Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
19 Ιανουαρίου 2022

Πορτογαλία: Χιλιάδες στους δρόμους κατά της λιτότητας

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα το απόγευμα στη Λισσαβόνα έξω από το προεδρικό μέγαρο, όπου πραγματοποιούνταν η σύνοδος του Συμβουλίου του Κράτους προκειμένου να αναλυθούν τα νέα μέτρα λιτότητας. Υπό την πίεση των διαδηλωτών που κατακλύζουν το τελευταίο διάστημα τους δρόμους σε πολλές πόλεις της Πορτογαλίας, ο πρωθυπουργός Πέδρου Πάσους Κοέλιου δήλωσε σήμερα διατεθειμένος να επανεξετάσει με τους κοινωνικούς του εταίρους τα μέτρα λιτότητας που προκάλεσαν κύμα λαϊκής δυσαρέσκειας.

«Κλέφτες, κλέφτες…» φώναζαν οι διαδηλωτές, κρατώντας επιγραφές με την φωτογραφία του πρωθυπουργού Πέντρου Πάσους Κοέλιου, ο οποίος προκάλεσε την οργή των πολιτών, μετά την αναγγελία της αύξησης, από τον επόμενο χρόνο, των κρατήσεων για το κοινωνικό κράτος, γεγονός που μεταφράζεται σε περισσότερη μείωση των απολαβών τους.

«Ο λαός έχει κουραστεί να τον κλέβουν και να τον ταπεινώνουν» τόνιζαν οι διαδηλωτές, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα μη πολιτικοποιημένων κοινωνικών δικτύων, τα οποία βρίσκονταν ήδη πίσω από τις κινητοποιήσεις που το περασμένο Σάββατο έβγαλαν στους δρόμους εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους σε περίπου 30 πόλεις.

Πάνω από 11.500 άνθρωποι ανακοίνωσαν στο Facebook την πρόθεσή τους να διαδηλώσουν στη σημερινή κινητοποίηση, εκφράζοντας την «αμέριστη βούλησή τους για αλλαγή».

«Αξιώνουμε την παραίτηση όλης της κυβέρνησης», τόνισε στα τηλεοπτικά δίκτυα ένας σπουδαστής, απηχώντας ένα από τα κύρια συνθήματα της διαδήλωσης, ενώ ένας συνταξιούχος υπερθεμάτισε λέγοντας πως «θέλω να διαμαρτυρηθώ ενάντια στα καθάρματα, τους αγράμματους, εκείνους τους ανθρώπους που δεν γνωρίζουν τίποτε από τη ζωή».

Μπροστά από το Προεδρικό Μέγαρο βρίσκονταν αναπτυγμένες δυνάμεις των ειδικών κατασταλτικών δυνάμεων, που έφραζαν την είσοδό του.

Απέναντι στο εύρος των αντιδράσεων, ο πρόεδρος Ανίμπαλ Καβάκου Σίλβα, του οποίου καίτοι ο ρόλος είναι συμβολικός, ωστόσο χαίρει μεγάλου ηθικού κύρους στη χώρα, συγκάλεσε το Συμβούλιο του Κράτους – ένα συμβουλευτικό όργανο, που συγκροτείται από πρώην προέδρους και άλλες προσωπικότητες – για να αναλύσουν τα νέα μέτρα λιτότητας, στα πλαίσια του σχεδίου δανεισμού των 78 δισεκ. ευρώ που συμφώνησε η Πορτογαλία με την ΕΕ και το ΔΝΤ για να βγάλει τη χώρα από την οικονομική κρίση.

Διατεθειμένος να επανεξετάσει τα μέτρα δήλωσε ο Κοέλιου

Στο μεταξύ, ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Πέδρου Πάσους Κοέλιου δήλωσε σήμερα ότι είναι διατεθειμένος να επανεξετάσει με τους κοινωνικούς του εταίρους τα μέτρα λιτότητας που προκάλεσαν κύμα λαϊκής δυσαρέσκειας.

«Η κυβέρνηση δεν είναι ούτε τυφλή, ούτε κουφή και εγώ δεν θα μείνω βουβός» δήλωσε ενώπιον του Κοινοβουλίου: «Δεν μπερδεύω την αποφασιστικότητα με την αδιαλλαξία» πρόσθεσε.

Είναι η πρώτες δηλώσεις του πρωθυπουργού για τα νέα μέτρα από τις 7 Σεπτεμβρίου που ανακοινώθηκαν.  Ο ίδιος πάντως υπογράμμισε ότι η Πορτογαλία έχει την υποστήριξη της τρόικας, η οποία μάλιστα έδωσε παράταση ενός έτους για τη δημοσιονομική προσαρμογή.

«Είμαστε η μόνη χώρα που είδε να αναθεωρούνται οι στόχοι της και αυτό αποτελεί απόδειξη του κλίματος εμπιστοσύνης» υποστήριξε.

ΠΗΓΗ : tvxs.gr

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *