Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
22 Σεπτεμβρίου 2019

“Σβήνουν” οικονομικά οι “Καλλικράτειοι” Δήμοι

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων (ΚΕΔΚΕ) στο Υπουργείο Εσωτερικών, αναφορικά με την οικονομική κατάσταση, στην οποία βρίσκονται οι “Καλλικράτειοι” Δήμοι.
Η ΚΕΔΚΕ υποστηρίζει πως ενόψει της ψήφισης του προϋπολογισμού για το 2011 (η διαδικασία αυτή στους Δήμους θα πρέπει να λάβει χώρα έως τις 31 Μαρτίου), είναι απαραίτητο να αυξηθούν τα ποσά για τη ΣΑΤΑ (έργα) και τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους.
Σε επιστολή που απεστάλη στο αρμόδιο Υπουργείο, αναφέρονται τα παρακάτω:
“Με δεδομένες τις περικοπές που έγιναν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση το 2010, η εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2011, κρίνεται ως απολύτως απαραίτητη και αναγκαία προϋπόθεση, ώστε να μην καταρρεύσουν οι νέοι Δήμοι της χώρας και μαζί με αυτούς και η προσπάθεια για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που εισάγει ο “Καλλικράτης”. Σε ό,τι αφορά στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΣΑΤΑ), ο φετινός προϋπολογισμός προβλέπει το ποσό των 772 εκ. ευρώ. Ζητούμε να ενεργοποιηθεί άμεσα η καταβολή του προβλεπόμενου ποσού, προκειμένου να μπορέσουν οι Δήμοι να διεκπεραιώσουν τις υποχρεώσεις τους, να προγραμματίσουν τις ανάγκες τους και να τις εγγράψουν στους προϋπολογισμούς τους, που θα πρέπει να τους καταθέσουν μέχρι τις 31 Μαρτίου. Το ίδιο θα πρέπει να γίνει και για την κατανομή των ΚΑΠ, οι οποίοι ανέρχονται, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, στα 3,5 δις ευρώ περίπου, εκ των οποίων τα 892 εκ. ευρώ προορίζονται για την κάλυψη του κόστους των αρμοδιοτήτων που μεταφέρονται στους Δήμους από τις Νομαρχίες. Στην ουσία δηλαδή η επιχορήγηση, με βάση τον προϋπολογισμό του 2011, για τις λειτουργικές δαπάνες των Δήμων, κινείται στα ίδια επίπεδα με το ήδη προβληματικό 2010 και η διασφάλιση της λειτουργίας των Δήμων κινείται στο όριο” σημειώνεται.
Όπως είναι γνωστό, σε δυσχερή οικονομική θέση βρίσκεται και ο Δήμος Ζακύνθου, τα χρέη του οποίου έχουν υπολογιστεί στα 45 εκ. ευρώ, όμως αναμένεται το ποσό αυτό να αυξηθεί κι΄ άλλο, μετά την έκθεση που θα παραδώσουν στη Δημοτική Αρχή οι ορκωτοί λογιστές.
Ως εκ τούτου, η πίεση της ΚΕΔΚΕ προς το Υπουργείο Εσωτερικών αφορά και το νησί μας, ωστόσο το κράτος βρίσκεται σε κατάσταση χρεωκοπίας και είναι πολύ δύσκολο να δεχτεί αιτήματα για αύξηση των προσφερόμενων πόρων στην Αυτοδιοίκηση.

ΠΗΓΗ : imerazante.gr

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *