Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
6 Φεβρουαρίου 2023

“Φωτιές άναψε” η επιστολή του δημάρχου Μεγανησίου προς το Δ.Σ. της Λευκάδας για την υδροδότηση του νησιού μας

Η επιστολή του δημάρχου Μεγανησίου κ. Ευστ. Ζαβιτσάνου, σύμφωνα με την τοπική λευκαδίτικη εφημερίδα «ΤΑ ΚΑΛΑ ΝΕΑ της Λευκάδας» από την οποία και την δανειστήκαμε για την ενημέρωση των Μεγανησιωτών (περισσότερο δε για όσους από αυτούς δεν διαμένουν μόνιμα στο Μεγανήσι), σχετικά με την προγραμματική σύμβαση για την υδροδότηση του νησιού, προκάλεσε την μήνιν του εκδότη της.

Ειδικότερα η επιστολή του δημάρχου χαρακτηρίζεται στο μακροσκελές άρθρο-ρεπορτάζ της εφημερίδας ως «λίβελος», αποδίδοντάς του παράλληλα «αγνωμοσύνη», «αχαριστία», «ειρωνεία», «απειλές», ότι δίνει (ο δήμαρχος Μεγανησίου) «ψευδή στοιχεία»-παραθέτοντας ο συντάκτης μια σειρά επιχειρημάτων. Η αγανάκτηση (οργή;) του συντάκτη είναι έκδηλη. Αρκεί μόνο να διαβάσει κανείς τον τίτλο στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας:

Η επιστολή του δημάρχου Μεγανησίου

Ημερομηνία 11/10/2012

ΠΡΟΣ:

1. Δήμαρχο Λευκάδας

2. Επικεφαλείς δημοτικών παρατάξεων

κο Ξενοφώντα Βεργίνη

κο Κωνσταντίνο Δρακονταειδή

κο Γεράσιμο Αραβανή

ΘΕΜΑ: Οι ενστάσεις και οι προβληματισμοί μας για την προτεινόμενη προγραμματική σύμβαση, που αφορά την υδροδότηση του Μεγανησιού

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Εκφράζουμε την αντίθεσή μας με το πνεύμα και το πλαίσιο της προτεινόμενης σύμβασης. Επίσης είναι σε πλήρη αντίθεση με τις βασικές αρχές που έχει υιοθετήσει και με εξουσιοδότησε να συζητήσω το Δημοτικό μου Συμβούλιο. Γι΄ αυτό μια τέτοια πρόταση δεν μπορεί να ψηφιστεί από το Δημοτικό μου Συμβούλιο αφού:

1. Ενισχύει σε υπερβολικό βαθμό, τα περί ιδιοκτησίας του νερού, χωρίς καμία αναφορά στον κοινόχρηστο χαρακτήρα του και γενικότερα έχει το χαρακτήρα μιας αυστηρής εμπορικής συμφωνίας.

2. Θέτει σε δευτερεύουσα προτεραιότητα τις αρδευτικές ανάγκες του Μεγανησιού και σε πρωτεύουσα τις υποτιθέμενες αρδευτικές ανάγκες.

3. Δεν λαμβάνει υπόψη της ότι το Μεγανήσι δεν έχει εναλλακτικές πηγές υδροδότησης, πέρα από τη γεώτρηση στο «Κολώνι», γνωρίζοντας τα προβλήματα του δικτύου του Λούρου.

4. Μένει αδιάφορη στις ανάγκες υδροδότησης του Μεγανησιού και την διαχείριση πιθανών έκτακτων καταστάσεων.

5. Θεωρεί αυτονόητο ότι εμείς, στα πλαίσια της προτεινόμενης σύμβασης, θα συνεχίσουμε να υδροδοτούμε από τα δίκτυά μας (αφού είναι τα μοναδικά στην περιοχή) τα δημοτικά διαμερίσματα του δήμου Λευκάδας.

6. Δίνει την δυνατότητα μονομερούς καταγγελίας της σύμβασης στο Δήμο Λευκάδας και γενικότερα αντιμετωπίζει το θέμα σαν μια εμπορική συμφωνία ενός ευτελούς προϊόντος.

7. Δεν αναγνωρίζει, ότι η υπηρεσία του Δήμου Μεγανησίου, διαθέτει την τεχνογνωσία, γνωρίζει τις ανάγκες και τα προβλήματα των συνολικών εγκαταστάσεων του συστήματος στο «Κολώνι», τα οποία έχει εγκαταστήσει, συντηρεί και επιβλέπει τα τελευταία 30 χρόνια.

8. Δεν αναγνωρίζει ότι η ύπαρξη και η λειτουργία της συγκεκριμένης γεώτρησης, οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στις μόνιμες και σταθερές επενδύσεις του Δήμου Μεγανησίου τα τελευταία 30 χρόνια, αφού:

α. Όλες οι υποδομές και εγκαταστάσεις είναι αγορά και τοποθέτηση του Δήμου Μεγανησίου.

β. Η άρδευση γίνεται με αποκλειστικό κόστος του Δήμου Μεγανησίου μέχρι σήμερα, χωρίς να του το αναγνωρίζουν οι επωφελούμενοι, οι οποίοι και συνεχίζουν να το αποσιωπούν.

9. Παραβιάζεται μια βασική αρχή στην οποία πρέπει να συμφωνήσουμε, ότι οι δύο Δήμοι, πρέπει να έχουν την ίδια τιμολογιακή επιβάρυνση, τουλάχιστον στην παραλαβή του νερού.

10. Τέλος, διακατέχεται από ένα πνεύμα ανταγωνισμού απέναντι στο Μεγανήσι, και υιοθετούνται πλήρως οι υπερβολικές παραγοντίστικες αντιλήψεις κάποιων, που διαχρονικά έχουν κάνει σημαία τους το θέμα της υδροδότησης του Μεγανησιού.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Εμείς πιστεύουμε ότι η ομαλή υδροδότηση του Μεγανησιού, προέχει του ποτίσματος της ελιάς. Αξίζει και πρέπει να γίνει μια καταγραφή των αρδευτικών αναγκών, αλλά και των προβλημάτων που έχει το αρδευτικό δίκτυο, ώστε να αποφορτιστεί το επιχείρημα των μεγάλων αρδευτικών αναγκών. Ο κάμπος του Νυδριού σήμερα – ύστερα από 30 χρόνια- έχει αλλάξει χαρακτήρα και οι όποιες αρδευτικές ανάγκες, υποστηρίζονται από άλλες παρακείμενες γεωτρήσεις.

Η επιχειρηματολογία κάποιων άλλων παραγόντων, υποκρύπτει άλλα κίνητρα, και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τους κολακεύουμε! Το επιχείρημα κάποιων μεμονωμένων «εμείς δίνουμε το νερό μας στο Μεγανήσι και αναπτύσσεται, ενώ η Βαυκερή έχει προβλήματα υποδομών…», ακούγεται εκβιαστικό για το Μεγανήσι και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι η βάση της συζήτησης.

Εμείς επιμένουμε στην αρχική μας πρόταση, δηλαδή να μπει και ο Σύνδεσμος στη προγραμματική σύμβαση, ο οποίος και να έχει τη συνολική ευθύνη της διαχείρισης.

Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να θίγεται η αξιοπρέπεια και το αναφαίρετο δικαίωμά μας στο πόσιμο νερό. Δεν γίνεται στην ίδια ζυγαριά να μπαίνει η ανάγκη του δημότη με την ανάγκη της ελιάς.

Επίσης να μην μας διαφεύγει ότι όλες οι υποδομές, μοτέρ, αντλίες, πομόνες, εργασίες, συντηρήσεις κ.λ.π., τα τελευταία τριάντα (30) χρόνια ήταν αποκλειστική ευθύνη, επιμέλεια και χρηματοδότηση του Μεγανησίου.

Επίσης, πρέπει να αξιολογηθεί η φετινή εμπειρία, που είχαμε την δυνατότητα (το κάναμε κλείνοντας την δική μας υδροδότηση και με την υποστήριξη του «μπούστερ» που διαθέταμε στο δίκτυό μας) να υδροδοτούμε σχεδόν καθημερινά τη δημοτική ενότητα Ελλομένου (Δεσίμ-Κορακιά).

Είναι σαφές, ότι δεν μας διαφεύγει το γεγονός ότι ο Δήμος Μεγανησίου ανήκει στο Σύνδεσμο Ύδρευσης, και ότι έχει υποχρέωση ο Σύνδεσμος να παρέχει στο μεγανήσι την αναγκαία ποσότητα νερού.

Βιώνοντας όμως την πραγματικότητα, ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες, κατανοούμε την αδυναμία του Συνδέσμου να ανταποκριθεί στις ανάγκες του Μεγανησίου. Προφανώς η καλύτερη λειτουργία του δικτύου του Λούρου, ελαχιστοποιεί και τις δικές μας ανάγκες υδροδότησης από τη γεώτρηση στο «Κολώνι», κάτι που το επιθυμούμε, αφού έχουμε μικρότερο κόστος.

Είναι απόλυτα σαφές, ότι εμείς δεν ταυτίζουμε τις ακραίες εκφράσεις και απόψεις μεμονωμένων ατόμων με στο σύνολο των Δημοτικών Συμβούλων της Λευκάδας. Κατανοούμε την ανάγκη να εκφράσετε και αυτή την ομάδα δημοτών σας, θεωρούμε όμως ότι έχετε παράλληλα την δυνατότητα να τους πείσετε σε μία κατεύθυνση, που αρμόζει ανάμεσα σε όμορους Δήμους. Όλοι εσείς που απευθύνουμε, έχω τη πεποίθηση από την διαπροσωπική μας σχέση και γνωριμία ότι συμφωνείτε στο ότι, η προγραμματική σύμβαση που συζητάμε, δεν μπορεί να είναι ένα νομικό κείμενο μιας εμπορικής συμφωνίας αλλά ένα πολιτικό κείμενο, που βάζει κανόνες εκφράζοντας όμως παράλληλα, κοινωνικές ανάγκες και μάλιστα ανθρώπων της ίδιας γεωγραφικής οντότητας.

Τέλος σας επισυνάπτουμε στοιχεία της υπηρεσίας μας, που σε αντίθεση με αυτά που σκόπιμα διαδίδονται, αποδεικνύουν ότι, το νερό είναι ακριβό αγαθό για τον Μεγανησιώτη, γι΄ αυτό και το διαχειρίζεται με οικονομικό και ορθολογικό τρόπο.

Με εκτίμηση

Ευστάθιος Ζαβιτσάνος

Δήμαρχος Μεγανησίου

 

ΠΗΓΗ : Εφημερίδα «ΤΑ ΚΑΛΑ ΝΕΑ της Λευκάδας», 30/10/2012

Εδώ σας δίνουμε ένα αρκετά μεγάλο μέρος από το άρθρο της εφημερίδας. Πατήστε στην εικόνα για μεγέθυνση.

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Οσονούπω αναλαμβάνει ο Άκης Κατωπόδης. Τι ζητά με επιστολή του από τον (απερχόμενο) Δήμαρχο Βύρωνα κ. Ν. Χαρδαλιά

Ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Στάση Βύρωνα» και νέος Δήμαρχος Βύρωνα Άκης Κατωπόδης, απέστειλε στις 28 Ιουλίου 2014 επιστολή προς […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights