Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
29 Μαρτίου 2024

Πανέμορφα καΐκια οδηγούνται στην πυρά…

Ακόμα ένα “θύμα” του εκσυχρονισμού και του εξευρωπαϊσμού της χώρας μας.

Το ξύλινο αλιευτικό σκάφος “Άγιος Αθανάσιος” προστέθηκε στην μεγάλη λίστα των “θυμάτων” του εκσυχρονισμού και του εξευρωπαϊσμού της χώρας μας. Οι νόμοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης δυστυχώς δεν δίνουν το δικαίωμα στον ιδιοκτήτη να αποσύρει την άδεια αλιείας του σκάφους και να αλλάξει την χρήση του αλλά τον υποχρεώνουν να καταστρέψει ολοσχερώς το σκάφος.

Σκάφη που μεγάλωσαν γενιές και οικογένειες διαλύονται και μαζί τους χάνεται η ναυτική παράδοση της Ελλάδας. Η αλυσίδα που μας ενώνει με το παρελθόν του λαού μας και μας κρατάει για να μην χαθούμε στην δίνη της παγκοσμιοποίησης, αποδυναμώνεται κάθε φορά που ένα τέτοιο σκάφος καταστρέφεται.

Η συνέχεια του άρθρου εδώ.

__________________________________________

>> Να συμπληρώσουμε και ένα απόσπασμα από την Ικαρία που βρήκαμε εδώ:

Τα περισσότερα σκαριά είναι έργα τέχνης, φτιαγμένα από καραβομαραγκούς με γνώση, μυστικά και αστείρευτο μεράκι. Είναι προϊόντα μιας παράδοσης που μεταδίδεται κυρίως προφορικά και δεν υπάρχει στα εγχειρίδια ναυπηγικής. Μικρά καρνάγια, συνήθως οικογενειακές επιχειρήσεις, με ιστορία αιώνων, έκλεισαν, κλείνουν ή θα κλείσουν προσεχώς. Στο βωμό του μοντερνισμού και των ανάξιων πολιτικών θα ξεχάσουμε τι είναι το τρεχαντήρι, η σκούνα, το μπρίκι ή ο γούτσος. Και είναι σχεδόν βέβαιο πως δε θα δούμε ποτέ καπετάνιο να σφάζει για γούρι έναν κόκορα και να σφηνώνει το κεφάλι του στο πλωριό ποδόσταμο, πριν την καθέλκυση του νέου σκάφους.

Ζούμε σε μια ναυτική χώρα που σύντομα δε θα έχει καθόλου ψαράδες και ταρσανάδες, που θα επιτρέπει στους ισχυρούς να ψαρεύουν με παράλογες τακτικές και παράνομα, που θα τρώει τόνο και μπακαλιάρο Ατλαντικού. Ζούμε σε μια χώρα που πτωχεύει γιατί κάνει διαρκώς εκπτώσεις.

__________________________________________

>> Διαβάστε και μια Επιστολή του “Ομίλου Φίλων Παραδοσιακών Σκαφών”

 

0 Shares

Σχετικά άρθρα

1 Σχόλιο

  1. Τι να προσθέσουμε εμείς; Πραγματική τραγωδία! Να υπενθυμίσουμε μόνο ότι και ο αλιευτικός στόλος του Μεγανησίου μειώθηκε πρόσφατα μια που ο “Γιάννης” από το Σπαρτοχώρι έπεσε θύμα της Ευρωπαϊκής Ενώσεως και της αλιευτικής πολιτικής της Δαμανάκη!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights