Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
19 Ιανουαρίου 2021

Απάντηση σε ερώτηση του βουλευτή Λευκάδας Θοδ. Σολδάτο για τις λίστες με τα ονόματα καταθετών στο εξωτερικό και τη λίστα Λαγκάρντ

22-11-2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ Θ. ΣΟΛΔΑΤΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΛΙΣΤΕΣ ΜΕ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΚΑΤΑΘΕΤΩΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΚΑΙ ΤΗ ΛΙΣΤΑ ΛΑΓΚΑΡΝΤ.

Το Υπουργείο Οικονομικών, απάντησε στην ερώτηση που υπέβαλλε ο Θοδωρής Σολδάτος, με πέντε ακόμη βουλευτές, για τις λίστες με τα ονόματα καταθετών στο εξωτερικό και τη Λίστα Λαγκάρντ.

Η ερώτηση είχε κατατεθεί στις 04-10-2012 και μεταξύ των άλλων περιείχε τα εξής ερωτήματα προς τον Υπουργό Οικονομικών:

– «Θα ζητήσει ο Υπουργός εκ μέρους της Κυβέρνησης της Ελλάδος και του λαού της επίσημα τη λίστα Λαγκάρντ, προκειμένου οι αρμόδιες αρχές να αξιοποιήσουν το περιεχόμενο της, προς όφελος της πατρίδας μας;»

– «Πόσες άλλες λίστες – από όσες το τελευταίο διάστημα ακούγονται – υπάρχουν και πως έχουν αξιοποιηθεί;

Η απάντηση με ημερομηνία 08-11-2012, μεταξύ των άλλων αναφέρει:

– «Βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία επεξεργασίας από τη Γ.Γ.Π.Σ. σε συνεργασία με την Γενική Δ/νση Φορολ. Ελέγχων και Είσπραξης Δημοσ. Εσόδων, των πληροφοριών που περιέχονται στις καταστάσεις εμβασμάτων 2009-2011, καθώς και των υποβληθεισών δηλώσεων εισοδήματος των συγκεκριμένων προσώπων, τα αποτελέσματα της οποίας θα καθορίσουν την περαιτέρω διαδικασία ελέγχου και σύντομα θα κληθούν όσοι δεν δικαιολογούν τα εμβάσματα με τα ποσά που δήλωσαν στις φορολογικές δηλώσεις να δώσουν εξηγήσεις και εφόσον αυτές δεν δοθούν ή δεν είναι ικανοποιητικές θα καταλογισθούν οι αναλογούντες φόροι.

Αναφορικά με τις καταστάσεις Ελλήνων επενδυτών που φέρεται να έχουν πραγματοποιήσει αγορές ακινήτων στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες περιήλθαν στην ως άνω γενική Δ/νση από τη Γ.Γ.Π.Σ., εστάλησαν για έλεγχο στις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές (Δ.Ο.Υ.) όλες οι υποθέσεις που αφορούν τους αγοραστές εκείνους τα στοιχεία των οποίων έχουν ταυτοποιηθεί μέχρι σήμερα.

Τέλος, σημειώνεται ότι η αναφερόμενη στην ανωτέρω ερώτηση Λίστα (Λαγκάρντ) έχει ζητηθεί επίσημα, αρμοδίως από τον Υπουργό Οικονομικών.»

Ακολουθεί η ερώτηση και η απάντηση του Υπουργού Οικονομικών:

 

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ: ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΘΕΜΑ: «Ονόματα φοροφυγάδων που περιέχονται στη «λίστα Λαγκάρντ»

Τη στιγμή που όλες οι υπόλοιπες χώρες αξιοποίησαν τα στοιχεία που τους παραδόθηκαν και συνέλεξαν στα δημόσια ταμεία τους ιδιαίτερα μεγάλα χρηματικά ποσά, η Ελλάδα με ευθύνη κυβερνητικών παραγόντων του ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο δεν αξιοποίησε την περιβόητη λίστα «Φαλτσιάνι» ή – για άλλους – «λίστα Λαγκάρντ», αλλά κατόρθωσε να γίνει διεθνώς ρεζίλι.

Έτσι μόλις χθες, δόθηκε στις αρχές το usb-stick το οποίο περιέχει τη λίστα – από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, το οποίο κράτησε στην προσωπική του συλλογή από την θητεία του ως Υπουργός Οικονομικών.

Επειδή κάποιοι θα αμφισβητήσουν τον τρόπο προέλευσης της λίστας και κυρίως επειδή κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι το συγκεκριμένο «στικάκι» δεν έχει αλλοιωθεί:

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο κ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ

1. Θα ζητήσει εκ μέρους της Κυβέρνησης της Ελλάδος και του λαού της επίσημα τη λίστα, προκειμένου οι αρμόδιες αρχές να αξιοποιήσουν το περιεχόμενο της, προς όφελος της πατρίδας μας;

2. Από πόσους και ποιους κυβερνητικούς παράγοντες «πέρασε» η περιβόητη πια λίστα, οι οποίοι αφού έλαβαν γνώση, σίγουρα έχουν κρατήσει αντίγραφο;

3. Πόσες άλλες λίστες – από όσες το τελευταίο διάστημα ακούγονται – υπάρχουν και πως έχουν αξιοποιηθεί;

Αθήνα 04 Οκτωβρίου 2012                    ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

 

Αθήνα 08/11/2012

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΑΥΤΟΤΕΛΕΣ ΓΡΑΦΕΙΟ

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ

ΠΡΟΣ: Τη Βουλή των Ελλήνων

Δ/νση Κοιν/κού Ελέγχου

Τμήμα Ερωτήσεων

ΘΕΜΑ: Σχετικά με την αριθ.2567/4-10-2012 ερώτηση

Σε   απάντηση της με αριθ. πρωτ. 2567/4-10-2012 ερώτησης, σας γνωρίζουμε ότι:

Βασική προτεραιότητα του Υπουργείου Οικονομικών είναι η διενέργεια φορολογικών ελέγχων (τακτικών, προσωρινών και προληπτικών) προς όλες τις κατευθύνσεις, χωρίς διακρίσεις και εξαιρέσεις, για την αποτροπή και την καταστολή φαινομένων φοροδιαφυγής, οπουδήποτε αυτά κι αν εκδηλώνονται. Προς το σκοπό αυτό, λαμβάνονται συνεχώς όλα τα απαραίτητα νομοθετικά και διοικητικά μέτρα για την ενίσχυση του φοροελεγκτικού μηχανισμού και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία επεξεργασίας από τη Γ.Γ.Π.Σ. σε συνεργασία με την Γενική Δ/νση Φορολ. Ελέγχων και Είσπραξης Δημοσ. Εσόδων, των πληροφοριών που περιέχονται στις καταστάσεις εμβασμάτων 2009-2011, καθώς και των υποβληθεισών δηλώσεων εισοδήματος των συγκεκριμένων προσώπων, τα αποτελέσματα της οποίας θα καθορίσουν την περαιτέρω διαδικασία ελέγχου και σύντομα θα κληθούν όσοι δεν δικαιολογούν τα εμβάσματα με τα ποσά που δήλωσαν στις φορολογικές δηλώσεις να δώσουν εξηγήσεις και εφόσον αυτές δεν δοθούν ή δεν είναι ικανοποιητικές θα καταλογισθούν οι αναλογούντες φόροι.

Αναφορικά με τις καταστάσεις Ελλήνων επενδυτών που φέρεται να έχουν πραγματοποιήσει αγορές ακινήτων στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες περιήλθαν στην ως άνω γενική Δ/νση από τη Γ.Γ.Π.Σ., εστάλησαν για έλεγχο στις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές (Δ.Ο.Υ.) όλες οι υποθέσεις που αφορούν τους αγοραστές εκείνους τα στοιχεία των οποίων έχουν ταυτοποιηθεί μέχρι σήμερα.

Επίσης σας γνωρίζουμε ότι από το ΣΔΟΕ παραδόθηκε στις 2/10/2012 ένα φλασάκι στον οικονομικό εισαγγελέα χωρίς να γνωρίζει το περιεχόμενο αυτού.

Τέλος, σημειώνεται ότι η αναφερόμενη στην ανωτέρω ερώτηση Λίστα έχει ζητηθεί επίσημα, αρμοδίως από τον Υπουργό Οικονομικών.

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ

0 Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *