Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
3 Αυγούστου 2021

Η Λευκάδα στον αυτόματο πιλότο

του Νίκου Σπ. Κονδυλάτου – 

Mετά τη γνωστή παρακμιακή εικόνα της Λευκάδας του Αυγούστου την οποία βιώσαμε για μία ακόμα φορά με κυρίαρχα στοιχεία την αναρχία, την ασυδοσία, την ανομία, την παντελή έλλειψη σεβασμού σε κάθε δημόσιο χώρο, τη ρύπανση αισθητική, ηχητική, περιβαλλοντική και γενικότερα μια εικόνα αποσύνθεσης οφειλόμενη στην άνευ όρων παράδοση στην τουριστική παλίρροια του καλοκαιριού, θα περίμενε κανείς την εκ των υστέρων κριτική ή έστω κάποιο σχολιασμό του φαινομένου.

Γνωρίζουμε όμως και από τις προηγούμενες χρονιές πως κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί από κανένα και από πουθενά, γιατί απλούστατα όλοι είμαστε ικανοποιημένοι.
Είμαστε ικανοποιημένοι γιατί αυτό ακριβώς επιζητούμε και γι’ αυτό αγωνιζόμαστε όλο τον υπόλοιπο χρόνο, πώς δηλαδή θα φέρουμε όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο στη Λευκάδα. Αυτόν ακριβώς τον τύπο ανάπτυξης επιθυμούμε για το νησί και σ’ αυτόν υποτάσσουμε τις πολιτικές μας. Η Λευκάδα να πλημμυρίσει από αυτοκίνητα!

Αναζητούμε την ποσότητα σε βάρος της ποιότητας. Ουδόλως μας ενδιαφέρει να εξασφαλίσουμε τις αναγκαίες προϋποθέσεις στον επισκέπτη-περιηγητή που επιθυμεί ν’ ανακαλύψει τον τόπο, τις ομορφιές, τα τοπία, τις παραδόσεις, την ιστορία του εν τέλει την ιδιαιτερότητα του, την οποία καμία προσπάθεια δεν κάνουμε για να την αναδείξουμε ή να την αξιοποιήσουμε.

Ο ποιοτικός επισκέπτης δεν μας ενδιαφέρει, αφού δεν μας απασχολούν αυτά που τον ενδιαφέρουν. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι το πλήθος, η ποσότητα, αψηφώντας ακόμη και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε για την εξυπηρέτηση του (νερό, σκουπίδια κλπ).

Για τη Λευκάδα μακροπρόθεσμα, οι συνέπειες του φαινομένου αυτού του μαζικού τουρισμού που συνοδεύεται από την απουσία κάθε οράματος, έχουν επαρκώς αναλυθεί τόσο στην ημερίδα για τον εναλλακτικό τουρισμό που διοργανώσατε τον περσινό Οκτώβρη όσο και στις συναντήσεις του Ιουλίου του συλλόγου “ΦΗΓΟΣ” στον Αλέξανδρο αλλά και με εύστοχες παρεμβάσεις που προηγήθηκαν στις στήλες της εφημερίδας σας.

Εμείς και σήμερα απλώς διαπιστώνουμε ότι τις συνέπειες αυτές κανείς δεν τις υπολογίζει και το μόνο που έχουμε στο νου μας είμαι πως θ’ ανοίξουμε και άλλες λεωφόρους ώστε να διευκολύνουμε την έλευση περισσότερων αυτοκινήτων!

Εδώ και πολλά χρόνια η Λευκάδα έχει μπει στον αυτόματο πιλότο και με το σώμα γεμάτο πληγές βαδίζει προς το πεπρωμένο της, αυτό που εμείς της έχουμε επιφυλάξει. Αυτή η νοοτροπία μας φέρνει στο νου τη θεωρία του γνωστού γεωγράφου-βιολόγου Jared Diamond (COLLAPSE How the Societies choose to fail or succeed – Viking Penguin 2005) σύμφωνα με την οποία υπάρχουν κοινωνίες που:

1. Δεν καταφέρνουν να προβλέψουν το πρόβλημα πριν αυτό εμφανιστεί
2. Όταν εμφανιστεί το πρόβλημα μπορεί να μην το αντιληφθούν καν
3. Ακόμη και αν αντιληφθούν το πρόβλημα δεν κάνουν τίποτα για να το λύσουν
4. Ακόμη και αν το προβλέψουν, ακόμη και αν πάρουν μέτρα, δεν κατορθώνουν να το λύσουν

Θα είχε ενδιαφέρον ο διάλογος που έχετε ανοίξει ν’ αντιμετωπίσει και το ερώτημα σε ποιά από τις παραπάνω κατηγορίες ανήκει η τοπική μας κοινωνία ώστε να δούμε πώς εμείς οι ίδιοι βλέπουμε τους εαυτούς μας. Οι απαντήσεις θα μπορούσαν να φανούν πολύ χρήσιμες για την εξαγωγή πολύτιμων για τις τύχες του τόπου συμπερασμάτων.

Αποστολή άρθρου από lefkadaslowguide.gr

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *