Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
13 Ιουλίου 2024

Επιμελητήριο Λευκάδας: H παρουσίαση του Επιχειρησιακού σχεδίου δράσης για την τουριστική ανάπτυξη και προβολή της Λευκάδας

Η νέα διοίκηση του Επιμελητηρίου Λευκάδας στα πλαίσια της προσπάθειας που καταβάλλει για την ανάδειξη του Νομού ως τουριστικού προορισμού διοργάνωσε την Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012 στο Διοικητήριο ημερίδα με θέμα την παρουσίαση του επιχειρησιακού σχεδίου δράσης για την τουριστική ανάπτυξη και προβολή του νησιού. Στην εκδήλωση αρχικά το λόγο έλαβε ο Πρόεδρος, κύριος Σωτήρης Σκιαδαρέσης, ο οποίος, αφού ενημέρωσε συνοπτικά τους παρευρισκόμενους για τις μέχρι αυτή τη στιγμή ενέργειες στις οποίες έχει προβεί ο φορέας αναφορικά με τον τουρισμό, υπογράμμισε για μια ακόμη φορά την ανάγκη της συνεργασίας του συνόλου των φορέων – ιδιωτικών και δημοσίων- αλλά και όλων των επαγγελματιών προς την κατεύθυνση της επίτευξης των στόχων, που δεν είναι άλλοι από την αύξηση της επισκεψιμότητας του Νομού και την συνεπακόλουθη ενίσχυση της οικονομίας, που βασίζεται ως επί το πλείστον στον τριτογενή τομέα. Στην συνέχεια ο Πρόεδρος έδωσε το λόγο στον επιστημονικό συνεργάτη του Επιμελητηρίου Λευκάδας, κύριο Γιάννη Μιχαηλίδη, προκειμένου να παρουσιάσει το προτεινόμενο επιχειρησιακό σχέδιο δράσης για την τουριστική προβολή και ανάπτυξη της Λευκάδας.

Στην εισαγωγή του ο κύριος Μιχαηλίδης διευκρίνισε ότι το επιχειρησιακό σχέδιο δράσης είναι αποτέλεσμα μια διεξοδικής έρευνας και ανάλυσης που διήρκησε πάνω από τρεις μήνες και στηρίχτηκε αφενός μεν στις απόψεις των επιχειρηματιών που συμπλήρωσαν το ερωτηματολόγιο που είχε διανεμηθεί στην εκδήλωση του Σεπτεμβρίου, αφετέρου δε στις κατ ίδιαν συναντήσεις που είχε με τουριστικούς παράγοντες του νησιού και φυσικά στο σύγχρονο τουριστικό μάρκετινγκ.  Διευκρίνισε  ότι πρόκειται για ένα πρακτικό σχέδιο δράσης (που παραδίδεται σε περίπου 100 σελίδες) και το οποίο είναι ανοιχτό προς διαβούλευση. Μάλιστα για το λόγο αυτό διανεμήθηκε και ερωτηματολόγιο προς όλους τους παρευρισκομένους για την επιτόπια συμπλήρωσή του.

Η ομιλία του κυρίου Μιχαηλίδη διήρκησε πάνω από δυο ώρες και περιλάμβανε πάνω από 90 διαφάνειες. Ευθύς παρακάτω παρατίθενται τα πιο σημαντικά σημεία της.

Η παρουσίαση ξεκίνησε με αναφορά στα συγκριτικά  πλεονεκτήματα της Λευκάδας, και εκτός από αυτά που όλοι γνωρίζουμε, επισημάνθηκαν και τεκμηριώθηκαν και άλλα εξίσου πολύ σημαντικά. Υπογραμμίστηκε ότι η τοποθεσία της Λευκάδας και η οδική της σύνδεση – γεγονός που την διαφοροποιεί από οποιοδήποτε άλλο νησί-  παραμένουν εντελώς αναξιοποίητα. Στις υπάρχουσες και υπό αξιοποίηση μορφές τουρισμού αναφέρθηκαν ο τουρισμός αναψυχής (sea & sun), ο πολιτιστικός  τουρισμός, ο θαλάσσιος τουρισμός (σκάφη αναψυχής), ο τουρισμός υπαίθρου (οικοτουρισμός, αγροτουρισμός κτλ), ο αθλητικός, καθώς και η αξιοποίηση άλλων μορφών, όπως οι κρουαζιέρες, ο συνεδριακός και ο παραθεριστικός τουρισμός, που αυξάνει σημαντικά το μόνιμο πληθυσμό του νησιού του καλοκαιρινούς μήνες. Ειδική μνεία έγινε και στον περιηγητικό τουρισμό που αναδεικνύει και τα σημαντικότερα συγκριτικά πλεονεκτήματα  του νησιού, δηλαδή την τοποθεσία και την οδική πρόσβαση. Χαρακτηριστικά  αναφέρθηκε ότι κανένα νησί στην Ελλάδα δεν προσφέρει  την ικανότητα σε ένα επισκέπτη να μπορεί να επισκεφτεί χωρίς προγραμματισμό και χωρίς ιδιαίτερο κόστος άλλα κοντινά νησιά, την Ήπειρο αλλά και αξιοθέατα με παγκόσμια αναγνωρισιμότητα, όπως οι Δελφοί και η Ολυμπία.

Στην ενότητα «Χώρες  – Αγορές» παρουσιάστηκε η τουριστική κίνηση του αεροδρομίου του Ακτίου ανά χώρα και αναφέρθηκε η σπουδαιότητα του προσδιορισμού της τουριστικής κίνησης που αφορά αποκλειστικά τη Λευκάδα. Υπογραμμίστηκε ότι οι αριθμοί από μόνοι τους δεν λένε τίποτα, είναι όμως πολύ χρήσιμο να παρακολουθείται διαχρονικά η τουριστική κίνηση. Εκτενής αναφορά έγινε τόσο για τις υπάρχουσες αγορές όσο και τις νέες. Αναφορικά με τις δεύτερες προέκυψε αβίαστα το συμπέρασμα ότι όλα συντείνουν πως η Ρωσία και η Γαλλία αποτελούν τις πρώτες προτεραιότητες, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να διερευνηθούν η Κύπρος, η Τουρκία και το Ισραήλ. Τονίστηκε ότι φυσικά  αυτές τις αγορές θα πρέπει να τις εξετάσουμε σε συνεργασία με τους φορείς της Ηπείρου και της Αιτωλοακαρνανίας.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο θέμα του αεροδρομίου του Ακτίου, αφού αποτελεί και την κύρια πύλη εισόδου των εισερχόμενων επισκεπτών στην ευρύτερη περιοχή. Επισημάνθηκε η ιδιαιτερότητά του, το ότι δηλαδή εξυπηρετεί 4 τουριστικούς προορισμούς, το πρόβλημα της ονομασίας του (ονομάζεται αεροδρόμιο Ακτίου και βρίσκεται στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας, ενώ διεθνώς ονομάζεται ως αεροδρόμιο Πρέβεζας (PVK) και το μεγαλύτερο ποσοστό της εισερχόμενης κίνησης αναλογεί στη Λευκάδα – που ως ονομασία έχει πολύ περιορισμένη χρήση, παρά την αναγνωρισιμότητα που έχει συγκριτικά με τους άλλους προορισμούς). Αναφέρθηκαν  πολλά παραδείγματα όπου η  ονομασία Λευκάδα δεν υπάρχει σε πολλές αεροπορικές εταιρείες, που έχουν σύνδεση με το αεροδρόμιο, ενώ χαρακτηρίστηκε πρωτοφανής η έλλειψη ενημέρωσης των αεροπορικών συνδέσεων και των αεροπορικών εταιρειών που δεν υπάρχει πουθενά σε κανένα μέσο. Τέλος, αναφέρθηκε ότι η επικείμενη συνέργεια με τους φορείς των όμορων προορισμών θα είναι καθοριστική, και παρόλο που υπήρξε ταύτιση απόψεων για την από κοινού υλοποίηση ενεργειών  στη συνάντηση των φορέων που έγινε το περασμένο Νοέμβριο, πρέπει η συνέργεια αυτή να προσδιοριστεί με άμεσες ενέργειες.

Η επόμενη σημαντική ενέργεια αφορούσε την αναθεώρηση της καταγραφής του  τουριστικού προϊόντος, που παρουσιάζει σημαντικές ελλείψεις σε υπάρχοντα τουριστικά προϊόντα, έλλειψη  χρηστικών πληροφοριών, αλλά και ένα νέο τρόπο περιγραφής του προϊόντος που παρουσιάστηκε με παραδείγματα.

Τονίστηκε ότι αποτελεί επιτακτική ανάγκη η δημιουργία ταυτότητας και ενός Brand για τη Λευκάδα και πρέπει να υπάρχει και ένα πρακτικό σχέδιο δράσης για τη διάδοση του brand και την αύξηση της αναγνωρισιμότητας διεθνώς.

Στην παρουσίαση αναδείχθηκε η σημασία της  αξιοποίησης υπαρχόντων και νέων επικοινωνιακών μέσων, καθώς οι προτεινόμενες ενέργειες προβολής ήτανε πολλές,  εντυπωσιακές και φανέρωσαν την αδιαφορία του τόπου μας να ασχοληθεί συλλογικά και τεχνοκρατικά με το σημαντικότερο οικονομικό τομέα του νησιού μας. Αναφέρονται επιγραμματικά μερικές από αυτές.

 • Δημιουργία DVD
 • Δημιουργία Παρουσίασης Power point
 • Αναβάθμιση  ιστοσελίδας προορισμού
 • Επικοινωνιακό Σχέδιο δράσης ανά χώρα
 • Αξιολόγηση και δημιουργία εκδηλώσεων εντός και εκτός Λευκάδας
 • Έρευνα, αξιολόγηση και βελτίωση διαδικτυακής παρουσίας της Λευκάδας
 • Αποτελεσματική διαχείριση ενημέρωσης – ειδησεογραφίας
 • Αναδιοργάνωση συμμετοχής σε Τουριστικές Εκθέσεις
 • Ξένοι Ταξιδιωτικοί οδηγοί
 • Fam trips – Ταξίδια εξοικείωσης
 • Έμμεση τουριστική προβολή
 • Αξιοποίηση Λευκαδίων
 • Συνεχής παρακολούθηση της εικόνας της Λευκάδας

Αναφορικά με τις υποδομές και τις παρεχόμενες υπηρεσίες που αφορούν εν γένει τη Λευκάδα αναφέρθηκαν όλα τα σημαντικά θέματα, ενώ διαχωρίστηκαν σε αυτά που μπορούμε ως φορείς να υλοποιήσουμε και αυτά για τα οποία οφείλουμε να πάρουμε θέσεις και να πιέσουμε για την επίλυσή τους (κυρίως σημαντικά έργα υποδομής). Ιδιαίτερη μνεία έγινε για το info-kiosk, όπου η πληροφόρηση του επισκέπτη είναι άκρως σημαντική (αλλά ακατάλληλη η υποδομή και η τοποθεσία του υφιστάμενου) και η οργάνωση εκπαιδευτικών σεμιναρίων που θα εστιάζουν τόσο στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών αλλά και στην προώθηση-προβολή των επιχειρήσεων.

Στην ενότητα «Ειδικά Θέματα» αναφέρθηκαν, η προστασία του περιβάλλοντος, η διαχείριση κρίσεων,  ο άμεσος συσχετισμός των τοπικών προϊόντων με το τουρισμό, η ανάπτυξη της παραθεριστικής κατοικίας, το σχέδιο δράσης για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας και η διεξαγωγή πρωτογενούς ταξιδιωτικής έρευνας προς τους επισκέπτες του νησιού.

Τέλος, παρουσιάστηκε η διοικητική δομή λειτουργίας  που αφορά τη σύσταση επιτροπής που θα εκπροσωπείται από όλους τους θεσμικούς και παραγωγικούς τομείς του τουρισμού και η οποία τον Ιανουάριο θα πραγματοποιήσει τη 1η συνεδρίαση. Υπό την επίβλεψη της επιτροπής θα συσταθεί ομάδας εργασίας που θα υλοποιεί τις ενέργειες τουριστικής προβολής και θα στηριχτεί,  σε πρώτο στάδιο, στην εθελοντική συμμετοχή τοπικών στελεχών και επιχειρηματιών που διαθέτουν συναφή γνώση.

Στην παρουσίαση τονίστηκε ότι η πολιτική της υλοποίησης όλων των ενεργειών  θα στηριχτεί πρωτίστως στη διαφάνεια και στο περιορισμό των αναθέσεων, όπου αυτό είναι εφικτό. Καθοριστικό ρόλο θα διαδραματίσουν οι διαθέσιμοι οικονομικοί πόροι και παρά τις ενέργειες που θα γίνουν και γίνονται για τη διεκδίκηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων η συμμετοχή όλων των επιχειρήσεων μέσα από μια ετήσια οικονομική συνδρομή θα είναι καθοριστική. Για το λόγο αυτό παρουσιάστηκε η προτεινόμενη ετήσια οικονομική συνδρομή ανά τομέα δραστηριότητας (καταλύματα, ταξιδιωτικά γραφεία, σκάφη αναψυχής,  καταστήματα κτλ.), η οποία και θα εγκριθεί στην πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής.

Ο κος Μιχαηλίδης ευχαρίστησε θερμά όλους όσους συνέβαλαν στην κατάρτιση του επιχειρησιακού σχεδίου δράσης και επανέλαβε ξανά ότι ήτανε τιμή του να αναλάβει το έργο τουριστικής προβολής κυρίως για την αξιοκρατική επιλογή του από τη Διοίκηση του Επιμελητηρίου.

Για τη Διοικητική Επιτροπή

Ο Πρόεδρος

Σωτήρης Σκιαδαρέσης

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights