Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
9 Ιουνίου 2023

Επίσκεψη γερμανικής αντιπροσωπείας στην Περιφέρεια

Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη γερμανικής αντιπροσωπείας στην Κέρκυρα με επικεφαλής τον Αντιπεριφερειάρχη της Περιφέρειας Vorpommern-Rugen κο. Lothar Grossklaus, στα πλαίσια των πολιτικών ενίσχυσης της ελληνογερμανικής συνεργασίας, όπως έχει αποφασισθεί από τις πολιτικές ηγεσίες των δύο κρατών. Τη γερμανική αντιπροσωπεία αποτελούσαν ανώτεροι υπάλληλοι της αυτοδιοίκησης εξειδικευμένοι σε θέματα περιβάλλοντος καθώς και επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού και της παραγωγής τοπικών προϊόντων. Επίσης, την αντιπροσωπεία συνόδευε ο Πρόξενος της Γερμανίας στην Κέρκυρα κ. Κωνσταντίνος Γισδάκης και η διευθύντρια της αντιπροσωπείας του Ιδρύματος Αντενάουερ στην Ελλάδα κα. Susanna Vogt.

Κατά τη διάρκεια της τριήμερης παραμονής τους τα μέλη της αντιπροσωπείας είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν σε σημεία του ενδιαφέροντός τους, τα οποία περιελάμβαναν τον ΧΥΤΑ Τεμπλονίου και τις εγκαταστάσεις Βιολογικού Καθαρισμού Κέρκυρας, καθώς και επιχειρήσεις παραγωγής τοπικών προϊόντων, όπως λάδι, κουμ-κουάτ και μπύρα.

Την Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στις εγκαταστάσεις της ΠΙΝ με την παρουσία υπηρεσιακών  παραγόντων της Περιφέρειας και επιχειρηματικών φορέων του νησιού. Έγινε συζήτηση για μια σειρά θεμάτων και πιο συγκεκριμένα για τη διαχείριση των απορριμμάτων, των υδάτινων πόρων, την προστασία του περιβάλλοντος, για τον τουρισμό και τον πολιτισμό και την ανάπτυξη παραγωγής τοπικών προϊόντων. Για τα θέματα αυτά δόθηκε η δυνατότητα να διαπιστωθούν ομοιότητες και διαφορές μεταξύ των δύο Περιφερειών και να οριστούν οι τομείς στους οποίους μπορεί να υπάρξει μια αποδοτική συνεργασία στο άμεσο μέλλον. Η συζήτηση επεκτάθηκε και σε θέματα εκπαίδευσης, όπου διατυπώθηκε η κοινή επιδίωξη να λειτουργήσουν προγράμματα ανταλλαγής μαθητών αλλά και φοιτητών των δύο περιοχών. Καθώς στη γερμανική Περιφέρεια λειτουργεί Πανεπιστήμιο με έμφαση στην τεχνική/τεχνολογική ειδίκευση συμφωνήθηκε να ξεκινήσει μια συνεργασία του Τμήματος Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου με το αντίστοιχο γερμανικό. Εκτός από την ανταλλαγή φοιτητών στόχος είναι και η από κοινού συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν από την πλευρά της ΠΙΝ ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Κέρκυρας κ. Χρήστος Σκούρτης, ο Εκτελεστικός Γραμματέας κ. Τηλέμαχος Μωραΐτης, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος ΠΙΝ κ. Κώστας Σκορδίλης, και από τον Δήμο Κέρκυρας ο Αντιδήμαρχος κ. Σπύρος Κροκίδης, ο κ. Πίτσας Βαγγέλης υπεύθυνος για θέματα Προγραμματισμού και ο κ. Ανδρέας Γραμμενάνδης για θέματα διαχείρισης απορριμμάτων. Επιπλέον, συμμετείχαν από την πλευρά της Αποκεντρωμένης Διοίκησης η κ. Βούρβαχη και ο κ. Λαγγαδάς με αρμοδιότητα σε θέματα Περιβάλλοντος και Διαχείρισης Υδάτων αντίστοιχα. Στη σύσκεψη παρευρέθησαν ακόμα ο Πρόεδρος της Ένωσης Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κέρκυρας κ. Δημήτρης Διαβάτης, ο Αντιπρόεδρος κ. Δημήτρης Μούτσος και από την Πανελλήνια Ένωση Τουριστικών Πρακτόρων ο κ. Βασίλης Κοντός.

Στους συμμετέχοντες απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κ. Σπυρίδων Σπύρου, ο οποίος αφού καλωσόρισε τα μέλη της γερμανικής αντιπροσωπείας εξέφρασε την πεποίθηση ότι μέσα από τέτοιες συνεργατικές δράσεις μπορούν να υπάρξουν οφέλη και για τα δύο μέρη με την ανταλλαγή χρήσιμων προτάσεων και εμπειριών αλλά και με εμβάθυνση στην κατανόηση της πραγματικής κατάστασης και των προβλημάτων που κάθε πλευρά αντιμετωπίζει, ξεπερνώντας σύγχρονα αρνητικά στερεότυπα και προκαταλήψεις που ζημιώνουν τις σχέσεις των δύο χωρών.

Στα συμπεράσματα της συνάντησης ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Κέρκυρας κ. Χρήστος Σκούρτης και ο γερμανός ομόλογός του της Περιφέρειας  Vorpommern-Rugen κ. Lothar Grossklaus επιβεβαίωσαν την εγκάρδια συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών και την ειλικρινή διάθεση για συνέχιση αυτής με σκοπό οι προτάσεις που έγιναν και θα γίνουν σε θεωρητικό επίπεδο να εφαρμοσθούν στην πράξη. Στο πνεύμα αυτό υπήρξε καταρχήν συμφωνία για να μεταβεί αντίστοιχη αντιπροσωπεία της ΠΙΝ στη γερμανική Περιφέρεια στο προσεχές μέλλον.

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Πρόγραμμα ενίσχυσης εργοδοτών με επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών

Πρόγραμμα ενίσχυσης εργοδοτών με επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών για την πρόσληψη 2.300 ανέργων ατόμων ευπαθών κοινωνικών ομάδων. ΣΧΕΤ.: εγκύκλιο 50/10, […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights