Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
5 Οκτωβρίου 2022

Ερώτηση του Θοδ. Σολδάτου για συντάξεις ΟΓΑ και εποχιακά ανέργους

συνυπέγραψαν 17 ακόμη βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας –

Ζήτημα για τις συντάξεις του ΟΓΑ και τα επιδόματα ανεργίας σε εποχιακά ανέργους, έθεσε στην κυβέρνηση ο βουλευτής Λευκάδας Θοδωρής Σολδάτος, με ερώτησή του προς τον Υπουργό Οικονομικών Ιωάννη Στουρνάρα.

Στην ερώτησή του ο βουλευτής ζητάει από τον Υπουργό να μη γίνουν περικοπές στις παραπάνω κατηγορίες πληθυσμού και το βάρος της φημολογούμενης περικοπής των συνταξιούχων του Ο.Γ.Α. και των επιδομάτων των εποχιακά ανέργων, να μεταφερθεί στις υψηλές εισοδηματικά τάξεις.

Αξιοσημείωτο είναι ότι την ερώτηση που υπογράφει πρώτος ο βουλευτής Λευκάδας, συνυπέγραψαν ακόμη 17 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

Ακολουθεί η ερώτηση.

ΠΡΟΣ ΤΟΝ  ΥΠΟΥΡΓΟ Οικονομικών,

κ. Ιωάννη Στουρνάρα

 

ΘΕΜΑ: Περικοπή συντάξεων Ο.Γ.Α. και επιδομάτων ανεργίας σε εποχιακά άνεργους

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ

Στη δυσκολότερη συγκυρία για την πατρίδα μας μετά το 20 Παγκόσμιο Πόλεμο, η κυβέρνηση καλείται να θεραπεύσει ανεπάρκειες, αδυναμίες, αστοχίες και αρνητικά αποτελέσματα πολιτικών του παρελθόντος, σε ένα εξαιρετικά αβέβαιο και ρευστό διεθνές περιβάλλον.

Καλείται η κυβέρνηση να ασκήσει εκείνη την πολιτική, που θα οδηγήσει στην παραγωγή πρωτογενούς αρχικά πλεονάσματος, ώστε να είναι εφικτή η εφαρμογή αναπτυξιακών επιλογών, με προοπτική την ανάκαμψη των οικονομικών δεδομένων της Ελλάδας.

Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας, πλήττονται όλες οι κοινωνικές και εισοδηματικές τάξεις και σύμφωνα με δημοσιεύματα πλήττονται ιδιαιτέρως οι συνταξιούχοι γήρατος του Ο.Γ.Α., των 360 ευρώ μηνιαίως, ή των 5000 ευρώ περίπου ετησίως, όπως επίσης οι εποχιακά εργαζόμενοι, με τη φημολογούμενη περικοπή του επιδόματος ανεργίας.

Μεταξύ των λόγων που οδηγούν ενδεχομένως σε αυτή την απόφαση, ακούγεται και ο ισχυρισμός ότι η σύνταξή γήρατος δε βασίζεται στην αρχή της ανταποδοτικότητας.

Στα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, (ΕΛ.ΣΤΑΤ.), για το 2009, που είναι και τα πλέον πρόσφατα δημοσιευμένα, και στον πίνακα  για την “κατανομή των νοικοκυριών κατά τάξεις μηνιαίου συνολικού εισοδήματος”, εμφανίζονται 635.997 νοικοκυριά με εισόδημα πάνω από 3500 ευρώ, ή 42000 ευρώ ετησίως. Προφανώς κάποιο ποσοστό εξ αυτών των νοικοκυριών, έχει μηνιαίο εισόδημα πολύ περισσότερο από τη βάση της έρευνας της ΕΛ.ΣΤΑΤ., δηλαδή δεκάδων χιλιάδων μηνιαίως .

Σε ανάλογες περιπτώσεις κρίσεων, άλλες χώρες προχώρησαν σε φορολόγηση πολύ υψηλών εισοδημάτων με ιδιαίτερα μεγάλο συντελεστή, (Γαλλία, 75% σήμερα, Η.Π.Α., 79% το 1935, επί Ρούσβελτ).

Παράλληλα άλλες χώρες χορηγούν σύνταξη γήρατος και επιδόματα ανεργίας, σε πολίτες που δεν έχουν άλλα εισοδήματα, ή έχουν περιορισμένα, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη το στοιχείο της ανταποδοτικότητας, (με την αυστηρή λογιστική της υπόσταση), όπως για παράδειγμα η Αυστραλία, με την οποία μάλιστα η Ελλάδα έχει συνάψει και σχετική συμφωνία συνυπολογισμού, περιόδων ασφάλισης στην Ελλάδα και περιόδων παραμονής, (ανεξαρτήτως ασφάλισης), στην Αυστραλία.

Επιπροσθέτως οι συνταξιούχοι του Ο.Γ.Α., έχουν υποστεί ήδη σημαντικές οικονομικές επιβαρύνσεις στα πλαίσια της ιατροφαρμακευτικής τους περίθαλψης, δυσανάλογες με το εισόδημά τους, αν και αποτελεί την πλέον χρήζουσα ιατροφαρμακευτικής αρωγής κατηγορία πληθυσμού και επομένως την υψηλότερη από πλευράς συχνότητας ιατρικών επισκέψεων.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

Πως θα προστατεύσει η κυβέρνηση τους απόμαχους του πρωτογενούς τομέα συνταξιούχους του Ο.Γ.Α. και τους εποχιακά άνεργους, διασφαλίζοντας τα υποτυπώδη και αναγκαία ποσά που λαμβάνουν σήμερα ως σύνταξη ή επίδομα ανεργίας;

Προτίθεται η κυβέρνηση να μεταφέρει το βάρος της φημολογούμενης περικοπής των συνταξιούχων του Ο.Γ.Α. και των επιδομάτων των εποχιακά ανέργων, στις υψηλές εισοδηματικά τάξεις;

Ημερομηνία                                                                 Οι ερωτώντες Βουλευτές

 

17-10-2012

(Φωτ.: MY LEFKADA)

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.