Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
5 Δεκεμβρίου 2021

Σκληρό το πακέτο για τους δήμους. Τι θα γίνει με τους εργαζόμενους, την δημοτική περιουσία κ.α.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ιστοσελίδας localit.gr, η αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας, η  μείωση του αριθμού των εργαζομένων στους δήμους και η αποκομιδή – διαχείριση των απορριμμάτων είναι το βασικό τρίπτυχο των συζητήσεων μεταξύ του υπουργείου Εσωτερικών και της τρόικας στο πλαίσιο της τελικής διαμόρφωσης του νέου πακέτου περικοπών στους δήμους, ενώ τονίζεται πως από τις διαπραγματεύσεις που έχουν ξεκινήσει οι δύο πλευρές, μέχρι τώρα δεν έχουν  καταφέρει να καταλήξουν οριστικά, όχι τόσο στο ύψος των περικοπών όσο στα συγκεκριμένα μέτρα που θα αποφέρουν τις επιδιωκόμενες περικοπές.

Τα στελέχη της τρόικας που συμμετέχουν στις συζητήσεις διατυπώνουν ευθέως και μονίμως τις επιφυλάξεις τους ως προς τη δυνατότητα υλοποίησης των όσων μέτρων και προτάσεων  έχουν παρουσιαστεί από την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών αφενός και αφετέρου στην εξοικονόμηση επιπλέον πόρων, που είναι και η βασική τους επιδίωξη. Και επιμένουν στη «λύση» της υποχρεωτικής αποχώρησης – απόλυσης προσωπικού, της κατάργησης ή συγχώνευσης επιχειρήσεων και διευθύνσεων των δήμων.

Σύμφωνα με πληροφορίες η τρόικα δεν είναι ικανοποιημένη ούτε από το μέγεθος των καταργήσεων – συγχωνεύσεων που έχουν έγιναν με την  εφαρμογή του προγράμματος «Καλλικράτης» στους δήμους.  Αν και τα νομικά πρόσωπα καθώς και οι επιχειρήσεις των δήμων μειώθηκαν σε ποσοστό 81%, από 5.880 συγχωνεύθηκαν σε 1.138, η τρόικα επιμένει ότι πρέπει να γίνουν επιπλέον συγχωνεύσεις και καταργήσεις στους δήμους.

Κατηγορηματικά αντίθετη είναι η τρόικα και με την προοπτική της μετάταξης προσωπικού, όχι μόνο για τις περιπτώσεις που θα καταργηθούν διευθύνσεις και υπηρεσίες( π.χ. καθαριότητα), αλλά και στην περίπτωση πλεονάζοντος προσωπικού σε υπηρεσίες που θα εξακολουθήσουν να λειτουργούν.

Συνέχεια

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *