Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
25 Ιανουαρίου 2021

Πώς σε ένα τέταρτο ο Φ. Κουβέλης “κατέπνιξε” την επανάσταση του Α. Ρουπακιώτη

Του Παναγιώτη Στάθη –

“Αντώνη, πρέπει να βάλεις την υπογραφή σου τώρα και να τελειώνουμε”. Το ύφος του -συνήθως- μειλίχιου προέδρου της ΔΗΜΑΡ δεν είχε τίποτα από την ηρεμία που τον χαρακτηρίζει. Απέναντί του, ο καθ΄υπόδειξην του κόμματος, υπουργός Δικαιοσύνης Αντωνης Ρουπακιώτης, φίλος του και επί σειρά ετών συνοδοιπόρος του στα δικηγορικά ζητήματα, μάλλον τον είχε δει ελάχιστες φορές τόσο εκνευρισμένο.

Στα εσωτερικά της τρικομματικής κυβέρνησης σοβούσε μια κρίση μη αναμένομενη, απ΄τη στιγμή που το μεσημέρι της Δευτέρας διέρρευσαν οι πληροφορίες πώς ο Αντώνης Ρουπακιώτης αρνείτο να υπογράψει το πολυνομοσχέδιο ώστε να κατατεθεί στη Βουλή. Τα τηλέφωνα πήραν φωτιά και ο πρωθυπουργός ήταν αυτος που κάλεσε αρχικά τον πρέδρο της ΔΗΜΑΡ λέγοντάς του πως θα προχωρήσει σε μίνι ανασχηματισμό, αντικαθιστώντας τον υπουργό Δικαιοσύνης. Πληροφορίες φέρουν τον κ. Κουβέλη να τηλεφωνεί αμέσως στον Αντώνη Ρουπακιώτη με ύφος -όπως επιμένουν κάποιες πηγές- μάλλον οργισμένο και τον καλεί άμεσα στα γραφεία του κόμματος στην Αγίου Κωνσταντίνου.

Ένα τέταρτο

Την ίδια στιγμή στο υπουργείο Δικαιοσύνης τηρούσαν μια στάση αναμονής επιλέγοντας τη γραμμή “δεν είναι έτσι ακριβώς τα πράγματα, υπάρχουν διαφωνίες σε πολλά ζητήματα τις οποίες ο υπουργός έχει διατυπώσει δημόσια κατά καιρούς αλλά τίτοτε δεν είναι οριστικό”. Επέμεναν μάλιστα στην άποψη πως “ούτως ή άλλως νομικό ζήτημα για την κατάθεση των μέτρων δεν δημιουργεί η μη υπογραφή ενός υπουργού”. Πλην βέβαια δημιουργούσε ένα μείζον πολιτικό ζήτημα. Την ίδια στιγμή ο κ. Ρουπακιώτης περνούσε την πόρτα της Αγίου Κωνσταντίνου και βρισκόταν απέναντι σε έναν αποφασισμένο Κουβέλη, να μην δημιουργήσει κυβέρνητική κρίση πριν καν τα μέτρα φτάσουν στη Βουλή. Χρειάστηκαν λοιπον ελάχιστα λεπτά “για να πει ο πρόεδρος στον κ. Ρουπακιώτη πως πρέπει να υπογράψει τα μέτρα κι εκείνος να πειστεί άμεσα”, κατά τη διατύπωση αρμόδιας πηγής.

Τι ελέχθη;

Πληροφορίες αναφέρουν πώς οι ενστάσεις του (εργατολόγου και πρώην προεδρου του ΔΣΑ) υπουργού αφορούσαν σε δυο πεδία:

-Τα εργασιακά ζητήματα, ενδοιασμούς για τα οποία άλλωστε είχε εκφράσει και ως υπουργός Εργασίας στην προηγούμενη κυβέρνηση αφού όπως έλεγε τότε “έχω δώσει αγώνες για τα εργασιακά δικαιώματα επι σειρά ετών στα δικαστήρια”.

-Τα δικηγορικά, και δη τις αλλαγές που προωθούνται κατ΄εντολή της τρόικας για το άνοιγμα του δικηγορικού επαγγέλματος, στις οποίες αντιδρούν έντονα οι δικηγόροι (απέχουν εξ αυτού του λόγου μέχρι και την Παρασκευή). Π.χ για τη μη υποχρεωτική παρουσία δικηγόρου στα συμβόλαια, κίνηση που θεωρείται “εχθρική για τους δικηγόρους”.

Μάλιστα λέγεται πώς ο κ. Ρουπακιώτης είπε στον κ. Κουβέλη “πως να υπογράψω μέτρα τα οποία οι συνάδελφοί μου δε θα ψηφίσουν στη Βουλή”,  αλλά οι όποιες αντιρρήσεις όπως φαίνεται κάμφθηκαν πολύ γρήγορα απο τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ. Ετσι μετά την συνάντηση ο κ. Ρουπακιώτης πήγε σχεδόν ασθμαίνων και υπέγραψε το νομοσχέδιο.

Τι θα κάνει

Πάντως μετά την υπογραφή ξαφνικά στο υπουργείο Δικαιοσύνης έπεσε σιγή ασυρμάτου, ενώ οι επιτελείς του κ. Ρουπακιώτη αρνούνταν να σχολιάσουν οτιδήποτε, πολλω δε μάλλον αν υπάρχει σκέψη ακόμα και παραίτησής του. Πληροφορίες τον φέρουν προβληματισμένο και κλεισμένο στο γραφείο του μέχρι αργά το βράδυ.

ΠΗΓΗ : capital.gr

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *