Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
23 Ιουνίου 2021

Από την θεωρία στην πράξη. Η πρότασή μου για διέξοδο από την κρίση (Γ. Γαβρίλης)

Καιρό τώρα και  μέσω του blog  Meganisi News, μέλος της συντακτικής του ομάδας, προσπαθώ να  κοινωνήσω (ωραία λέξη Σπύρο)  τις απόψεις μου για το τι  δεν πρέπει να γίνεται  στο Μεγανήσι ή τι γίνεται στραβά.  Αλλά πέραν του τι  γίνεται λάθος και  για να τεκμηριωθούν τα σφάλματα, πρέπει να συνοδεύονται από προτάσεις.

Η κρίση που έχει αγκαλιάσει και το νησί μας, ασχέτως με την προσπάθεια  που καταβάλλεται  να βαφτιστεί το μαύρο άσπρο, πρόκειται και να βαθύνει και να  αποκτήσει μεγαλύτερη διασπορά ανάμεσα στους κατοίκους του νησιού μας.

Ολόκληρες κοινωνικές ομάδες πλήττονται . Αναμένεται να πολλαπλασιαστούν εκείνοι οι οποίοι θα βγουν εκτός οικογενειακού προϋπολογισμού και σιγά-σιγά θα περιθωριοποιηθούν.

Τελευταία αλλά όχι πρώτα θύματα οι κτηνοτρόφοι, όπου έκπληκτοι ανακάλυψαν πως τα ζωντανά τους έγιναν νούμερα και τα προϊόντα τους χρηματιστιριακές αξίες, με  σκοπό και στόχο να επιστραφούν  στο πολλαπλάσιο όσες επιδοτήσεις έχουν λάβει μέχρι σήμερα.

Το ίδιο επιχειρείται να γίνει με τους ψαράδες κ ατάργηση μηχανότρατας, παχυλές επιδοτήσεις για κάψιμο παραδοσιακών αλιευτικών σκαφών, fast track ιχθυοκαλλιέργειες στην περιοχή μας χωρίς απαραίτητα τήρηση περιβαλλοντικών όρων.

Καλά, για τους αγρότες δεν το συζητάω, 150 ευρώ θέλει ένα  ζευγάρι να΄ρθει από την πρωτεύουσα για να μαζέψει το λάδι και 75 ο τιναχτής, αγοράζει 4 τενεκέδες κι έχει ο καθένας και το κεφάλι του και την μέση του άθιχτα.

Στην Τοπική Αυτοδιοίκηση μετά την εφαρμογή και του “Καλλικράτη” έχουν μεταφερθεί πολλές αρμοδιότητες και αποφάσεις, οι οποίες εσκεμμένα δεν  υποστηρίχθηκαν ανάλογα με οικονομικούς πόρους αλλά και  ειδικευμένο προσωπικό. Έτσι  εύκολα η κεντρική εξουσία περνάει οτιδήποτε απαιτείται για την  απρόσκοπτη εφαρμογή της άκρατης  νεοφιλελεύθερης πολιτικής της, με την επέλαση μεγάλων επενδυτικών  εταιρειών κεφαλαίων που ψάχνουν διέξοδο να (τα) επενδύσουν.

Να το ξαναγράψω για να εμπεδωθεί: «Επενδυτές δεν είναι οι κατέχοντες 5 δωμάτια και ένα μικρό ξενοδοχείο, η ακόμα και  μια μικρή μαρίνα ή ένα εστιατόριο γι αυτούς θα υπάρξει τίμημα  για το οποίο θα οδηγηθούν εκτός αγοράς , όπως επενδυτές δεν ήταν όσοι στην εποχή του χρηματιστηρίου είχαν παραμάσκαλα τον «επενδυτή» και την «αξία». Αυτοί πρέπει γρήγορα να καταλάβουν ότι βρίσκονται σε λάθος στρατόπεδο. Εδώ το κατάλαβε ολόκληρος Ψυχάρης…

Ένας καλός φίλος μαθηματικός λέει, διαβάζουμε δυό φορές το πρόβλημα για να το κατανοήσουμε και μετά ψάχνουμε την λύση. Το πρόβλημα άθελά του το έβαλε κατά τον καλύτερο τρόπο ο δήμαρχος Λευκάδας  Κώστας Αραβανής σε μια τελευταία συνέντευξη που έδωσε στο citynews.gr. Είπε λοιπόν:

«Ως δήμος Λευκάδας μας ανήκουν τα δύο νησιά Κάλαμος και Καστός ζητήσαμε από δικά μας χρήματα, από χρήματα του δήμου, να επιδοτήσουμε ,να πληρώσουμε με ένα ποσό 20-25000 ευρώ ετησίως για να έχουμε την απευθείας σύνδεση αυτών των νησιών με τον δήμο μας με το κέντρο εκεί που οι δημότες μας Καλάμου και Καστού έρχονται για να λύσουν τα δικά τους προβλήματα, δυστυχώς κρίθηκε ως μη επιλέξιμη δαπάνη».

Εδώ φαίνεται περίτρανα ότι σκοπός της κυρίαρχης πολιτική γραμμής που αυτή την στιγμή εφαρμόζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι τον τελευταίο δήμο είναι επενδύσεις με κάθε τρόπο χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι άνθρωποι, και αν εγκαταλείψουν τα νησιά τους, ακόμα καλύτερα.

Δεν με ενδιαφέρουν οι κομματικές σας ταυτότητες. Μπορείτε εάν τις αγαπάτε να κοιμάστε μαζί τους τα βράδυα ακόμα και να κάνετε σεξ μαζί τους, εάν αυτό σας ικανοποιεί. Η πρόταση είναι αυτή που επικράτησε  στις τελευταίες εκλογές και στο Μεγανήσι για όσους ήξεραν να την ερμηνεύσουν: Τα τρία ΑΑΑ  της κοινωνίας κι όχι των  τραπεζικών οίκων αξιολόγησης:  Αληλεγγύη,  Αντίσταση, Ανατροπή.

Πως θα χτιστεί η Αλληλεγγύη (βλ. Λευκάδα ΕΥΔΑΠ, Δημοτικά τέλη, Επιτροπές); Αληλεγγύη σημαίνει: Κανείς μόνος του! Παράδειγμα με τον συνδημότη μας Τάκη, ήδη έπρεπε να είχαμε επιτροπή με άτομα που με φυσική παρουσία θα απαιτούσαν από δήμο, Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, Αντιπεριφερειάρχη, βουλευτή κ.α. να σταλεί άμεσα δάσκαλος ειδικής αγωγής.

Άρα, οι σύλλογοι οι υπάρχοντες θα ενεργοποιηθούν και θα ενισχυθούν και με άλλους που δεν θα  βοηθούν προεκλογικές συγκεντρώσεις των εκάστοτε δημάρχων, αλλά θα είναι θύλακες αντίστασης μαζί με τον δήμο στο πλευρό της κοινωνίας και των προβλημάτων που την απασχολούν.

Ανατροπή ως φυσική εξέλιξη, μιας σειράς νόμων και διατάξεων που έρχονται σε αντίθεση προς το δημόσιο  κοινωνικό συμφέρον.

Κόκκινη γραμμή η δημόσια περιουσία θα παραμείνει δημόσια προς όφελος των δημοτών και άμα θέλουν να επενδύσουν ιδιώτες, φυσικά και μπορούν τηρώντας πάντα τους περιβαλλοντολογικούς  όρους που ο καθένας μας έχει σεβαστεί κτίζοντας και όχι με διαδικασίες που τους καταστρατηγούν (fast track). Nα υπενθυμίσω ότι με τροπολογία που ισχύει, μπορούν να κλείνουν παραλίες και να αίρονται  οι περιοριστικοί όροι ΝΑΤURA.

Για το δήμο:  Πρέπει να υπερασπιστούμε δήμο αυτόνομο με δικές του αυτοτελείς τεχνικές υπηρεσίες , με κεντρική χρηματοδότηση, που θα επιβλέπει και θα συμπληρώνει το κοινωνικό κράτος κι όχι φοροεισπρακτικό μηχανισμό και αντικαταστάτη της ανικανότητας του κράτους στον να επιτηρεί και να εφαρμόζει την καλώς εννοούμενη νομιμότητα.

Καμμιά απολύτως απευθείας ανάθεση, αλλά εκτέλεση των όποιων  έργων με  ανοιχτό μειοδοτικό διαγωνισμό. Είμαι κατά των κρατικοδίαιτων εργολάβων και  η όποια εργολαβία θα δίνεται με το μικρότερο κόστος στην μέγιστη  ποιότητα παρεχομένων υπηρεσιών.

Μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις, καμιά  απόλυση υπαλλήλων, απαλοιφή ανισοτήτων στις αμοιβές τους, κλήρωση μεταξύ των υποψηφίων για τους εποχιακούς.

Για τους βιολογικούς, ΣΜΑ,  κτλ  είχαμε λύση κοινωνικά αποδεκτή, στην Σχίζα. Γιατί την ανακατέψαμε πού ήταν τότε ώριμη και θα την βάζαμε και θα είμαστε έτοιμοι τώρα, δεν έχω καταλάβει. Τώρα πρέπει να αποφασίσουμε από κοινού με την κοινωνία όπως και για όλα τα μεγάλα θέματα.

Κονδύλια της Ε.Ε. που δεν συνοδεύονται με δανειακές συμβάσεις με καταχρηστικούς όρους σε βάρος των δημοτών μας  είναι καλοδεχούμενα, διαφορετικά, ας τα κρατήσουν.

Μένουμε μακριά από δανεισμό μέσω των τραπεζικών ιδρυμάτων.

Για τα καταστήματα: Η εποχή δεν είναι για αιφνίδιες και απότομες αλλαγές. Γνωρίζω ότι αρκετά καταλαμβάνουν δημοτικούς χώρους, αλλά ελπίζω μέσα από το δίκτυο αλληλεγγύης που θα στηθεί και πάντα με συναίνεση  με οικονομικές ελαφρύνσεις  και πάντα  συνυπολογίζοντας την οικονομική συγκυρία, να περάσουμε σε πιο φιλικούς για το περιβάλλον τρόπους.

Γενικά ελπίζουμε για αλλαγές τόσο σε εγχώριο, όσο και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, που θα αλλάξουν τα δεδομένα, γιατί έτσι δεν θα πάει για πολύ, δημιουργούμε κοινωνικό  παντοπωλείο, και οργανωνόμαστε, ώστε να φτάνει σε κάθε συνάνθρωπο μας βοήθεια για να μην αισθάνεται μόνος.

Η εποχή είναι για  συντήρηση, διαφύλαξη των κοινωνικών  κατακτήσεων, προφύλαξη των δημοτών για να μην συνθλιβούν από την κρίση και αγώνας να μην χαθούν περιουσίες. Τα  υπόλοιπα  (περί ευκαιριών) όσοι τα λένε κοροϊδεύουν τον κοσμάκη εντός και εκτός νησιού. Κανείς δεν θα επιβιώσει εις βάρος κάποιου άλλου, η όλοι ή κανένας , ή εμείς ή αυτοί. Οι Μεγανησιώτες έχουμε στα χέρια μας το  Κεφάλαιο, δεν πρέπει αμαχητί να το παραδώσουμε.

Πάνω σ΄αυτή την βάση συζητάω με τον καθένα, πλην Λακεδαιμονίων. Δηλαδή δεν ασχολούμαι καθόλου με όσους υποστηρίζουν την κατάσταση ως έχει και δεν συζητάω με ανθρώπους που αποδεδειγμένα ότι είχανε να πουν και να δώσουν  στην κοινωνία το είπανε και το δώσανε. Δεν  έχω πρόβλημα να είμαι και απλός «στρατιώτης», μεταξύ ίσων,  αλλά πάντα πάνω σ΄ αυτή την βάση, με συνοδοιπόρους και συνομιλητές  τη νεολαία, τα νιάτα που πρέπει να ξαναμπούν στο κέντρο των αποφάσεων. Τέρμα οι illuminati του νησιού.

Διαφορετικά, κάθομαι στο σπιτάκι μου και κλείνομαι στο καβούκι μου, χαλίφη στην θέση του χαλίφη ούτε έβαλα ούτε πρόκειται να βάλω. Εάν  η κοινωνία θέλει ν΄αλλάξει  ας της δώσουμε την ευκαιρία ν΄αλλάξει και να γίνει πιο ανθρώπινη.

ΥΓ: Εάν θέλει κάποιος διευκρινήσεις ας τις ζητήσει με σχόλιο.

Γιώργος Γαβρίλης

Πρώην υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος

Σημείωση αρθρογράφου: σε άλλα blogs δεν το στέλνω γιατί τα άρθρα μου είναι πολύ αληθινά και “περιφρονούνται”. Οι κήνσορες αρέσκονται στη λογοκρισία!

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *