Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
25 Οκτωβρίου 2021

Update: Καταρρίπτονται οι ισχυρισμοί του δημάρχου Μεγανησίου κ. Στ. Ζαβιτσάνου για τις ιχθυοκαλλιέργειες

1) Ειδικό συμφέρον να προσβάλει το Χωροταξικό έχει κάθε παράκτια περιοχή της χώρας, αφού το σύνολο (χωρίς καμία εξαίρεση) το παράκτιου χώρου πλήττεται άμεσα από το Χωροταξικό,το οποίο δεν απαγορεύει την εγκατάσταση ιχθυοκαλλιεργειών σε κανένα μέρος.

2) Ειδικά για το Μεγανήσι, σύμφωνα με την επίσημη μελέτη, όπως παρουσιάζεται στον Πίνακα 2 του Χωροταξικού (τον έχει το Μeganisi Νews, υπάρχει και στο opengov του ΥΠΕΚΑ), προτείνεται η δημιουργία της μίας εκ των δύο «ζωνών» της ΠΟΑΥ Λευκάδας, με δυναμικότητα 4.050 τόνων ετησίως (μία μέση μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας έχει έκταση 20 στρ. και δυναμικότητα 230 τόνους, επομένως –κατ’αναλογία- μιλάμε για εγκατάσταση 17 τέτοιων μονάδων).

3) Αντίθετα με τους παράκτιους Δήμους, η ΚΕΔΕ είναι εκείνη που δεν έχει ειδικό συμφέρον να προσβάλει το Χωροταξικό (εδώ υπάρχει τεράστια αντίφαση της «εξήγησης» του κ. Ζαβιτσάνου: ακόμα και αν είχε δίκιο ότι δεν έχει ειδικό συμφέρον ο Δήμος, τότε πώς είναι δυνατόν να έχει ειδικό συμφέρον η ΚΕΔΕ, η οποία αποτελείται π.χ. και από τον Δήμο Δράμας! Γι’ αυτό το λόγο, η ΚΕΔΕ δεν έλαβε απόφαση συμμετοχής στην αίτηση ακύρωσης.

4) Ο Δήμος Μεγανησίου, έχει δηλώσει συμμετοχή στις νομικές ενέργειες της Επιτροπής με emailτου κ. Ζαβιτσάνου. Αφού το έκανε και αφού η Επιτροπή δήλωσε τη συμμετοχή του (επιμερίζοντας στο Δήμο την δαπάνη των 1.244 ευρώ), μετά αρνείται να εκδώσει τις απαιτούμενες αποφάσεις Δ.Σ. και Οικ. Επιτροπής και μας λέει  ότι δεν έχει ειδικό συμφέρον. Δηλαδή, όταν υπέγραψε ηλεκτρονικά τη δέσμευση για προσφυγή στα αρμόδια δικαστήρια, τότε είχε ειδικό συμφέρον; Και αν μετά άλλαξε γνώμη (έστω επειδή «κατάλαβε» ότι δεν υπάρχει ειδικό συμφέρον), γιατί δεν  ενημέρωσε την επιτροπή ως όφειλε ότι αποσύρει την συμμετοχή του; Και γιατί 10 άλλοι Δήμοι της χώρας κατάφεραν να εκδώσουν τις ίδιες αποφάσεις και να εγκρίνουν την ίδια δαπάνη;

16/12 /2012: «Αδειάζει» την Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή κατά των ιχθυοκαλλιεργειών και ο δήμαρχος Μεγανησίου (16η συνεδρίαση Δ.Σ.)

«Δεν  έχουμε  ειδικό  έννομο συμφέρον να υποστηρίξουμε την οικονομική ενίσχυση της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής  κατά των ιχθυοκαλλιεργειών και την προσφυγή της στο Συμβούλιο της Επικρατείας», δήλωσε ο δήμαρχος κ. Στ. Ζαβιτσάνος σε ερώτησή μας για το θέμα στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο χωρίς μάλιστα καμία απολύτως αντίδραση από τους παρόντες δημοτικούς συμβούλους  που τυγχάνει να είναι  και ψαράδες και παιδιά ψαράδων!

Απορίας άξιο, επίσης, είναι το γεγονός πως κανείς σύμβουλος δεν θα έκανε την οποιαδήποτε αναφορά-ερώτηση σχετικά με το θέμα των ιχθυοκαλλιεργειών παρά την δημοσιότητα που έχει λάβει το θέμα, έπειτα από τις δηλώσεις του δημάρχου Λευκάδας κ. Κ. Αραβανή σε διαδικτυακή εφημερίδα και την δηλωμένη βούληση της κυβέρνησης υπέρ των ιχθυοκαλλιεργειών, εάν δεν παίρναμε την πρωτοβουλία.

Ο δήμαρχος Μεγανησίου μάλλον δεν πρωτοτύπησε αφού προέβαλε ως επιχείρημα το επιχείρημα του δημάρχου ΛευκάδαςΜας καλύπτει η ΚΕΔΕ με τις υποχρεώσεις προς την Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή, μας είπε, παρά το γεγονός πως η ίδια η επιτροπή με ανακοίνωσή της το διαψεύδει.

Ενώ προς το τέλος ο κ. Ζαβιτσάνος δήλωσε ενάντιος στον τρόπο που η κυβέρνηση  χωροθετεί τις  ιχθυοκαλλιέργειες χωρίς να λαμβάνει υπόψη της την Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά όχι ενάντιος στις ιχθυοκαλλιέργειες αυτού καθαυτού, χρησιμοποιώντας δε και το αστείο επιχείρημα ότι η υπάρχουσα οριοθέτηση δεν θίγει τα διοικητικά όρια του δήμου μας αλλά τη Λευκάδα, άσχετα εάν ψαράδες μας ψαρεύουν σε αυτές τις περιοχές, όπως λ.χ.  στο Αρκούδι, στα Φερμέκουλα, στον Κάλαμο, στον Καστό κτλ.

Αυτή  η εκπεφρασμένη θέση και στάση σύσσωμου του δημοτικού συμβουλίου (αφού κανείς δεν εξέφρασε αντίρρηση) από μόνη της αποδεικνύει -μαζί με άλλες που θα αναφερθούμε σε επόμενα άρθρα- ότι η πλειοψηφία της μεγανησιώτικης κοινωνίας δεν αντιπροσωπεύεται  πλέον απ΄ αυτό,  ή τουλάχιστον από το κομμάτι εκείνο που απλά  είναι ενάντια στις ιχθυοκαλλιέργειες στην περιοχή μας.

Για την ιστορία να σημειώσουμε ότι υπάρχει απόφαση του δημοτικού συμβουλίου εδώ, αλλά νομίζουμε και στην Λευκάδα για την στήριξη της Συντονιστικής  Επιτροπής  κατά των ιχθυοκαλλιεργειών κι αυθαίρετα ο δήμαρχος την αλλάζει ή την τροποποιεί χωρίς να έχει νέα απόφαση του δημοτικού του συμβουλίου που να αναιρεί την τελευταία.

Δείτε σχετικά: ΝΔ και ΠΑΣΟΚ οι μόνοι υπέρ του σκανδαλώδους «Χωροταξικού των Υδατοκαλλιεργειών»

>>> Ο φάκελος – αρχείο του Meganisi News για το θέμα «Ιχθυοκαλλιέργειες» που παραμένει επίκαιρο
0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *