Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
18 Απριλίου 2024

Der Spiegel: «Οι απλοί Έλληνες πολίτες δεν συμμερίζονται τον ενθουσιασμό Σαμαρά και η ανάπαυλα θα είναι βραχύβια»

Σε σημερινό ρεπορτάζ  το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel»*,  ηλεκτρονική έκδοση, αναφέρεται στη δόση για την Ελλάδα αλλά και στις δηλώσεις της τρικομματικής κυβέρνησης που αναμεταδίδονται και μέσω του τύπου.

Το γερμανικό περιοδικό, ωστόσο, δεν συμμερίζεται την αισιοδοξία του πρωθυπουργού σημειώνοντας ότι η χθεσινή εξέλιξη για το ελληνικό χρέος και την εκταμίευση της δόσης δε σημαίνει ουσιαστικά κάτι για τον ελληνικό λαό, ο οποίος βρίσκεται ήδη στα όρια της εξαθλίωσης, με την κοινωνία σε φάση αποσύνθεσης, με ένα κοινωνικό κράτος σχεδόν να απουσιάζει, προχωρώντας μάλιστα και σε μια συνοπτική παρουσίαση στο ζήτημα των απολύσεων στους ΟΤΑ και την τραγική κατάσταση στις επιχειρήσεις δημόσιων μεταφορών Θεσσαλονίκης λόγω των ασφυκτικών χρεών που έχουν σωρευτεί (τα οχήματα παραμένουν ακινητοποιημένα λόγω έλλειψης καυσίμων), αλλά και στο πρόβλημα της διάθεσης φαρμάκων από τους φαρμακοποιούς της συμπρωτεύουσας λόγω της μη καταβολής των οφειλών από το κράτος.

Πάρα ταύτα,  από το στενό περιβάλλον των συνεργατών του Αντώνη Σαμαρά δηλώνεται σταθερά η προσήλωση του πρωθυπουργού να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις, σε μία χώρα που βιώνει τον πέμπτο χρόνο της ύφεσης. Στο ίδιο κλίμα κινείται και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος δήλωσε ότι η συμφωνία είναι «ένα νέο ξεκίνημα» και ότι «είναι πλέον στο χέρι των Ελλήνων να αδράξουμε αυτή την ευκαιρία», σε αντίθεση με την αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία μέσω του Δημ. Παπαδημούλη τη χαρακτήρισε ως «αναιμική».

Η κυβέρνηση, εφόσον φτάσουν τα χρήματα από τις Βρυξέλλες θα μπορέσει να διαθέσει ένα μέρος (3,5 δισ) των οφειλομένων προς προμηθευτές και επιχειρήσεις, όμως, όπως εκτιμά το περιοδικό, η ανάπαυλα αυτή δεν θα κρατήσει πολύ, αφού, όπως σημειώνεται, οι πολίτες της χώρας θα έρθουν από το νέο έτος αντιμέτωποι με νέα μέτρα που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση. «Οι παλιοί φόροι αυξάνονται και προστίθενται και νέοι» σημειώνει το Spiegel, προσθέτοντας την αύξηση που θα σημειώσει η ανεργία αλλά και το ότι ολοένα και περισσότεροι δεν θα είναι σε θέση να ανταπεξέλθουν οικονομικώς ούτε στις βασικές τους ανάγκες,  αφού μισθοί και συντάξεις  μειώνονται περαιτέρω.

«Οδεύουμε προς κοινωνική έκρηξη»

είναι η εκτίμηση μιας 39χρονης Ελληνίδας στο ρεπορτάζ: «Δεν νομίζω ότι θα αλλάξει κάτι. Το αντίθετο. Η επιτροπεία είναι τώρα πιο έντονη στην Ελλάδα και άμα η χώρα δεν πετύχει τους στόχους, θα έρθουν νέα μέτρα. Οι άνθρωποι με τους οποίους μιλώ κάθε μέρα είναι είναι θλιμμένοι και φοβισμένοι. Δεν μπορούν να έχουν ούτε τα βασικά. Έχασαν το χαμόγελό τους. Η ζωή τους είναι σήμερα το ίδιο άθλια με χθες».

Μπορεί στις Βρυξέλλες να ανεβαίνουν πολιτικά δράματα, αυτά όμως δεν σημαίνουν τίποτε για τους Έλληνες.  Οι δημοσκοπήσεις που παρουσιάζονται σε κυριακάτικα φύλλα εφημερίδων δείχνουν ότι για το 90% των Ελλήνων δεν έχει σημασία τι θα αποφασιστεί στις Βρυξέλλες από την κυβέρνηση, το ΔΝΤ, τους πιστωτές και την ΕΚΤ. Η ζωή τους θα εξακολουθεί να καθορίζεται από την αβεβαιότητα και τον φόβο.

«Πιστεύω ότι το χειμώνα με τους νέους φόρους και τη μείωση των μισθών, ο κόσμος θα ξεσπάσει. Οδεύουμε προς κοινωνική έκρηξη», σημειώνει η 39χρονη.

* Νίκος Χριστίδης, Θεσ/νίκη: «Οι άνθρωποι έχασαν το χαμόγελό τους»

Φωτ.: kostasxan.blogspot.gr

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights