Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
26 Οκτωβρίου 2021

Τρεις κολοσσοί, οι Total, Statoil και EXXON, θέλουν να ψάξουν για πετρέλαιο στο βόρειο Ιόνιο

Ενδιαφέρον για σεισμικές έρευνες στη θάλασσα του βορείου Ιονίου, και πιο συγκεκριμένα στο «τόξο» Κεφαλονιάς – Κέρκυρας – Ιταλίας, εκδήλωσαν τρεις πετρελαϊκοί κολοσσοί: πρόκειται για τις εταιρείες Total, Statoil και EXXON.

Πρόκειται, συνολικά, για μια περιοχή 220.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, από τους Οθωνούς μέχρι το Λιβυκό πέλαγος, οι έρευνες στην οποία συνιστούν «de facto» άσκηση του κυριαρχικού δικαιώματος της Ελλάδας, εν όψει μάλιστα ενδεχόμενων εξελίξεων στο θέμα της ΑΟΖ.

Στα τέλη Ιανουαρίου αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι θαλάσσιες σεισμικές έρευνες για τον εντοπισμό πετρελαίου στο Ιόνιο και τη Νότια Κρήτη, ενώ η Ελλάδα έχει ήδη εισπράξει τα πρώτα χρήματα από τα πετρέλαια, πουλώντας παλαιότερα δεδομένα για 700.000 ευρώ.

Τον Απρίλιο, αν όλα προχωρήσουν κανονικά, το Δημόσιο θα έχει διαλέξει την εταιρεία που θα τοποθετήσει διερευνητικό γεωτρύπανο σε αυτές τις περιοχές.

Η χάραξη οικοπέδων και η πρόσκληση ενδιαφέροντος δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από τα τέλη του 2014, ενώ οι πρώτες διερευνητικές γεωτρήσεις πιθανότατα δεν θα γίνουν πριν από το 2017-2018.

ΠΗΓΗ : protothema.gr

 

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Ενημέρωση για τις έρευνες των υδρογονανθράκων στο Ιόνιο από Καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης

  ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                        Κέρκυρα 10 Απριλίου  2012 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ                        ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Ταχ. Δ/νση: Αλυκές Ποταμού                    49100, Κέρκυρα                                         […]

Θετικά τα μηνύματα από την εκθέση τουρισμού στο Μιλάνο

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                        Κέρκυρα 20 Φεβρουαρίου  2012 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ                        ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ   Ταχ. Δ/νση: Αλυκές Ποταμού                    49100, Κέρκυρα                                         […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *