Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
2 Δεκεμβρίου 2024

Η μάχη που κέρδισε το υπ. Εργασίας και έχασαν 2,5 εκατ. εργαζόμενοι

Της Ρούλας Σαλούρου –

 Δώσαμε μάχη και κερδίσαμε. Με αυτόν τον τρόπο πηγές από το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας παρουσίαζαν ως «μεγάλη επιτυχία» το κλείσιμο της συμφωνίας με την Τρόικα (εξωτερικού) για τα εργασιακά. Δεν είχε περάσει πολύ ώρα από την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης των πολιτικών αρχηγών από την οποία βγήκε ένα κλίμα αδιεξόδου και τη δήλωση του πρωθυπουργού, ο οποίος με δραματικούς τόνους καλούσε τα κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση να αναλάβουν τις ευθύνες τους, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «θα σώσουμε τη χώρα μόνον όσοι το τολμήσουμε».

Οι αλλαγές, εφόσον περάσουν από τη Βουλή, εκτιμάται ότι θα επηρεάσουν έμμεσα ή άμεσα 2,5 εκατ. εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, που καθημερινά βρίσκονται αντιμέτωποι με το φάσμα της απόλυσης όχι λόγω επαγγελματικής ανεπάρκειας αλλά έλλειψης ανταγωνιστικότητας και οικονομικής ασφυξίας που βιώνουν οι ελληνικές επιχειρήσεις, λόγω της παρατεταμένης κρίσης σε συνθήκες βαθιάς ύφεσης. Οι οποίες επιτείνονται από τις επιλογές της Τρόικας, όπως εκτιμούν ακόμη και ξένοι οίκοι αξιολόγησης όπως για παράδειγμα στη χθεσινή του έκθεση ο οίκος S&P, βαθμολογώντας την Ελλάδα με 10, στην κλίμακα κινδύνου.

Στο υπουργείο Εργασίας θεωρούν ως σημαντικότατη νίκη την επίτευξη συμφωνίας με την Τρόικα, επισημαίνοντας ότι για πρώτη φορά οι δανειστές κάνουν πίσω σε μνημονιακή υποχρέωση της ελληνικής κυβέρνησης (εννοώντας τις τριετίες), ενώ ιδιαίτερη νίκη θεωρείται και η αύξηση του πλαφόν, στην περίπτωση των αποζημιώσεων.

Είναι όμως πράγματι έτσι;

Στη νέα συμφωνία, σύμφωνα με πληροφορίες περιλαμβάνονται τα εξής:

1. Διατήρηση των παγωμένων τριετιών, έως το τέλος του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.

2. Κατάργηση του επιδόματος γάμου.

3. Μείωση στους 3 μήνες, για το διάστημα προειδοποίησης απόλυσης.

4. Μείωση των αποζημιώσεων κατά 50%, στην περίπτωση των νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασίας. Συγκεκριμένα, τίθεται ως ανώτατο όριο, οι 12 μισθοί από 24 που ισχύουν σήμερα.

5. Διατήρηση των 12 μισθών αποζημίωσης, για τους ήδη εργαζόμενους που έχουν έως και 16 χρόνια απασχόλησης στον ίδιο εργοδότη.

6. Για τους εργαζόμενους με 17 χρόνια και πάνω, στην αποζημίωση των 12 μισθών θα προστίθεται ένας μισθός για κάθε χρόνο μετά το 16ο, με ανώτατο πλαφόν στον μισθό επί του οποίου θα υπολογίζεται η αποζημίωση τα 1.800 ευρώ.

7. Διάστημα ανάπαυσης 11 ωρών την ημέρα.

8. Διευθέτηση του χρόνου εργασίας και εφαρμογή 6ήμερης εβδομαδιαίας εργασίας μετά από διαπραγμάτευση με τα σωματεία ή τις ενώσεις προσώπων.

9. Εφαρμογή νέου τρόπου καθορισμού της κατώτατης αμοιβής στον ιδιωτικό τομέα  από την 1η Απριλίου 2013.

10. κατάργηση της καθολικότητας της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Θα δεσμεύει πλέον μόνον όσους την υπογράφουν και όχι τους εργοδότες που δεν είναι μέλη των εργοδοτικών οργανώσεων που συμμετέχουν στη διαπραγμάτευση.

Ας δούμε τώρα, τι ζητούσε η Τρόικα στα τρία βασικά σημεία της συμφωνίας, που μέχρι πρότινος αποτελούσαν και τα αγκάθια στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές:

1. Στο προσχέδιο Μνημονίου 3 που έχει υπογραφεί στις 14 Οκτωβρίου, ορίζει ότι οι υποχρεωτικές ωριμάνσεις και τα επιδόματα που συνδέονται με τον κατώτατο μισθό θα εξαλειφθούν μέχρι τον Απρίλιο του 2015, με το πρώτο βήμα να τίθεται σε ισχύ μέχρι το τέλος Μαρτίου 2013. Ότι δηλαδή εμφανίζει ως «πάγωμα» το υπουργείο Εργασίας και πανηγυρίζει ίσως την πλέον κρίσιμη στιγμή για το μέλλον της κυβέρνησης και κατά συνέπεια της χώρας, το ζητά η Τρόικα πριν από την έναρξη των σκληρών διαπραγματεύσεων…

2. Στο ίδιο κείμενο η Τρόικα ζητά χαμηλότερο κόστος απόλυσης με προστασία των ήδη εργαζομένων. Ζητά  μείωση κατά 50% του χρόνου προειδοποίησης που σήμερα είναι από 1 έως 6 μήνες, αλλά και του ποσού των αποζημιώσεων, με πλαφόν τους 12 μισθούς + 6 βασικούς των 586 ευρώ, για όσους «παλαιούς» εργαζόμενους έχουν συνεχή εργασία στον ίδιο εργοδότη για πάνω από 16 χρόνια.

3. Μεγαλύτερη ευελιξία στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας.

Στην ουσία, η μεγάλη «νίκη» του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση αφορά στην μερική προστασία των ήδη εργαζόμενων που έχουν περισσότερα από 16 χρόνια στον ίδιο εργοδότη. Δεν υπάρχει σύμφωνα με τις πληροφορίες, το πλαφόν των 6 μισθών, ενώ ο ανώτατος μισθός βάσει του οποίου θα υπολογίζεται η αποζημίωση θα είναι 1.850 ευρώ, και όχι 586 ευρώ.

Η νίκη αυτή βέβαια φαίνεται μικρότερη, εάν τεθεί υπό το πρίσμα μιας ήττας που αφορά στη μείωση του χρόνου προειδοποίησης πριν από την απόλυση.
Το τρίμηνο καθιστά πλέον τόσο φθηνή την αποζημίωση, που κάνει τους ειδικούς να μιλούν για “τσουνάμι” απολύσεων μέσα στο πρώτο τρίμηνο του νέου έτους.

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ ΑΠΟΛΥΣΗΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΜΕ ΤΟ ΙΣΧΥΟΝ ΣΥΣΤΗΜΑ

(Ν. 2112/1920, Ν. 3198/55 και Ν. 3899/2010)

Σε απόλυση με προειδοποίηση οφείλεται  το ½  της αποζημίωσης. Αποζημίωση δεν οφείλεται στην περίπτωση απόλυσης πριν τη συμπλήρωση 12/μηνης απασχόλησης (δοκιμαστική περίοδος).

ΠΗΓΗ : capital.gr

 

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights