Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
1 Ιουνίου 2023

Η μπίλια έκατσε στο 28% από το πρώτο ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς

Αυτοτελή φόρο 28% επί των κερδών θα πληρώνουν από την 1/1/2013 όλες οι  επιχειρήσεις σύμφωνα με το σχέδιο στο οποίο φαίνεται να καταλήγει η κυβέρνησης.
Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά εναλλακτική, μετά την αρχική πρόταση για συντελεστή 35%, την οποία διαδέχθηκε νέα πρόταση για καθιέρωση μίνι κλίμακας φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών με συντελεστές από 20% έως και 35%.
Στο σχέδιο προβλέπονται τα ακόλουθα:
1. Ελεύθεροι επαγγελματίες-ατομικές επιχειρήσεις: Τα καθαρά εισοδήματα των αυτοαπασχολούμενων θα φορολογούνται με συντελεστή 28% από το πρώτο ευρώ. Τα «μπλοκάκια» θα συνεχίσουν να φορολογούνται με βάση την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων.
2. Ανώνυμες εταιρίες-ΕΠΕ: Με συντελεστή 28% θα φορολογείται το σύνολο των καθαρών κερδών των εταιρειών, είτε είναι αδιανέμητα, είτε πρόκειται να διανεμηθούν ως μερίσματα.
Οι επιβαρύνσεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες θα είναι πολύ μεγάλες και ειδικότερα για τους αυτοαπασχολούμενους με 1 ή 2 παιδιά. Και αυτό επειδή χάνουν όπως όλοι το ειδικό αφορολόγητο των 2.000-3.000 ευρώ για κάθε παιδί.
Αντιθέτως με το νέο καθεστώς, όσοι έχουν ετήσια εισοδήματα πάνω από 60.000 ευρώ και μέχρι 150.000 ευρώ θα δουν μειώσεις φόρων που θα κυμανθούν από 420 έως 12.920 ευρώ το χρόνο ή σε ποσοστά από 2% έως και 23,5%.
ΠΗΓΗ:newsbeast.gr
0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights