Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
23 Φεβρουαρίου 2024

Η Ιθάκη αγωνίζεται ενάντια στην υποβάθμισή της

Ψήφισμα των κατοίκων της Ιθάκης ενάντια στην ερήμωσή της

Εμείς οι πολίτες και οι κάτοικοι της Ιθάκης που συγκεντρωθήκαμε σήμερα Τρίτη 20-11-2012 στον Δημοτικό Κινηματογράφο,  καταδικάζουμε την επιχειρούμενη πλέον φανερή προσπάθεια της κεντρικής κυβέρνησης να διαλύσει τον κοινωνικό αλλά και τον δημόσιο ιστό του νησιού μας, αλλά και των νησιών όλης της Ελλάδας,  η οποία προσπαθεί να μας αφανίσει οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά, με στοχευμένες ενέργειες και πράξεις.

Συγκεκριμένα και κατά τα τελευταία δυόμιση χρόνια έκλεισαν ή κατέστησαν ανενεργές οι ακόλουθες δημόσιες υπηρεσίες και ΔΕΚΟ που λειτουργούσαν στην Ιθάκη:

1.Το Τελωνείο Ιθάκης

2.Το Ιστορικό Αρχείο Ιθάκης.

3.Το γραφείο της ΔΕΗ.

4.Το γραφείο του ΟΤΕ.

Από την 1-1-2013 συγχωνεύεται το Ειρηνοδικείο Ιθάκης με το Ειρηνοδικείο Σαμαίων (έχει εκδοθεί το σχετικό ΠΔ)

Από τις 14-1-2013 θα κλείσει η Δ.Ο.Υ. Ιθάκης (έχει εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση).

Με τον νόμο που ψηφίστηκε πριν από λίγες μέρες από την Βουλή, θα ιδιωτικοποιηθούν εντός του 2013 τα ΕΛΤΑ, γεγονός που θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στο κλείσιμο του εδώ καταστήματος του οργανισμού.

Σχεδιάζουν το κλείσιμο : α)  του ΕΠΑΛ – Ναυτικού Λυκείου Ιθάκης και β) του Δημοτικού Σχολείου Β. Ιθάκης (Σταυρός) για την επόμενη σχολική χρονιά, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις των κρατικών υπηρεσιών.

Επίσης και το κατάστημα Ιθάκης του ΙΚΑ οδηγείται στην κατάργησή του.

Καταργείται από την επόμενη οικονομική χρονιά και το εναπομείναν αφορολόγητο των μικρών νησιών!!!

Υποβαθμίζεται συνεχώς το Κέντρο Υγείας Ιθάκης, με την διαρκή υποχρηματοδότησή του και την έλλειψη ιατρών ενώ αντίθετα είναι απαραίτητη ακόμα και η λειτουργία μονάδας αιμοκάθαρσης .

Σχεδιάζεται η κατάργηση της Περιφερειακής Ενότητας Ιθάκης, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει θεσμική εκπροσώπηση του νησιού μας στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων.

Σχεδιάζεται η απόλυση μέσω της διαθεσιμότητας πολλών δημοτικών υπαλλήλων με αποτέλεσμα την σίγουρη περεταίρω υποβάθμιση της λειτουργίας του Δήμου Ιθάκης, ενώ παράλληλα ο Δήμαρχος Ιθάκης αντί να στέκεται αρωγός όπως εκατοντάδες δήμαρχοι σε όλη την χώρα, έσπευσε να στείλει «ονόματα» στο αρμόδιο Υπουργείο.

Διαπιστώθηκε η προγραμματισμένη πλήρης εγκατάλειψη της Ομηρικής Ιθάκης τόσο από πλευράς της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης με τη μη ενεργοποίηση της προγραμματικής σύμβασης των 120.000 € που είχε υπογραφεί προ τριετίας από την περιφέρεια Ιονίων Νήσων, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Υπουργείο Πολιτισμού, με συνέπεια να την πλήρη εγκατάλειψη των αρχαιολογικών μας χώρων και την δυσφήμιση του νησιού μας αλλά και γενικότερα του ελληνικού πολιτισμού και της υποβάθμισης της παγκοσμιότητας του Οδυσσέα.

ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ

1. Ζητούμε την ανάκληση της αποφάσης για την συγχώνευση της Δ.Ο.Υ. Ιθάκης στην Δ.Ο.Υ. Κεφαλονιάς με έδρα το Αργοστόλι, γιατί θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην εξυπηρέτηση των φορολογουμένων πολιτών της Ιθάκης με την αναγκαστική τους μετακίνηση στην Κεφαλονιά για την διεκπεραίωση μιάς απλής φορολογικής υποθεσης την οποία δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να εξυπηρετήσει το υπό ίδρυση Κέντρο Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων (ΚΕΦ) το οποίο θα λειτουργεί στην ουσία μόνο σαν «φορολογικό ταχυδρομείο»  συνυπολογιζομένων και τον υπέρογκων εξόδων μετακίνησης , σίτισης ακόμα και ύπνου!!!! Στο σημείο αυτό θεωρούμε απαράδεκτη την απόφαση της δημοτικής αρχής της Ιθάκης να δεχθεί να στεγάσει το ΚΕΦ σε δημοτικό χώρο και να αναλάβει τα λειτουργικά του έξοδα, ενώ η Δ.Ο.Υ. Ιθάκης διαθέτει ιδιόκτητο κτίριο στο οποίο λειτουργεί μέχρι και σήμερα.

2. Ζητούμε την ανάκληση της απόφασης για την συγχώνευση του Ειρηνοδικείου Ιθάκης με το Ειρηνοδικείο Σαμαίων γιατί απαξιώνει την απονομή της Δικαιοσύνης στην Ιθάκη, γιατί αναγκάζει τους εμπλεκόμενους σε δίκη ή προανάκριση να μεταβαίνουν στη Σάμη ακόμα και για ένα απλό πιστοποιητικό από το αρχείο του δικαστηρίου, ανεβάζει το κόστος της απονομής της δικαιοσύνης σε σημαντικό βαθμό επιβαρύνοντας τους πολίτες, ανοίγει κερκόπορτα για την μεταφορά του Υποθηκοφυλακείου εκτός της Ιθάκης με ό,τι συνεπάγεται αυτό, ενώ παράλληλα το Υπουργείο Δικαιοσύνης αδιαφορεί χρόνια τώρα για το ιδιόκτητο κτίριο που έχει στην Ιθάκη, το οποίο έχει μείνει έρμαιο των καιρών και το οποίο θα μπορούσε να στεγάσει την υπηρεσία αυτή.

3. Πέραν των ανωτέρω τα οποία αποτελούν σημεία αιχμής και πρώτης προτεραιότητας, απαιτούμαι την έγγραφη δέσμευση της κυβέρνησης ώστε να αποτραπεί το επαπειλούμενο κλείσιμο του ΕΠΑΛ Ιθάκης, του Δημοτικού Σχολείου Βορείου Ιθάκης, του Ι.Κ.Α και των ΕΛ.ΤΑ.

4. Ζητάμε την επαναφορά του αφορολόγητου για όλα τα μικρά νησιά της Ελλάδας , που μέχρι τώρα συνετέλεσε στην οικονομική ανακούφιση των δοκιμαζόμενων από την κρίση κατοίκων τους.

5. Να πραγματοποιηθεί άμεσα επίσκεψη της επιτροπής αγώνα μαζί με βουλευτές και περιφεριακούς εκπροσώπους σε όλα τα αρμόδια υπουργεί και να ζητηθεί η μαζική συμμετοχή και παρουσία των Ιθακησίων της Αθήνας σε αυτές τις συναντήσεις .

6. Να γίνει συντονισμός δράσης με όλα τα νησιά της Ελλάδας που υφίστανται ανάλογη υποβάθμιση και να συμμετάσχει η Ιθάκης σε όλες τις νόμιμες ενέργειες για την ακύρωση όλων των άδικων και αντικοινωνικών μέτρων (π.χ. προσφυγή στο ΣτΕ).

7. Να εξευρεθούν τρόποι στάσης πληρωμής κάθε χαρατσιού και άδικου φόρου και να αναλάβει η επιτροπή αγώνα για την προσπάθεια αυτή ούτως ώστε να είναι καθολική.

Ευχαριστούμε την βουλευτή Κεφαλονιάς και Ιθάκης του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, τον βουλευτή επικρατείας των Ανεξάρτητων Ελλήνων Τέρενς Κουίκ, τον αντιπεριφεριάρχη Κεφαλληνίας και Ιθάκης Σωτήριο Κουρή και την αντιπεριφεριάρχη μικρών νησιών Σμαράγδα Σαρδελή για την παρουσία τους στην λαϊκή συνέλευση και τους ζητούμε να συμπαρασταθούν στα δίκαια αιτήματά μας και παράλληλα λυπούμαστε για την παντελή απουσία του Δήμαρχου Ιθάκης από κάθε κινητοποίηση των κατοίκων της Ιθάκης για τα θέματα αυτά μέχρι και σήμερα.

Όμως περισσότερα απ’ όλους θέλουμε να ευχαριστήσουμε για τη συμπαράστασή τους το Εργατικό Κέντρο Κεφαλληνίας, την ΕΛΜΕΚ-Ι , την Δ.Ο.Ε., τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Σταυρού και του Νηπιαγωγείου του Πλατρειθιά και ιδιαιτέρως όλους του κατοίκους του νησιού που πραγματοποίησαν την μεγαλύτερη αυθόρμητη μεταπολιτευτική συγκέντρωση στο Θιάκι, με προεξάρχοντες τους μαθητές των σχολείων Μ.Ε. που βλέπουν το μέλλον τους να κατεδαφίζεται.

Τέλος διατρανώνουμε ότι θα συνεχίσουμε ΕΝΩΜΕΝΟΙ και μαζικά τον αγώνα μέχρι την τελική μας δικαίωση και δεν θα αφήσουμε το νησί μας να ερημώσει.

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ

Σπύρος Αρσένης, Ιωάννης Ανδριανάτος, Δημοσθένης Συρμής, Γιώργος Κουβαράς, Τηλέμαχος Καραβίας, Γεράσιμος Μαρούδας, Αλέξανδρος Ταφλαμπάς.

 

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Ψήφισε “ναι” ο Θοδωρής Σολδάτος ως νυν βουλευτής, αλλά το Φλεβάρη του 2012 έγραφε στον Αντ. Σαμαρά:

Πύρρειος νίκη για τον κυβερνητικό σχηματισμό (με 153 “ναι” πέρασε το Μνημόνιο 3), διαγράφηκαν 6 από το ΠΑΣΟΚ (Σκανδαλίδης,Μπόλαρης, Γκερέκου, Κασσής,Παραστρατίδης,Κουτσούκος) […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights