Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
10 Δεκεμβρίου 2022

Ανυπέρβλητα τα προβλήματα των αγροτικών συνεταιρισμών και στο Μεγανήσι

Στα προεκλογικά φυλλάδια των διατελεσάντων δημάρχων έμειναν οι υποσχέσεις για ένα σύγχρονο ελαιοτριβείο στο  Μεγανήσι. Μάλιστα η νυν δημοτική αρχή ανακάλυψε ότι υπάρχει μια  χαμένη μελέτη για ελαιοτριβείο απ’ τους προκατόχους της στον δήμο, η οποία στην κυριολεξία είναι άφαντη!!!  Πράγμα που σημαίνει ότι η μελέτη πληρώθηκε, έγινε,αλλά…δεν υπάρχει! Έτσι, αποφασίστηκε να γίνει μια νέα, ψηφιακή αυτή τη φορά, για να μην…χάνεται!  Τότε είχε ειπωθεί πως ο τρόπος κατασκευής και το κοστολόγιο του ελαιοτριβείου βάσει της «χαμένης» μελέτης,  ήταν ασύμφορο…

Τα σωρευμένα χρέη των υπαρχόντων συνεταιρισμών στο Μεγανήσι, λόγω κακοδιαχείρισης αλλά και της ελεύθερης πτώσης της τιμής του ελαιολάδου, κλήθηκε να καλύψει ο δήμος. Και το έπραξε αγοράζοντας στην ουσία τα κτίρια της ιδιοκτησίας τους. Έτσι,  «καθαροί» από το 2010  έγινε προσπάθεια εκ νέου για την επιβίωσή τους, η οποία φαίνεται να μην απέδωσε τα αναμενόμενα.

Η κατρακύλα των τιμών του ελαιολάδου, η  παράλογη αύξηση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος, η δυσκολία πώλησης του προϊόντος, η μη συνένωση των δύο συνεταιρισμών, η παράλληλη λειτουργία δύο ελαιοτριβείων που σημαίνει διπλάσιο κόστος, έφερε γκρίνια και τους δύο συνεταιρισμούς στα πρόθυρα της διάλυσης.

Το βασικό πρόβλημα, όμως,  εντοπίζεται τόσο στην έλλειψη συνεννόησης μεταξύ των άμεσα εμπλεκομένων μελών και της διοίκησης των δύο συνεταιρισμών, όσο και στο να συνειδητοποιήσουν την κρισιμότητα της ύπαρξής τους. Μάλιστα πολλοί απείλησαν με παραίτηση και κάποια μέλη με την μεταφορά των ελιών τους προς  χυμοποίηση σε ελαιοτριβεία εκτός νησιού, επωμιζόμενοι το κόστος της μεταφοράς στην τελική τιμή παραγωγής του προϊόντος.

Παράλογες προτάσεις και «σπαστικές» αντιδράσεις σε μια εποχή  που  απαιτείται υπευθυνότητα, σύμπνοια, συμπόρευση και κυρίως καλή οργάνωση. Ποιος θα μπορούσε να ηγείται της καλά οργανωμένης τοπικής αγροτικής  παραγωγής; Ποιος θα μπορούσε να μας βγάλει απ’ το νέο αδιέξοδο;

Χάθηκε μια πολύ μεγάλη ευκαιρία μέσω του προγράμματος ΟΣΑΜΝ (σχέδιο ανάπτυξης για τα μικρά νησιά) που αναλώθηκε στην ίδρυση μουσείων, περίπου 1εκατομμύριο ευρώ. Κι όταν οι ευκαιρίες χάνονται, συνήθως χάνεται και το παιχνίδι.

Ένα σύγχρονο ελαιοτριβείο με εμφιαλωτήριο πιθανόν να ήταν σωτηρία για την ντόπια παραγωγή και τους κατοίκους. Ακόμα  και σήμερα υπάρχει εμφιαλωμένο λάδι  που πωλείται προς 120 ευρώ το λίτρο  και γίνεται ανάρπαστο. Αλλά ποιόν ένοιαζε όλα αυτά τα χρόνια; Ο σκοπός ούτως ή άλλως επιτεύχθηκε, τα παλιά ελαιοτριβεία μπορούν πλέον άνετα να κατεδαφιστούν και να γίνουν πλατείες,  για να φιλοξενούν την «εισαγόμενη» πλέον ελίτ της πολυδιαφημιζόμενης γκλαμουριάς  των μεσημεριανών talk-sow της τηλεόρασης, αυτό που  σπρώχνουνε το νησί να γίνει.

Η εμμονή  στην κατεύθυνση της άναρχης τουριστικής ανάπτυξης βόλευε αρκετούς, αλλά όχι το σύνολο των Μεγανησιωτών και κυρίως των νέων. Έτσι, ξεπήδησαν αρκετοί ανειδίκευτοι κτηματομεσίτες, κατασκευαστές, μεσάζοντες, οικοπεδούχοι, σπιτονοικοκύρηδες, καιροσκόποι και έστησαν ένα οικοδόμημα στηριγμένο σε μία κολώνα που με το πρώτο τράνταγμα θα σωριάζονταν σαν χάρτινος πύργος. Ο εύκολος πλουτισμός έγινε σημαία και ο τυχοδιωκτισμός επάγγελμα.Έτσι μετέωροι, βαδίζουμε  μονοπάτια αχαρτογράφητα με ιχνηλάτες τους πρωταίτιους των δεινών μας.

Κανένας πολιτικός και καμιά πολιτική δεν μπορεί  να μας σώσει, εάν πρώτα δεν οργανώσουμε την πρωτογενή μας επάρκεια, εάν δεν στρωθούμε στην δουλειά, εάν δεν αποκτήσουμε αλληλεγγύη, εάν δεν βάλλουμε κοινούς στόχους. Απαλλαγή, λοιπόν, απ’ όσους  γίνονται τροχοπέδη στην πορεία προς την συμμετοχική δράση και την κοινωνικοποίηση του φυσικού μας  πλούτου προς όφελος της ίδιας της κοινωνίας και του μέλλοντος των παιδιών της. Ανατροπή του κατεστημένου και των αδιεξόδων στα οποία μας  οδήγησε, είναι η λύση!

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *