Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
26 Οκτωβρίου 2021

Κώστας Αραβανής: “Αντιστεκόμαστε στις “ΛΙΣΤΕΣ”, στην “ΕΠΙΤΡΟΠΕΙΑ” και στην διάλυση των ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΟΜΩΝ”

Λευκάδα, 12 Νοεμβρίου 2012


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αντιστεκόμαστε στις “ΛΙΣΤΕΣ”, στην “ΕΠΙΤΡΟΠΕΙΑ”
και στην διάλυση των ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΟΜΩΝ

Με την πρόσφατη ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016 και την ψήφιση του Προϋπολογισμού του 2013 μπαίνει  οριστικό τέλος στην λειτουργία των Δήμων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Η Αυτοδιοίκηση αυτά τα δύο χρόνια σήκωσε το μεγαλύτερο βάρος περικοπών ακόμα και για ανελαστικές δαπάνες. Περικοπές που υπερβαίνουν το 60%.
Παρά τις διαβεβαιώσεις και εξαγγελίες ότι η Αυτοδιοίκηση αποτελεί το προπύργιο για την κοινωνική συνοχή με δράσεις, πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις υπέρ των πολιτών, σε μια κοινωνία που δοκιμάζεται, για ακόμη μια φορά δέχεται το καταλυτικό κτύπημα:                                                               

1.    Περικόπτουν ακόμη περισσότερο τους πόρους και υποβαθμίζουν αιρετούς και εργαζομένους, δημιουργώντας ένα εκρηκτικό κλίμα.
2.    Ζητούν από τους Δήμους να στείλουν καταστάσεις, «λίστες», με προσωπικό για να τεθεί σε διαθεσιμότητα, χωρίς να γίνει καμία μελέτη αναγκών, ελλείψεων κλπ., πάλι με τη γνωστή μέθοδο των οριζόντιων παρεμβάσεων.
3.    Απαγορεύουν προσλήψεις Υ.Ε. (εργατών καθαριότητας και άλλων ανταποδοτικών υπηρεσιών), που οδηγεί στη διάλυση των υπηρεσιών ανταποδοτικού χαρακτήρα.
4.    Με απίστευτη ευρηματικότητα, βαφτίζουν “Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας Ο.Τ.Α.” τον μηχανισμό κατάλυσης της αυτοτέλειας των Ο.Τ.Α..
Αυτή τη στιγμή που οι πολίτες έχουν ανάγκη τις δομές των Δήμων με τα προγράμματα “Βοήθεια στο σπίτι”, “ΚΗΦΗ”, “ΚΔΑΠ-ΑΜΕΑ”, Παιδικούς, Βρεφονηπιακούς σταθμούς, Κοινωνική Πρόνοια, Κοινωνικά Παντοπωλεία, Αθλητικές και Πολιτιστικές δράσεις κ.α., προχωρούν στο ξεθεμελίωμα και των τελευταίων ιχνών, κοινωνικών παρεμβάσεων, για την ανακούφιση των πολιτών.
Με την εφαρμογή του Καλλικράτη από 1-1-2011 πέρα από τις όποιες διαφορετικές προσεγγίσεις που είχαμε και έχουμε, άρχισε να μπαίνει τάξη στα οικονομικά, να υπάρχει πλήρης έλεγχος και διαφάνεια και να έχουν περιοριστεί οι δαπάνες σημαντικά.
Με το πολυνομοσχέδιο όχι απλά γυρίζουν την Αυτοδιοίκηση δεκαετίες πίσω αλλά διαλύουν τον θεσμό και τον κοινωνικό ρόλο των Ο.Τ.Α.
Τα χρέη όλων των Δήμων είναι λιγότερα από 900 εκατομμύρια ευρώ, όταν τα χρέη του υπολοίπου Δημοσίου Τομέα υπερβαίνουν τα 7 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό γιατί συνειδητά το αποκρύπτουν;
Αν όλοι οι φορείς του Δημοσίου είχαν συμβάλλει όσο και οι Δήμοι, στην δημοσιονομική εξυγίανση της χώρας, θα υπήρχε ήδη σημαντικό πρωτογενές πλεόνασμα.
Μήπως έπρεπε να δώσουν εξηγήσεις για την εκτροπή του κρατικού προϋπολογισμού κάθε χρόνο και για κάθε Υπουργείο; Μήπως επιτέλους πρέπει να μας δώσουν εξηγήσεις γιατί κρατούν στο “οικονομικό απυρόβλητο” ορισμένα Υπουργεία, φορείς και “ευγενείς” ομάδες εργαζομένων;

Δηλώνουμε ότι σ’  αυτές τις δύσκολες συνθήκες θα δώσουμε μάχη και:

1. δεν θα στείλουμε “λίστες” υπαλλήλων,
2. δεν θα δεχθούμε “επιτροπεία” και
3. δεν θα δεχθούμε να διαλύσουμε τις κοινωνικές δομές και τις ανάσες Αθλητισμού και Πολιτισμού.
Η αντίδρασή μας πρέπει να είναι ενιαία και να αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.

                                                                                     

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ

ΚΩΣΤΑΣ Α. ΑΡΑΒΑΝΗΣ

 

0 Shares

Σχετικά άρθρα

«Απεργώ γιατί…» – Η ΟΛΜΕ εξηγεί με ένα βίντεο γιατί προχωρά σε πενθήμερες απεργίες από τη Δευτέρα [βίντεο]

Μέσω ενός βίντεο αποφάσισε η ΟΛΜΕ να εξηγήσει γιατί αποφάσισε να προχωρήσει σε επαναλαμβανόμενες πενθήμερες απεργίες από τη Δευτέρα. Οι […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *