Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
17 Απρίλιος 2021

Ο δήμαρχος Λευκάδας Κ. Αραβανής για την αύξηση των δημοτικών τελών

Οι υπηρεσίες Καθαριότητας–Ηλεκτροφωτισμού και Ύδρευσης–Αποχέτευσης είναι δημοτικές υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα. Αυτό σημαίνει ότι οι δημότες, με τα τέλη Ύδρευσης–Αποχέτευσης που πληρώνονται με τον λογαριασμό Ύδρευσης και τα δημοτικά τέλη που πληρώνονται με τον λογαριασμό της ΔΕΗ, διατηρούν σε λειτουργία τις υπηρεσίες αυτές.

Η Δημοτική Αρχή, παρά τις ελλείψεις σε προσωπικό αλλά και σε τεχνικά μέσα, προσπαθεί να διατηρήσει σε ικανοποιητικό επίπεδο τις υπηρεσίες αυτές, για την εξυπηρέτηση των δημοτών. Εντάξαμε σε ευρωπαϊκά προγράμματα, σημαντικά έργα για την Λευκάδα που θα δώσουν οριστική λύση στο πρόβλημα των σκουπιδιών. Ήδη έχει δημοπρατηθεί και άμεσα εγκαθίσταται ο ανάδοχος για την αποκατάσταση πέντε ανεξέλεγκτων χωματερών του Δήμου και σύντομα θα δημοπρατηθούν τα έργα των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, και της Μονάδας Προεπεπεξεργασίας και Κομποστοποίησης συνολικού προϋπολογισμού περίπου 9.000.000 € χωρίς καμία επιβάρυνση για τον δημότη και δηλώσαμε κατηγορηματικά ότι οι Υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα θα διατηρήσουν το δημόσιο χαρακτήρα τους.

Και αυτό πρώτον για να μην επιβαρύνουμε τους δημότες σ’ αυτή την δύσκολη οικονομική συγκυρία, αλλά και δεύτερον για να διασφαλίσουμε τις θέσεις των εργαζομένων στις υπηρεσίες αυτές, γιατί η μισθοδοσία τους γίνεται από τις εισπράξεις των λογαριασμών Ύδρευσης και Δημοτικών Τελών.

 Δύο χρόνια συνειδητά δεν προβήκαμε σε καμία αύξηση Δημοτικών Τελών και τελών Ύδρευσης.

Φέτος – θα ισχύσει από το 2013 – συνεκτιμώντας ως υπεύθυνη διοίκηση την δύσκολη οικονομική συγκυρία, την διατήρηση της παροχής των παραπάνω υπηρεσιών, την διατήρηση τους ως δημόσιες υπηρεσίες, την αταξία που επικρατούσε όλα αυτά τα χρόνια στα τιμολόγια ανά πρώην δήμο, εισηγηθήκαμε και ψηφίσαμε τα νέα τιμολόγια.

Τιμολόγια τα οποία είναι πολύ χαμηλότερα σ’ όλες τις υπηρεσίες από αυτά που ισχύουν σε γειτονικούς Δήμους, υπολογίζοντας μόνο τις ελάχιστες ανελαστικές δαπάνες που απαιτούνται για την κίνηση και συντήρηση των οχημάτων, την λειτουργία των Βιολογικών Καθαρισμών, για την πληρωμή των υπέρογκων λογαριασμών της ΔΕΗ, (αντλιοστάσια και δημοτικός φωτισμός), για την μισθοδοσία των εργαζομένων στις ανταποδοτικές υπηρεσίες και για να επιδιορθώνουμε τις βλάβες, σε δίκτυα που βρίσκονται σε πλήρη εγκατάλειψη (καθημερινά αποκαθιστούμε περισσότερες από 5 βλάβες είτε στον κεντρικό αγωγό είτε σε επιμέρους αγωγούς).

Για την δημιουργία των τιμολογίων αυτών, δεν χρεώσαμε κανένα επιπλέον έργο αν και απαιτούνται, για να κρατήσουμε όσο γίνεται πιο χαμηλά το κόστος άρα και την επιβάρυνση των δημοτών.

Προσπαθούμε να βάλουμε τάξη, να εκδώσουμε λογαριασμούς, να καταγράψουμε εκατοντάδες παράνομες συνδέσεις, να εισπράξουμε παλαιές οφειλές, και να προχωρήσουμε ακόμη και σε διακοπές ύδρευσης των μεγαλοοφειλετών. Και αυτή μας η προσπάθεια αποτυπώνεται καθημερινά από τις εισπράξεις στο Ταμείο του Δήμου. Τολμήσαμε να πάρουμε αποφάσεις για τους μεγαλοοφειλέτες (αφού εξαντλήσαμε τις γραπτές και τηλεφωνικές ενοχλήσεις) αποστείλαμε κατάσταση οφειλετών στον Εισαγγελέα, τους Βεβαιωτικούς Καταλόγους στην Εφορία και ζητήσαμε από τις Τράπεζες δέσμευση λογαριασμών.

Με τα νέα τιμολόγια Ύδρευσης – Αποχέτευσης η σημαντική πλειοψηφία των δημοτών του πρώην Δήμου Λευκάδας θα πληρώνει λιγότερα γιατί μειώσαμε το βασικό τιμολόγιο ευρείας κατανάλωσης του νερού, και αποκαταστήσαμε την αδικία με την οποία η αποχέτευση πληρώνονταν με βάση τα τετραγωνικά. Με αυτή την τιμολόγηση, μια πολύ μεγάλη πλειοψηφία καταναλωτών θα πληρώνει λιγότερο (και εννοούμε τον χρήστη για μέχρι 40 κυβικά νερό που πληρώνει και αποχέτευση).

Τα προηγούμενα χρόνια πόροι από άλλες πηγές Σ.Α.Τ.Α., ΚΑΠ μπορούσαν να ενισχύσουν της ανταποδοτικές υπηρεσίες. Σήμερα έχουν κοπεί και οι έκτακτες χρηματοδοτήσεις και η ΣΑΤΑ και έχουν μειωθεί δραστικά οι ΚΑΠ από το Κεντρικό Κράτος, με αποτέλεσμα το έλλειμμα που θα δημιουργείται από τις ανταποδοτικές υπηρεσίες να μην μπορεί να καλυφθεί και αυτό να έχει σαν συνέπεια την διακοπή μέρους αυτών.

Από θέση ευθύνης, γιατί βρισκόμαστε στη θέση αυτή όχι μόνο να καταγγείλουμε αλλά να δίνουμε λύση στα προβλήματα καθημερινότητας, εισηγηθήκαμε και ψηφίσαμε τα νέα τιμολόγια.

Δεν βάλαμε χαράτσι, αλλά κοστολογήσαμε στο ελάχιστο τις υπηρεσίες αυτές, για να συνεχίσουν να λειτουργούν.

Δεν είμαστε ανάλγητοι, είμαστε υπεύθυνοι απέναντι στους πολίτες και στον τόπο μας. Δεν ακούσαμε από την αντιπολίτευση όμως με ποια τιμολόγια θα μπορέσουμε να λειτουργήσουμε τις υπηρεσίες. Αντιθέτως ακούσαμε την εύκολη κριτική ότι ακρίβυναν τα τέλη.

Δεν ακούσαμε πως θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι, πως θα κινηθούν τα φορτηγά, πως θα επισκευασθούν οι βλάβες ύδρευσης, πως θα πληρωθεί η ΔΕΗ, πως θα συντηρούνται οι βιολογικοί καθαρισμοί (Λευκάδας – Αγίου Νικήτα – Βασιλικής κ.λ.).

Για εμάς η εύκολη, αλλά επικίνδυνη λύση θα ήταν, να μην προβούμε σε καμία αύξηση. Και η εύκολη απάντηση θα ήταν φταίνε όλοι οι άλλοι και όχι εμείς.

Το τι παραλάβαμε είναι γνωστό, περισσότερο από 11 εκατομμύρια χρέη των προηγούμενων δήμων, ορισμένα από το 2003, και ακόμη μας έρχονται διαταγές πληρωμής και μέχρι πριν λίγο προχωρούσαν σε δεσμεύσεις.

Κατανοούμε κάθε μορφής αντιπολίτευση, κατανοούμε επίσης ότι η οικονομική συγκυρία είναι πολύ δύσκολη για όλους μας. Την ημέρα όμως της συνεδρίασης (19-11-2012), οι τρεις επικεφαλής της αντιπολίτευσης μαζί με συμβούλους της αντιπολίτευσης τοποθετήθηκαν για περισσότερο από μια ώρα, χρόνο περισσότερο από όσο προβλέπεται από τον κανονισμό και στην συνέχεια η απόφαση πάρθηκε κατά πλειοψηφία. Αυτό δεν προβλέπεται από την δημοκρατική λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου; Με πρόσχημα ότι το θέμα συζητήθηκε αργά τις πρωινές ώρες, επειδή δεν δεσμευτήκαμε ότι θα το ξανασυζητήσουμε ,απείχαν από την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και δεν συμμετείχαν για την συζήτηση του πολύ σημαντικού θέματος που αφορά την τύχη της Μαρίνας Λευκάδας.

Τον ανεύθυνο-χωρίς πρόταση καταγγελτικό λόγο ούτε μπορούμε να τον κατανοήσουμε ούτε θα τον εκφέρουμε.

Αν η Κεντρική Εξουσία ακόμη δεν έχει καταλάβει, ότι ο Δήμος με τις παρεχόμενες υπηρεσίες του και με Κοινωνικές δράσεις, είναι ο μοναδικός φορέας που στέκεται δίπλα στον πολίτη. Εμείς με τις λαϊκίστικες αλλά αρεστές αποφάσεις δεν θα συμμετέχουμε στην κατάρρευση.

 Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία που περνά η πατρίδα, η Λευκάδα και οι πολίτες της, σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία που περνάμε όλοι θα αγωνιστούμε και θα προσπαθήσουμε να κρατήσουμε τον Δήμο όρθιο τουλάχιστον με δική μας υπαιτιότητα να μην καταρρεύσει.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ        

ΚΩΣΤΑΣ. Α. ΑΡΑΒΑΝΗΣ

Σχετικά

Επιστολή του Σ. Σκιαδαρέση προς τον Δήμαρχο Λευκάδας Κ. Αραβανή για τις αυξήσεις των δημοτικών τελών

Νέο μέτωπο με τους δημότες του άνοιξε ο δήμαρχος Λευκάδας – Έρχεται και η σειρά του Μεγανησίου

Άρχισαν τα όργανα στην Λευκάδα – Υπέρογκες αυξήσεις σε τέλη και ύδρευση καταγγέλει ο Κ.Δρακονταειδής

 

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Δωρεάν διήμερο σεμινάριο στη Λευκάδα για τη «Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορικής & Επικοινωνιών για την προώθηση τοπικών χαρακτηριστικών προϊόντων»

Aναλυτικά η πρόσκληση – Αίτηση εγγραφής Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων – Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας και το Πανεπιστήμιο Πατρών διοργανώνουν σεμινάριο […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *