Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
5 Οκτωβρίου 2022

Κόβονται τα εποχιακά επιδόματα σε ανέργους στον τουρισμό

Σύμφωνα με τον Νόμο 3986 του 2011,  όσοι εποχιακά εργαζόμενοι έχουν πάρει συνολικά 450 ημερομίσθια επιδόματος ανεργίας, δηλαδή έχει λάβει το επίδομα για 4 συνεχόμενα χρόνια, βάσει του νέου Νόμου από 1/1/2013 δεν δικαιούνται πλέον το επίδομα και αυτοδικαίως «κόβεται». Δείτε το απόσπασμα από τον νόμο, άρθρο 39, παράγραφος 1. Ολόκληρο τον Ν. 3986 μπορείτε να τον κατεβάσετε εδώ.

Πλήττονται ιδιαίτερα οι εργαζόμενοι στον τουρισμό.

Αυτός θα μπορούσε να είναι ο τίτλος των νέων προϋποθέσεων για τους δικαιούχους του επιδόματος ανεργίας. Με εγκύκλιό του ο ΟΑΕΔ θέτει ουσιαστικά… σε εφαρμογή το Νόμο 3986/11, άρθρο 39 παρ. 1. Σύμφωνα, λοιπόν, με το νέο νόμο, για τον υπολογισμό του επιδόματος ανεργίας λαμβάνονται υπόψη οι ημέρες επιδότησης που έχει λάβει ο δικαιούχος κατά την προηγούμενη τετραετία και με ανώτατο όριο τις 450 ημέρες επιδότησης. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όσοι απασχολούνται σε τουριστικά ή άλλα εποχικά επαγγέλματα δεν θα λαμβάνουν από το 2013 επίδομα ανεργίας. Από το 2014 μάλιστα αυστηροποιούνται κι άλλο οι προϋποθέσεις, αφού για τη χορήγηση επιδόματος ανεργίας το “ταβάνι” για την προηγούμενη τετραετία δεν είναι οι 450 ημέρες επιδότησης αλλά οι 400!

Μέχρι τώρα για τους εργαζόμενους σε αυτά τα επαγγέλματα ο νόμος όριζε ότι για να είναι κανείς δικαιούχος επιδόματος ανεργίας θα έπρεπε να έχει εργαστεί 100 ημέρες το τελευταίο 12μηνο, με την περαιτέρω προϋπόθεση ότι έχει εργαστεί ως εποχικός για δύο συνεχείς περιόδους απασχόλησης. Με αυτά τα ημερομίσθια ελάμβανε την ελάχιστη διάρκεια επιδότησης ανεργίας, για χρονικό διάστημα δηλαδή πέντε μηνών.
Για ορισμένες δε κατηγορίες εργαζόμενων (π.χ. οικοδόμοι) η επιδότηση δινόταν εφόσον είχαν πραγματοποιηθεί 100 ημέρες εργασίας το τελευταίο 14μηνο, χωρίς να υπολογίζονται οι ημέρες εργασίας των δύο τελευταίων μηνών πριν την απόλυση.

Με το νέο νόμο το να τύχει ένας εποχικά εργαζόμενος δικαιούχος του επιδόματος καθίσταται σχεδόν ανέφικτο, καθώς αν έχει επιδοτηθεί τα τέσσερα τελευταία χρόνια για πέντε μήνες το χρόνο θα έχει λάβει 125 ημερήσια επιδόματα ανεργίας για κάθε χρόνο, που σημαίνει ότι για τα 4 χρόνια έχει λάβει 500 ημερήσια επιδόματα ανεργίας. Όμως, με το νέο όριο των 450 ημερήσιων επιδομάτων ανεργίας για την τελευταία τετραετία, ένας εποχικά εργαζόμενος τετραετίας, ο οποίος επιδοτείτο τα τελευταία 4 χρόνια, δεν δικαιούται πλέον επίδομα…

Το μέτρο αυτό χτυπά, κυρίως, ένα σημαντικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας, τον τουρισμό. Χτυπά ανελέητα τους εργαζόμενους (80.000 περίπου) σε εποχικά επαγγέλματα, ανθρώπους, οι οποίοι εδώ και χρόνια είχαν προγραμματίσει έτσι τη ζωή τους, τη θερινή περίοδο στο ξενοδοχείο και τη χειμερινή στο ταμείο ανεργίας…

Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι και αυτή η Κυβέρνηση είναι ανακόλουθη των προεκλογικών της δεσμεύσεων (επιμήκυνση του ταμείου ανεργίας για δυο έτη υποσχόταν), αλλά, επιπροσθέτως, παρατηρούμε ότι η μεγάλη σφαγή, οι μεγάλες περικοπές, ξεκινούν πάλι από τους πιο αδύναμους, από τους πιο ευάλωτους. Με τον τρόπο αυτό υποβαθμίζουν συνολικά τους όρους και τις προϋποθέσεις προσφοράς και αμοιβής της μισθωτής εργασίας. Με τον τρόπο αυτό απαξιώνουν τη μισθωτή εργασία.

Ταυτόχρονα “κουρεμένα” έως 50% θα είναι τα δώρα Χριστουγέννων που θα καταβάλει ο ΟΑΕΔ στους επιδοτούμενους άνεργους φέτος. Με βάση εγκύκλιο που εξέδωσε ο ΟΑΕΔ σε εφαρμογή του νόμου 3986/2011 που ισχύει από την 1η Ιουλίου για κάθε μήνα επιδότησης από την 1 Μαΐου το δώρο θα αντιστοιχεί σε 3 ημερήσια επιδόματα ανεργίας αντί για 6 που ήταν και οι επιδοτούμενοι άνεργοι για να λάβουν ολόκληρο το ποσό που αντιστοιχεί σε ένα μήνα επιδότησης, θα πρέπει να επιδοτούνται από την 1 Μαΐου έως την 31 Δεκεμβρίου, αντί της τετράμηνης επιδότησης μετά την 1 Μαΐου που ίσχυε. Ειδικά για φέτος το δώρο θα αποτελείται από 2 τμήματα: Ένα τμήμα με 6 ημερήσια επιδόματα ως δώρο που θα αναλογεί στην επιδότηση από 1-5-2012 έως την 30-6-2012 και δεύτερο τμήμα με το νέο καθεστώς. [oaednews.blogspot.gr]

 

Σχετικά

12/7/2012: Κόβεται το επίδομα ανεργίας ειδικά σε όσους ασχολούνται με εποχιακά και τουριστικά επαγγέλματα

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.