Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
5 Οκτωβρίου 2022

Στην “ευημερούσα” Γερμανία της Μέρκελ 12,9 εκατομμύρια άνθρωποι βιώνουν επισήμως την φτώχεια…

Νέα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα χθες δείχνουν ότι 12,9  εκατομμύρια άνθρωποι στη Γερμανία είναι φτωχοί ή αντιμετωπίζουν σοβαρό  κίνδυνο να ολισθήσουν στη φτώχεια, παρά τη μεγάλη οικονομική ανάπτυξη  που γνωρίζει η χώρα τους.

Παρόλο που μέχρι τώρα η ύφεση δεν έχει  αγγίξει, σε μεγάλο βαθμό, τη Γερμανία, όπως έχει συμβεί με τις  περισσότερες χώρες της ευρωζώνης, τα στοιχεία δείχνουν ότι το 15,8% των  Γερμανών ζει με χαμηλούς μισθούς που σημαίνει ότι νοικιάζει φθηνά  διαμερίσματα και επιβιώνει με στοιχειώδη τρόφιμα.

Τα στοιχεία  βασίζονται σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε πέρυσι για τα εισοδήματα των  πολιτών το 2010 και δόθηκε στη δημοσιότητα με την ευκαιρία της Διεθνούς  Ημέρας για την Εξάλειψη της Φτώχειας.

Βάσει των ευρωπαϊκών  στατιστικών, ένας εργαζόμενος κινδυνεύει να ολισθήσει στη φτώχεια όταν  κερδίζει το 60% του μέσου εθνικού εισοδήματος. Για ένα Γερμανό αυτό  μεταφράζεται σε 952 ευρώ το μήνα, επίπεδο που εμποδίζει τους ανθρώπους  να αποταμιεύουν χρήματα για τα γεράματά τους, με αποτέλεσμα να  εξαρτώνται από την κοινωνική πρόνοια.

Το 2005, όταν άρχισαν οι μελέτες του Ομοσπονδιακού Γραφείου Στατιστικής, το ποσοστό ήταν 12,2% και το 2008 έφθασε το 15,6%.

“Η  κυβέρνηση πρέπει να αναρωτηθεί πώς είναι δυνατό όλο και περισσότεροι  Γερμανοί να είναι φτωχοί σε μια περίοδο μεγάλης οικονομικής ανάπτυξης”,  δήλωσε ο Βόλφγναγκ Στάντλερ, πρόεδρος της ΑWO μια γερμανικής  φιλανθρωπικής οργάνωσης.

Η φτώχεια αυξάνεται και στην Ιταλία και  πλήττει και νέα κοινωνικά στρώματα, κυρίως συνταξιούχους και γυναίκες,  σύμφωνα με την καθολική ανθρωπιστική οργάνωση Caritas, η οποία κάνει  λόγο για ελλιπή κοινωνική πολιτική.

Σύμφωνα με την τελευταία  έκθεση της οργάνωσης για την κοινωνική κατάσταση στη χώρα, την οποία  παρουσίασε ο διευθυντής της Caritas, Φραντσέσκο Σόντου, “οι σημερινές  κοινωνικές πολιτικές είναι σαφώς ανίκανες να διαχειριστούν νέες μορφές  φτώχειας και τις νέες κοινωνικές ανάγκες που έχουν παρουσιαστεί εξαιτίας  της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης”.

Η οργάνωση τονίζει  ότι αύξησε κατά 44,5% την υλική βοήθειά της προς τους πιο φτωχούς κατά  το πρώτο εξάμηνο του έτους, σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2011 και  τόνισε ότι ο αριθμός των Ιταλών που ζήτησαν βοήθεια κατά την ίδια  περίοδο αυξήθηκε κατά 15,2%.

Σε σύγκριση με το 2009, οι νοικοκυρές  που ζήτησαν βοήθεια ήσαν κατά 177,8% περισσότερες, ενώ ο αριθμός των  συνταξιούχων αυξήθηκε κατά 65,6%.

Οι αλλοδαποί εξακολουθούν να  αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος των φτωχών, ωστόσο το ποσοστό των Ιταλών  από 23,1% το 2009, έφθασε το 28,9% το 2011 και το 33,3% κατά τους  πρώτους έξι μήνες του 2012.

Η Caritas διένειμε περισσότερα από 6 εκατομμύρια ζεστά πιάτα το 2011 σε 449 καντίνες σ΄ολόκληρη την Ιταλία

ΠΗΓΗ: aftodioikisi.gr

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής: Αντισυνταγματικό το νομοσχέδιο Μητσοτάκη για τη διαθεσιμότητα και τις απολύσεις

Νέα δεδομένα για την επιχειρούμενη αναδιάρθρωση στο Δημόσιο δημιουργεί η απόφαση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής* που κρίνει αντισυνταγματικό το […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.