμουνδούρου;

Μπορεί οι προετοιμασίες για την συνάντηση-συνομιλία μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του  Σόιμπλε να έγιναν με κάθε μυστικότητα, το Υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας όμως διαμοίρασε την πρόσκληση πριν στεγνώσει το μελάνι πάνω της,  προκαταλαμβάνοντας δεόντως το περιεχόμενό της, κοινώς προβοκάρισε την συνάντηση. Αρκεί να διαβάσει κανείς προσεκτικά τι δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών: “Ο κ. Σόιμπλε είναι της άποψης ότι για την επιτυχία του προγράμματος των μεταρρυθμίσεων στη χώρα (στην Ελλάδα) είναι σημαντικό να συμβάλλουν προς αυτό όλες οι πολιτικές δυνάμεις. Ο κ. Σόιμπλε δήλωσε ότι «προκειμένου να περάσουμε αυτό το μήνυμα, χρησιμοποιούμε τη συγκεκριμένη συνομιλία». «Ειδικά δε όταν υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, είναι σημαντικό να επιδιώκεται από κοινού η συνομιλία», δήλωσε η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου, επιβεβαιώνοντας ότι το ραντεβού κλείστηκε κατόπιν αιτήματος του κ. Τσίπρα” (Witschaftswoche).

Κανείς, ωστόσο, δε μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που εργάστηκαν πάνω σε αυτό είναι άπειρα και διόλου μπαρουτοκαπνισμένα στην πολιτική. Το αντίθετο μάλιστα. Ούτε υπάρχει κανείς που να πιστεύει πραγματικά ότι οι Γερμανοί δεν θα διέρρεαν τίποτε σχετικά με την επικείμενη συνάντηση. Αν ζούσαμε την εποχή του Ψυχρού Πολέμου ίσως. Οπότε δεν είναι διόλου σίγουρο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν το είχε συνυπολογίσει.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν γίνεται δεκτός από τον Σόιμπλε απλά ως Αλέξης Τσίπρας, αλλά ως αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης του Ελληνικού Κοινοβουλίου, όρος που αρκετά ελληνικά ΜΜΕ αποφεύγουν αρκετές φορές να τον αναφέρουν, σε αντίθεση με άλλα ευρωπαϊκά αλλά και διεθνή.

Με τη συνάντηση που είχε κανονιστεί πριν από τα Χριστούγεννα με “γέφυρα” το αριστερό κόμμα Γερμανίας  (Die Linke), ο ΣΥΡΙΖΑ σηματοδοτεί ότι είναι ένα ευρωπαϊκό αριστερό κόμμα, μια αριστερή αντιπολίτευση με προοπτικές εξουσίας στην Ελλάδα και όχι ένα puzzle τάσεων, όπως θέλουν ακόμα να τον παρουσιάζουν στο εσωτερικό αφήνοντας εσκεμμένα κατά μέρος το αποτέλεσμα των διεργασιών ενοποίησής του που έλαβαν χώρα τον Οκτώβριο.

Παίζοντας τώρα μέσα στο γήπεδο του πιο σκληρού παίκτη στην Ευρώπη, ο ΣΥΡΙΖΑ διεμβολίζει στο εσωτερικό την ΔΗΜΑΡ και επενδύει στην πραγματικότητα των εσωκομματικών προβλημάτων της. Πρόκειται για μια κίνηση στρατηγικής, να κερδίσει μετριοπαθείς και διαφωνούντες στο κόμμα του κ. Κουβέλη, ιδιαίτερα μετά τις τελευταίες εξελίξεις διαγραφών αλλά και προηγούμενων αποχωρήσεων στελεχών (Μπαγεώργος, Σπαθής, Ζαχαρόπουλος, Μιχελογιαννάκης, Βουδούρης, Μουτσινάς, Νεφελούδης). Παράλληλα βλέποντας ολοκάθαρα τη φθορά της ΔΗΜΑΡ ως κόμμα της μνημονιακής συγκυβέρνησης των συνιστωσών παρά ως μια “αντιμνημονιακή της συνιστώσα”, όπως αρέσκονταν να δηλώνουν κάποια στελέχη της, δείχνει επαρκώς προς την μνημονιακή ταύτιση της ΔΗΜΑΡ με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, αν και δεν χρειάζεται, γιατί η ίδια τα καταφέρνει μια χαρά από μόνη της. Συν τοις άλλοις,  με ένα ΠΑΣΟΚ που προσπαθεί να σωθεί στις δημοσκοπήσεις και με ένα ΚΚΕ προσδεδεμένο στις αγκυλώσεις του, ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να δείξει ότι αυτός είναι σε τελευταία ανάλυση η αριστερή δύναμη ανατροπής στην Ελλάδα, με προοπτική εξουσίας απέναντι σε μια συντηρητική κατάληξη με το φάντασμα της “λίστας Λαγκάρντ” να πλανιέται από πάνω της ενίοτε δε και με ακροδεξιό φίλιο πρόσημο.

Δεν θα πρέπει να μην υπολογίσουμε ότι  η επικείμενη συνάντηση με τον κ. Σόιμπλε αποτελεί μια επιτυχημένη επικοινωνιακή κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο γιατί ενισχύει το προφίλ του Αλέξη Τσίπρα, αλλά διότι γνωρίζοντας τον γερμανικό συντηρητισμό και την γερμανική Realpolitik, ήταν σίγουρο ότι οι Γερμανοί θα προκαταλάμβαναν το πλαίσιο της συνάντησης.  Όχι μόνο για εσωτερικούς τους λόγους (έχει εκλογές η Μέρκελ το Σεπτέμβριο και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αρκετό ακροατήριο στην ελληνική ομογένεια) αλλά και ως μια κίνηση «εξιλέωσης» προς τον πειθήνιό τους Αντώνη Σαμαρά από τον οποίο οι ίδιοι απέκρυψαν τις διεργασίες για την προετοιμασία της.

Εδώ βρίσκεται και η σημασία του timing της διαρροής.  Από τα Χριστούγεννα ο Σαμαράς το έμαθε μόλις χθες, προχθές  από τους ίδιους τους Γερμανούς, οι οποίοι εν προκειμένω παραβίασαν το ηθικό μέρος του πρωτοκόλλου, διαρρέοντας τη συνάντηση. Πότε; Όταν οι διεργασίες της είχαν ήδη ολοκληρωθεί και είχαν θετική για τον ΣΥΡΙΖΑ κατάληξη! Με άλλα λόγια οι Γερμανοί άδειασαν τον Σαμαρά που δεν θα έβλεπε ποτέ με καλό μάτι μια τέτοια προοπτική και θα έκανε το παν για να την εμποδίσει, πολύ δε  περισσότερο όταν μια συνάντηση με τον σκληρό και άκαμπτο Σόιμπλε σημαίνει ουσιαστικά αναγνώριση και μάλιστα «επί ίσοις όροις» ενός συνομιλητή

α)  που είναι κηρυγμένος εχθρός του Μνημονίου, ενός Μνημονίου που τώρα θεραπεύει ο κ. Σαμαράς, ο οποίος ομολόγησε στην κ. Μέρκελ “ουδείς αναμάρτητος”, ζητώντας δηλ. συγνώμη γιατί πρώτα ήταν αντιμνημονιακός,

β)  ενός συνομιλητή που η ΝΔ πασχίζει με την καλλιέργεια ενός εμφυλιοπολεμικού κλίματος να τον παρουσιάzει ως τον αρχηγό μιας Αριστεράς στην Ελλάδα που κινείται στα όρια της εξτρεμιστικής δράσης και όχι των υπεύθυνων λύσεων. Και πότε; Την ώρα  που η ΝΔ δεν έχει προλάβει να απολαύσει τη βραχεία κεφαλή που απέκτησε σε δημοσκόπηση.

Το πόσο “έτσουξε” το Μαξίμου που ζει με τον φόβο της πτώσης λόγω των αντιλαϊκών μέτρων και λόγω της “λίστας Λαγκάρντ”, φαίνεται από την αντίδραση του κ. Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος μιλώντας χθες στη Βουλή για το φορολογικό υποστήριξε με σκωπτικό τρόπο ότι ο κ. Τσίπρας πηγαίνει στο Βερολίνο για να δώσει τα «διαπιστευτήρια» του. Το Βερολίνο δε, για να διασκεδάσει το “άδειασμά” τoυ στον Σαμαρά, δήλωσε ότι ο κ. Τσίπρας θα κληθεί να κινηθεί εντός του μνημονίου και να στηρίξει το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα όπως και όλες οι πολιτικές δυνάμεις!

Οι Γερμανοί έχουν διαβλέψει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να είναι η επόμενη μέρα στην πολιτική ζωή της χώρας (δεν περνά ούτε και από αυτούς απαρατήρητο το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ) επιτυγχάνοντας ακόμα και μετ΄εμποδίων κοινωνική συνάρθρωση ικανή ν΄ αλλάξει την πολιτική προοπτική της, ακόμα και αν πολιτικά τον εχθρεύονται.  Στην πολιτική άλλωστε υπάρχουν σκοπιμότητες. Αλλά κατά πως λέει ένα αμερικάνικο ρητό “έχε τους φίλους σου κοντά, τους εχθρούς σου όμως κοντύτερα“.

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *